Prihajajo superaplikacije – množica podatkov na enem mestu

Ko se različni akterji v digitalnem svetu združijo, lahko premikajo meje. Digitalne skupnosti jih (bodo) zagotovo.
Fotografija: Superaplikacije povezujejo svet drugače. Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Superaplikacije povezujejo svet drugače. Foto: Jure Eržen/Delo

Svet postaja vedno manjši, s tem ko se brišejo geografske meje in se vedno več ljudi na spletu povezuje. Trg postaja vedno manjši, a vseeno (še vedno) ponuja skoraj neskončne možnosti. Slednje veliko lažje lovijo in v svoj prid obračajo tehnološka podjetja in obenem prehitevajo tradicionalne velikane na gospodarskem parketu, ki so se ujeli v uspeh nekega drugega časa. Digitalna podjetja hitijo, da premagajo svojo konkurenco, ogromne korporacije pa ostajajo prepočasne, da bi zadovoljile hitro naraščajoče zahteve novonastalih digitalnih trgov.

Več kot polovica svetovne populacije že uporablja svetovni splet, kar pomeni več kot 3,8 milijarde ljudi. Večina Zemljanov vstopa v digitalni svet preko mobilnega telefona, ki zato ponuja odlično platformo za povezovanje različnih, geografsko lahko tudi zelo oddaljenih trgov. Digitalni svet tako ponuja še veliko prostora, ki je v tem trenutku zanimiv predvsem za tehnološka podjetja. Digitalni trendi pa se spreminjajo tudi znotraj že obstoječih, še opažajo pri ameriškem Forbsu.
 

Ozko usmerjenost zamenjuje multifunkcionalnost in povezanost


Zadnjih 20 let so se mobilne aplikacije, ki so prišle iz Silicijeve doline, ozko osredotočale na točno določeno storitev, informacijo, produkt. Narejene so bile le za en namen in njihova uporaba je lahko množično razširjena po vsem svetu, ne da bi se posebej prilagajala točno določenemu trgu. Podobno je delovala lahko na vseh trgih, kjer se je pojavila. A zadnjih pet let opažamo porast superaplikacij. Te so prišle iz drugega konca sveta, s Kitajske, ki je za tehnološka podjetja prava meka – populacija se hitro širi, srednji sloj dobiva na svoji moči in vrednosti, pojavljajo se nova urbana okolja … tehnološka podjetja imajo zato neizmeren prostor za svoje delovanje.

Primer superaplikacije je recimo, ko na enem mestu lahko naročiš špecerijo, letalsko karto za naslednje potovanje, podrobnosti o koncertu svoje najljubše glasbene skupine in podatek, da moraš do srede vrniti knjigo v knjižnico. Ekosistem superaplikacije ponuja prostor, kjer lahko vse opraviš na enem mestu. Takšni ekosistemi trenutno odlično delujejo v Indiji, Južni Ameriki in na jugu Azije. Model, ki so ga predvideli umi iz Silicijeve doline deluje vertikalno, superaplikacije pa se v hipu razširijo v vse pore življenja uporabnikov in skoraj v hipu zavladajo določenemu geografskemu območju.

V soseski bo tako kmalu 10.000 ljudi, ki bodo morali tudi jesti. Superaplikacija jim omogoča, da skupaj naročijo špecerijo, kar pomeni velik izkoristek njihovega časa, pa tudi denarja, skupinski nakupi so namreč cenejši. Foto: Reuters
V soseski bo tako kmalu 10.000 ljudi, ki bodo morali tudi jesti. Superaplikacija jim omogoča, da skupaj naročijo špecerijo, kar pomeni velik izkoristek njihovega časa, pa tudi denarja, skupinski nakupi so namreč cenejši. Foto: Reuters
V praksi to pomeni, da se na Kitajskem -z naraščajočo populacijo in vzponom srednjega razreda- gradijo ogromne urbane soseske, kjer rastejo visoke stolpnice; okoli 30 jih predstavlja novonastalo sosesko, vsaka ima od trideset do šestdeset nadstropij, v vsakem pa je od 6 do dvanajst stanovanjskih enot. V soseski bo tako kmalu 10.000 ljudi, ki bodo morali tudi jesti. Superaplikacija jim omogoča, da skupaj naročijo špecerijo, kar pomeni velik izkoristek njihovega časa, pa tudi denarja, skupinski nakupi so namreč cenejši.
 

Kreditne kartice so na Kitajskem preteklost


Z razvojem takšnih sosesk se odpira tudi nov prostor za ponujanje načinov plačevanja. Na Kitajskem kreditnih kartic skorajda ne uporabljajo, pri njih je najbolj v uporabi kar mobilno plačevanje s QR kodo. Takšno plačevanje ne predvideva nobenih dodatnih provizij, tako kot jih pri uporabi kreditnih kartic predvidevajo bančni velikani kot so MasterCard, Visa in AmEx.
 

Ko kri v Afriki potuje veliko hitreje


Taista tehnologija na drugem koncu sveta, v Afriki, omogoča veliko hitrejše, preglednješe in učinkovitejše delovanje banke krvi, pišejo v španskem ElPaisu. V sistemu LifeBank so namreč povezani vsi akterji od bolnišnic, pacientov, prostovoljcev, ki darujejo kri, in vseh obstoječih bank krvi. S pomočjo superaplikacije jim je v Nigeriji tako uspelo čakalni čas za določen tip krvi zmanjšati iz 24 ur na 45 minut. Aplikacijo bi lahko zato poimenovali kar rešiteljica tisočerih življenj. Poznate še kakšno takšno?

Več iz rubrike

Komentarji: