Pri 81 letih je postala najstarejša razvijalka aplikacij na svetu

Masako Wakamiya se je angleščino začela učiti pri 40 letih, svoj prvi računalnik pa je kupila pri 58 letih.
Fotografija: Masako Wakamiya, najstarejša razvijalka mobilnih aplikacij na svetu, 19. februar 2018. Foto: Satoko Kawasaki / Picasa
Odpri galerijo
Masako Wakamiya, najstarejša razvijalka mobilnih aplikacij na svetu, 19. februar 2018. Foto: Satoko Kawasaki / Picasa

Najstarejša razvijalka mobilnih aplikacij na svetu je 86-letna Japonka, ki živi sama, kar se je izkazalo za ključno prednost, ko se je začela učiti programiranja. Leta 2017 je Masako Wakamiya predstavila igro Hinadan za mobilne telefone, namenjeno starejšim uporabnikom. Njena zgodba je pridobila precej medijske pozornosti in 86-letnica se je od takrat udeležila različnih dogodkov, govorila je celo z izvršnim direktorjem Appla.

Pozitiven pogled na življenje

Družba večkrat neupravičeno pomiluje starejše ljudi, še posebej, če so sami. To seveda ne pomeni, da so osamljeni, ali da jim je dolgčas. Wakamiyjevi je pomanjkanje 'motečih dejavnikov' omogočilo, da se je osredotočila zgolj na programiranje in premagovanje strme krivulje učenja, ne le razvoja programske opreme, temveč tudi nepričakovane jezikovne ovire.

image_alt
Poklic, ki ga opravljamo, ima pomemben vpliv na zdravje možganov

»Bilo je enostavno, ker nimam nikogar, ki bi skrbel zame, pa naj bo to dobro ali slabo,« je takrat za CNN pojasnila življenja polna starostnica. Poleg učenja programiranja, pa se je morala spopasti še z jezikovno prepreko, saj so bila vsa sporočila o napakah, spletni vodniki ter elektronska sporočila in druga komunikacija z družbo Apple glede uvrstitve njene igre v spletno trgovino, v angleškem jeziku. »Ljudje iz moje generacije imajo težave z angleščino in bilo je težko.«

Foto: Getty Images / iStockphoto
Foto: Getty Images / iStockphoto
Wakamiyjeva je sicer svoj prvi računalnik kupila, ko se je bližala 60. letu starosti, predvsem zato, da je lahko spremljala prijatelje, medtem ko je skrbela za svojo ostarelo mamo. »Zdelo se mi je, da se je moj pogled razširil. Navdušilo me je spoznanje, da je svet veliko večji, z različnimi ljudmi,« je dejala.

Poleg tega zdaj 86-letnica upa, da bodo na Japonskem, kjer je vsak četrti prebivalec starejši od 65 let, tudi drugi starejši ljudje spoznali potencialne prednosti tehnologije. Zlasti ko gre za vzpostavljanje novih stikov ter boj proti osamljenosti in izoliranosti, s katerima se spopadajo številni starejši na Japonskem, navaja CNN.

Širjenje sporočila

Wakamiyjeva je sčasoma začela prenašati pridobljeno znanje na vrstnike iz njene generacije in potovati po svetu, da bi delila svojo zgodbo. Med drugim je nastopila na konferenci TEDxTokyo, se srečala z izvršnim direktorjem podjetja Apple Timom Cookom in govorila pred Združenimi narodi.

image_alt
Mentalne veščine za super produktivnost

»Spraševala sem se, ali bodo ljudje, večinoma mladi moški na TED-u, sprejeli mnenja tako stare osebe, kot sem jaz, vendar so me sprejeli s toplim aplavzom.« Izvršnega direktorja Appla pa je prosila, naj uporabniško izkušnjo svojih pametnih telefonov primerno prilagodijo tudi starostnikom.

Za širjenje svojega sporočila upanja pa Japonka sicer uporablja tako imenovano 'Excelovo umetnost', kjer z aplikacijo Microsoftovih preglednic ustvarja vzorce, ki jih je spremenila celo v oblačila in izdelke domače obrti. »Excel je za starejše, kot sem jaz, morda nesmiseln, vendar sem potem pomislila na zabavno idejo, ki jo lahko izvajajo pripadniki moje generacije na Japonskem in v tujini.«

Wakamiyjeva meni, da gre pri uporabi tehnologije za prenos novih načinov ustvarjalnosti med generacijami. S svojim ozaveščanjem želi mlade tudi navdihniti, da najdejo svoj lastni glas: »Želim ostati ustvarjalna in želim, da bi bili ustvarjalni tudi otroci. Vedno jim rečem, naj nekaj ustvarijo in razmišljajo inovativno [...] vedno morate imeti svoja mnenja in metode.« Ne le otrokom, tudi starejšim po celem svetu dokazuje, da so leta le številka in da je vedno primeren čas za učenje česa novega.

image_alt
Koliko kave na dan prenese srce?

Več iz rubrike