Raziskava: Pogosteje ko prejmete plačilo, več denarja porabite

Tisti, ki so plačani pogosteje, porabijo več, ker se dojemajo kot premožnejši.
Fotografija: Dobro je spremljati svoje potrošniške navade. Foto: Prostock-Studio/Getty Images
Odpri galerijo
Dobro je spremljati svoje potrošniške navade. Foto: Prostock-Studio/Getty Images

Glede na novo raziskavo, objavljeno v Journal of Consumer Research, to kako pogosto dobite plačo na vaš bančni račun, vpliva tudi na to, koliko denarja boste porabili.

image_alt
Kako Ivanka Trump porablja svoje bogastvo

Tisti, ki so plačani pogosteje, porabijo več, ker se dojemajo kot premožnejši, je pokazala raziskava. Če oseba, ki običajno prejme plačilo enkrat na mesec, začne prejemati plačilo vsak delavnik, bo tisto leto porabila približno 250 dolarjev več.

Avtorji raziskave ugotavljajo, da obstaja veliko razlogov, zakaj bi lahko zaposleni pogosteje prejemali plačilo, vključno s povečanjem dela, pri katerem zaposleni opravljajo začasno delo za naročnika, s katerim nimajo sklenjenega delovnega razmerja. Tovrstni načini dela »delodajalcem« omogočajo večjo raznolikost pogostosti plačil.

Težava s pogostim plačilom je, da je »preveč priročno,« pravi Mark La Spisa, pooblaščeni finančni načrtovalec in predsednik Vermillion Financial v Barringtonu, v Illinoisu. Čeprav nimate več, se lahko zaradi nenehnega denarnega toka polenite pri upoštevanju proračuna, ker veste, da je več denarja tik za vogalom. Da bi se izognili tej pasti, morate spremljati denarni tok, pravi strokovnjak.

Ko ugotovite za katere stvari zapraviljate po nepotrebnem, lahko spremenite svoje navade. Foto: Depositphotos
Ko ugotovite za katere stvari zapraviljate po nepotrebnem, lahko spremenite svoje navade. Foto: Depositphotos

Če se odločite za pogostejše plačilo, obstajajo načini za omejitev porabe. V tem primeru se je dobro držati naslednjih korakov:

Najprej plačajte sebi

Z vsako plačilo se prepričajte, da »najprej plačate sebi,« pravi La Spisa. To pomeni prenos dela denarja na varčevalne in naložbene račune, preden ga imate možnost porabiti za nepomembne stvari. Pomaga, da so ti prenosi samodejni, tako da denar ni v vaših rokah in ni možnosti, da bi prišlo do impulzivne porabe.

image_alt
Srečni bogataši

Spremljajte svojo porabo

Poglejte svoje bančne izpiske za zadnjih tri do šest mesecev. Kam gre vaš denar poleg nujnih stroškov? Če spremljate svoje potrošniške navade, uvidite kje ni potrebno zapravljati in za kaj je svoj denar bolje nameniti. »Če želite spremeniti svoje denarne navade, jih morate spremljati,« pravi La Spisa.

Spremenite svoje navade

Ko ugotovite, za kaj zapravljate po nepotrebnem in preveč, se vprašajte ali obstaja primerljiv, cenovno ugodnejši nadomestek. »Zamenjajte eno slabo navado z eno dobro navado,« svetuje La Spisa.

Na primer, če greste v restavracijo štiri dni na teden, poskusite en večer skuhati doma. Namesto, da vedno kupujete nova oblačila, opremo za šport in podobno, kdaj to nakupite iz druge roke. Prav tako lahko namesto v fitnes in na vodene vadbe, trenirate v naravi, kolesarite, tečete in podobno. Načrt, ki vključuje, da se popolnoma prikrajšate za tisto, kar radi počnete, je načrt, ki se ga verjetno ne boste držali, zato začnite z majhnimi in izvedljivimi koraki.

image_alt
Kako varčevati za upokojitev v različnih obdobjih življenja?

Več iz rubrike