S prestižnim turističnim balonom na izlet v vesolje

Ta izjemna vesoljska ladja omogoča potnikom, da se dvignejo 30.500 metrov nad Zemljo in s koktejlom v roki občudujejo razgled.
Fotografija: Neptune. Foto: Space Perspective
Odpri galerijo
Neptune. Foto: Space Perspective

Vesoljska ladja Neptune omogoča edinstveno izkušnjo. S hitrostjo 12 metrov na uro ponese potnike v vesolje, kjer lebdijo v oddaljenosti 30.500 metrov od Zemljine površine. Elegantna notranjost balona omogoča sproščeno potovanje s koktejlom v roki. Na voljo sta tudi brezžičen internet in izjemen razgled, poroča Robb Report.
 
Po besedah Jane Poynter, soustanoviteljice podjetja Space Perspective, ki ponuja to edinstveno doživetje, storitev ni prava izbira za ljudi, ki iščejo akcijo in rakete. Kot je dejala, ta vesoljska ladja omogoča umirjen in eleganten izlet v vesolje.
 
image_alt
Rolex samo še za bogate?

Velikost balona Neptune je primerljiva s površino nogometnega igrišča. Oblika kabine spominja na čebulo. V vesoljski ladji lahko hkrati potujejo pilot in osem oseb. Okna predstavljajo pomemben del plovila in zagotavljajo dober pogled na izjemne razglede. Stranke lahko uporabljajo bar in kopalnico.
 
Let se začne v vesoljskem centru Kennedy, ki se nahaja na Floridi. Višje kot se vzpne plovilo, bolj veličasten razgled na Zemljo ponuja.
Neptune. Foto: Space Perspective
Neptune. Foto: Space Perspective

»Polet ponuja unikatno izkušnjo, saj lahko nebo vidite na povsem nov način. Občudujete lahko ikonično modro črto, ki ločuje Zemljo od vesolja. Zaznate lahko izjemen mavrični učinek,« je o poletu z Neptune dejala Poynterjeva.
 
Visokotlačne balone sicer NASA testira in uporablja že od 30. let prejšnjega stoletja. Namenjeni so v raziskovalne in pustolovske namene.
 

Želja ponuditi suborbitalno raketno izkušnjo v bolj elegantni različici

 
Poynterjeva in njen mož Taber MacCallum, ustanovitelja podjetja Space Perspective, sta zasnovala balon za polet v vesolje. Kljub temu da ne gre za čisto pravi polet v vesolje, saj se balon zadržuje v neposredni bližini Zemljine oble, ponuja suborbitalno raketno izkušnjo. Nekaj podobnega je doživel Richard Branson med svojim zgodovinskim julijskim poletom na vesoljskem letalu Virgin Galactic’s spaceplane VSS Unity.
 
image_alt
Elon Musk poslal v vesolje ekipo amaterjev

Želja zakoncev je bila tovrstno izkušnjo ponuditi v bolj elegantni in umirjeni izvedbi. To udeležencem omogoča sproščen polet in občudovanje izjemnih razgledov. Po tem, ko je vesoljsko plovilo poleti uspešno prestalo številna testiranja, so že naprodaj karte za polet. Po zadnjih informacijah naj bi cena poleta za eno osebo znašala kar 106.600 evrov.
 

Več iz rubrike