Sanjski kraj za preživljanje prvomajskih počitnic

Desetina prebivalcev Slovenije pravi, da je sanjski kraj »doma«, skoraj 40 odstotkov bi jih namreč ostalo v Sloveniji.
Fotografija: Foto: Eržen Jure/Delo
Odpri galerijo
Foto: Eržen Jure/Delo

Pred prihajajočimi prvomajskimi prazniki so na Mediani želeli izvedeti, kakšne bi bile sanjske prvomajske počitnice prebivalcev Slovenije. Kljub temu, da so pričakovali več sanjskih eksotičnih destinacij, se je izkazalo, da tako razmišlja le peščica.

<em>V grafu je prikazanih top 20 navedenih destinacij. Anketiranci so odgovore vpisali spontano in jim niso bili vnaprej ponujeni.</em>
V grafu je prikazanih top 20 navedenih destinacij. Anketiranci so odgovore vpisali spontano in jim niso bili vnaprej ponujeni.

 
Zanimivo je, da je očitno lahko prvomajski sanjski oddih preživet tudi doma – tako meni kar 12 odstotkov vprašanih. 9 odstotkov je navajalo destinacije na slovenski obali (Portorož, Piran, Strunjan, …), 6 odstotkov pa bi bilo zadovoljnih kjerkoli, dokler je v bližini morje.
 
Ta hip ostajajo nerešena najmanj naslednja vprašanja: ali si sploh še upamo sanjati ali ne, ali so sanje brezmejne ali imajo omejitve, ali je mnogim bil dom že pred pandemijo sanjska destinacija ali bi celo bil dom dandanes sanjska destinacija še številnejšim, če ne bi tam preživeli že celega leta. Zanimivo je namreč, da je kljub temu, da bi lahko izbrali katero koli točko na zemljevidu, kar 39 odstotkov vprašanih navedlo destinacije zgoraj Slovenije – poleg že navedenih se v »drugo« tako kot pogostejši odgovori skrivajo še Logarska dolina, Bovec, Prekmurje in Velika Planina. Obstaja pa tudi možnost, da so lani prebivalci Slovenije s spodbudo turističnih bonov na novo odkrivali lepote naše države in je tako za njih dejansko postala sanjska destinacija tudi za v prihodnje.


________
Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 19. in 22. aprilom 2021 z kombinacijo metodo spletnega anketiranja (CAWI) v okviru Medianinega spletnega panela in telefonskega anketiranja (CATI). V raziskavi je sodelovalo 714 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji.  

Več iz rubrike

trendi

Časa je zmanjkalo: Zaradi segrevanja lahko ostanemo brez milijard

Svetovno gospodarstvo bi lahko do leta 2070 utrpelo 178.000 milijard dolarjev izgube, če se ne odzove na podnebne spremembe.

trendi

Kateri so najbogatejši zvezdniki uspešnice Top Gun: Maverick?

Top Gun: Maverick je postal eden najbolj dobičkonosnih filmov leta 2022, zahvaljujoč se tudi zvedniški ekipi, ki v njem nastopa.

trendi

Katera evropska mesta so kot nalašč za poletno raziskovanje?

Po dolgih omejitvah ter precej mrzli zimi, ki je bila letos v številnih delih Evrope, so poletna potovanja nestrpno pričakovana.

trendi

Valamar namerava do leta 2025 doseči ogljično nevtralnost

Trajnost je bila doslej ena izmed strateških prioritet skupine Valamar, od leta 2015 je namreč zmanjšala svoj ogljični odtis za 70 odstotkov.

Komentarji: