Investicijski projekti, ki bodo spremenili podobo Hrvaške

Hrvaška načrtuje nekaj naložb, ki bodo ključne pri njenem nadaljnjem razvoju.
Fotografija: FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS

Večernji list poroča, da ima Hrvaška v naslednjih šestih letih v načrtu številne investicijske projekte, ki bodo precej spremenili njeno podobo. Posodobljene bodo cestne in železniške povezave, ultra hitri internet bo na voljo v vseh delih države, znanost bo dosegla nove nivoje, v načrtu je proizvodni in razvojni kampus, v vse večji meri pa bo prišlo do izkoriščanja obnovljivih virov energije, s čimer bo Hrvaška delovala v večji dobrobit okolja.
 

Najsodobnejši kampus v okolici Zagreba


Ena izmed naložb je 200 milijonov evrov vreden najsodobnejši kampus, ki se nahaja v okolici Zagreba. Razprostira se na 95.000 kvadratnih metrih. Poleg proizvodnih in raziskovalnih zmogljivosti vključuje tudi vrtce, restavracije in telovadnico za zaposlene. Investitor projekta je proizvajalec avtomobilov in strokovnjak za elektrotehniko, Rimac Automobili.
 

Znanstvena infrastruktura


Za drugi projekt je zagrebški Inštitut Ruđer Bošković prejel 70 milijonov evrov. S tem zneskom namerava vzpostaviti znanstveno infrastrukturo. Ta naj bi igrala pomembno funkcijo pri tem, da se Hrvaška predstavi kot pomemben igralec na mednarodni znanstveni sceni.


Del Evropskih sredstev bo Hrvaška namenila prenovi obstoječih in izgradnji petih novih objektov za raziskovanje na področju informacijskih in komunikacijskih znanosti, okolja, biomedicinskih raziskav in naprednih materialov. Znesek bo porabljen tudi za nakup opreme, ki se jo bo uporabljalo za potrebe znanosti.
 

5G omrežje


Hrvaška je ena izmed držav, ki bo v naslednjih letih dodobra pokrita s 5G omrežjem. S tem naj bi se bistveno povečala kakovost internetne povezave po celotni državi. Po navedbah vira bo to spodbudilo gospodarski razvoj in izboljšalo kakovost življenja državljanov.
 

Cestno in železniško omrežje


Tudi nadgradnja transportnih povezav bo imela precejšen vpliv na Hrvaško. S tem bodo namreč razdalje med določenimi lokacijami lažje premagljive. Načrtovana je izgradnja železnice od Reke do Botovega. To pomeni, da bo možno priti z vlakom od Reke do Zagreba v manj kot eni uri. Tudi izgradnja dodatnega cestnega omrežja bo imela pozitivne učinke na razvoj Hrvaške. Z izgradnjo avtoceste do Dubrovnika bo to območje bolj dostopno tako drugim delom Hrvaške kot drugim evropskim državam.

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Izraba obnovljivih virov energije


Hrvaška v vseh večji meri izkorišča obnovljive vire energije za proizvodnjo elektrike. Delež zelene energije predstavlja čedalje večji delež.
 

Popotresna obnova Zagreba


V načrtu je med drugim tudi obnova Zagreba po potresu. Mestni zavod za prostorsko načrtovanje je namreč zbral strokovnjake, ki bodo naredili ustrezen sanacijski načrt.
 

Več iz rubrike