Mentalne veščine za super produktivnost

Kaj je potrebno, da razbijemo svoje omejitve, presežemo svoja pričakovanja in sanje spremenimo v uspeh?
Fotografija: Učenje. Foto: ESB Professional/Shuttestock
Odpri galerijo
Učenje. Foto: ESB Professional/Shuttestock

Steven Kotler, avtor, novinar in podjetnik, meni, da smo vsi ljudje biološko naravnani tako, da se lahko spopadamo s težkimi izzivi. Vse, kar moramo storiti, je, da svojo biologijo pripravimo do tega, da dela za nas in ne proti nam, navaja spletna stran Inc.

image_alt
Spodbujanje ustvarjalnosti pri zaposlenih

Za večjo motivacijo in pretočnost nam nevroznanost ponudi biološki mehanizem, ki lahko pomaga delovati na zanesljiv način, pravi Kotler, ki tudi sam za človeško delovanje uporablja »nevroznanstveni pristop«.

Kotler v svoji knjigi The Art of Impossible: A Peak Performance Primer raziskuje štiri kognitivne spretnosti, ki omogočajo vrhunsko učinkovitost: motivacija, učenje, ustvarjalnost in pretok.

Motivacija

Po besedah avtorja knjige se motivacija nanaša na veščine, kot so radovednost, strast, namen, samostojnost in mojstrstvo. Z drugimi besedami gre za našo notranjo motivacijo.

Motivacija, učenje in ustvarjalnost so ključni za uspeh. Foto: Voranc Vogel7Delo
Motivacija, učenje in ustvarjalnost so ključni za uspeh. Foto: Voranc Vogel7Delo

Pri tem pa so pomembne tudi vse ostale spretnosti, ki so potrebne za ohranjanje motivacije, kot so vztrajnost, zagnanost, sposobnost premagovanja strahu in določanje ciljev.

Učenje

Učenje vključuje razvijanje samozavedanja, kar pomeni, da smo sposobni razumeti in uravnavati svoja čustva. Prav tako je pomembno tudi, da se naučimo prepoznati svoje prednosti in slabosti ter da znamo nadzorovati svoje miselne vzorce.

Ustvarjalnost

Ustvarjalnost kot taka je proces, zato ne moremo govoriti o eni veščini, temveč gre za niz veščin oziroma dodatne spretnosti. Ustvarjanje novih uporabnih idej po mnenju Kotlerja zahteva določene talente: prepoznavanje vzorcev, prevzemanje odgovornosti, izvajanje idej, prepoznavanje problemov in podobno.

image_alt
Raziskava: Uspešni ljudje so najbolj zadovoljni s svojim delom

Pretočnost

Ko govorimo o pretoku, govorimo o stanju zavesti, ki bistveno poveča motivacijo, učenje, produktivnost, empatijo, ustvarjalnost, sodelovanje, pomen, strast, veselje, komunikacijo, izpolnitev itd. Gre za optimalno stanje zavesti, v kateri se počutimo in delujemo najbolje.

Kotler je prepričan, da smo sposobni veliko več, kot se zavedamo. V svoji notranjosti skrivamo vse, kar potrebujemo, da se spopademo z navidezno nemogočimi izzivi. Po njegovem mnenju nas je veliko več sposobnih doseči nemogoče.

image_alt
Ključne veščine, ki jih bodo delodajalci iskali v prihodnje

Ko je Kotler za potrebe pisanja knjige preučeval ljudi, ki so postali izjemni, je ugotovil, da so večinoma tak uspeh dosegli s pomočjo hiper razvoja in izjemne predanosti, predvsem pa zaradi motivacije, učenja, ustvarjalnosti in pretočnosti.

»Če ne greste na veliko, je to slabo za vas. Če pa se lahko uskladite, boste na dolgi poti do nemogočega hitreje prišli dlje,« pravi Kotler.

Več iz rubrike