Sanjski kraj za preživljanje prvomajskih počitnic

Desetina prebivalcev Slovenije pravi, da je sanjski kraj »doma«, skoraj 40 odstotkov bi jih namreč ostalo v Sloveniji.
Fotografija: Foto: Eržen Jure/Delo
Odpri galerijo
Foto: Eržen Jure/Delo

Pred prihajajočimi prvomajskimi prazniki so na Mediani želeli izvedeti, kakšne bi bile sanjske prvomajske počitnice prebivalcev Slovenije. Kljub temu, da so pričakovali več sanjskih eksotičnih destinacij, se je izkazalo, da tako razmišlja le peščica.

<em>V grafu je prikazanih top 20 navedenih destinacij. Anketiranci so odgovore vpisali spontano in jim niso bili vnaprej ponujeni.</em>
V grafu je prikazanih top 20 navedenih destinacij. Anketiranci so odgovore vpisali spontano in jim niso bili vnaprej ponujeni.

 
Zanimivo je, da je očitno lahko prvomajski sanjski oddih preživet tudi doma – tako meni kar 12 odstotkov vprašanih. 9 odstotkov je navajalo destinacije na slovenski obali (Portorož, Piran, Strunjan, …), 6 odstotkov pa bi bilo zadovoljnih kjerkoli, dokler je v bližini morje.
 
Ta hip ostajajo nerešena najmanj naslednja vprašanja: ali si sploh še upamo sanjati ali ne, ali so sanje brezmejne ali imajo omejitve, ali je mnogim bil dom že pred pandemijo sanjska destinacija ali bi celo bil dom dandanes sanjska destinacija še številnejšim, če ne bi tam preživeli že celega leta. Zanimivo je namreč, da je kljub temu, da bi lahko izbrali katero koli točko na zemljevidu, kar 39 odstotkov vprašanih navedlo destinacije zgoraj Slovenije – poleg že navedenih se v »drugo« tako kot pogostejši odgovori skrivajo še Logarska dolina, Bovec, Prekmurje in Velika Planina. Obstaja pa tudi možnost, da so lani prebivalci Slovenije s spodbudo turističnih bonov na novo odkrivali lepote naše države in je tako za njih dejansko postala sanjska destinacija tudi za v prihodnje.


________
Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 19. in 22. aprilom 2021 z kombinacijo metodo spletnega anketiranja (CAWI) v okviru Medianinega spletnega panela in telefonskega anketiranja (CATI). V raziskavi je sodelovalo 714 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji.  

Več iz rubrike