Pot uspeha: Hrvatica Karla Spetić se je prebila v sam vrh modne industrije

Karla Spetić je uspešna podjetnica v svetu mode. Po rodu je Hrvatica, ki se je z družino že kot najstnica preselila v Avstralijo, kjer živi še danes.
Fotografija: Karla Spetić, priznana umetnica v svetu mode. FOTO: map magazine
Odpri galerijo
Karla Spetić, priznana umetnica v svetu mode. FOTO: map magazine

V intervjuju za Croatia Week je Karla Spetić, priznana osebnost v svetu mode, povedala nekaj več o tem, kako je selitev vplivala nanjo, kakšni so bili prvi koraki v podjetniški svet in katerih smernic se drži pri vodenju svoje modne znamke.

Karla Spetić je danes uspešna modna oblikovalka in lastnica svoje blagovne znamke. Gre za eno najbolj odmevnih imen na avstralski modni sceni. Njene modele oblačil sta med drugim nosili tudi zvezdnici Beyonce in Solange. Njeno ustvarjanje pa so podprle tudi nekatere svetovno znane blogerke.


Zaradi selitve postala bolj neodvisna in odločna


Leta 1993 se je na Hrvaškem odvijala vojna, Dubrovnik je bil eden najhuje prizadetih mest. Zaradi situacije je morala Karlina družina zapustiti Hrvaško. Takrat je bila Karla stara komaj 11 let. Še vedno se spominja 24-urnega leta na drug konec sveta.

Karla Spetić. FOTO: Graham Denholm/Getty Images AsiaPac
Karla Spetić. FOTO: Graham Denholm/Getty Images AsiaPac
Okolje, v katerem se je znašla, je bilo precej drugačno od tistega, ki ga je poznala prej. V spomin se ji je vtisnil sproščen in prijateljski odnos ljudi, ki jih je srečevala, divje plaže z bučnimi valovi, toplejše podnebje, drug stil oblačenja, kultura. Nekaj časa je trajalo, da se je navadila na novo okolje. Avstralci imajo po njenih opažanjih precej bolj odprt in neobremenjen pristop do mode. Poudarek je na unikatnosti. To ji je v pomoč pri umetniškem ustvarjanju.

Karla Spetić je v intervjuju dejala, da jo je selitev okrepila. Postala je bolj neodvisna, zagnana in odporna. Postala je bojevnica. Vse te lastnosti so ji bile v veliko pomoč, ko je začela stopati po svoji samostojni poti.

Ustvarjanje ima v genih


Karla je bila že kot otrok zelo kreativna. Ves čas je ustvarjala na različnih področjih. Med drugim se je ukvarjala tudi z risanjem in izdelovanjem iz gline. Pri 16. letih pa se je podala v izdelavo oblačil.

Sicer pa ima umetniško žilico že v genih. Njena babica se je celo življenje ukvarjala s predelavo in izdelavo oblačil, torbic in pasov. Njena mama je že kot otrok izdelovala oblačila in obutev za punčke, oče pa ustvarja oljne slike.


V podjetništvo se je podala brez izkušenj

Kreacija Karle Spetić. FOTO: Karla Spetić
Kreacija Karle Spetić. FOTO: Karla Spetić

Po končani šoli za modo se je Karla v podjetniške vode podala brez predhodnih praktičnih izkušenj. Pravi, da je kar skočila v vodo, ne da bi vedela ali bo splavala ali ne. Na začetku je kot mnogi podjetniki brez izkušenj naredila veliko napak. Vendar pravi, da ničesar ne obžaluje, saj se je od njih ogromno naučila. Pridobljeno znanje ji pride prav še danes.

Karla zdaj že 12 let vodi svojo modno znamko. Njen delavnik je zelo dinamičen. Obsega marsikaj od pregledovanja emailov, ustvarjanja v studiu, dela na produkciji, do obdelave spletnih naročil, odpošiljanja in aktivnosti na družbenih omrežjih.


Lani je odprla tudi svojo trgovino Our Store

Kreacija Karle Spetić. FOTO: Karla Spetić
Kreacija Karle Spetić. FOTO: Karla Spetić

Marec 2019 si bo Karla Spetić zapomnila po odprtju lastne trgovine. V njej se poleg njene nahaja še pet drugih modnih znamk. Poleg tega del svojega časa posveča tudi poučevanju na modni šoli, kjer svoje znanje in izkušnje prenaša na mlajše generacije.


Pri delu izhaja iz sebe; iz svojih občutkov in misli


Karla pravi, da bi težko opisala, kako izgleda njeno umetniško ustvarjanje, saj je proces vsakič drugačen; odvisno od njenega razpoloženja in časa, ki ga ima na voljo. Veseli jo, da se v tem procesu vedno nauči kaj novega.

Njeno vodilo je, da se trudi biti iskrena do svojega dela. Skozi posamezno kolekcijo želi povedati svojo zgodbo. Izhaja iz sebe, svojih misli in občutkov ter se trudi, da bi se pri snovanju modelov oblačil čim manj ukvarjala s tem, kakšne so trenutne modne smernice. Obožuje jasne linije in oblačila, ki poudarijo žensko silhueto.
 

Več iz rubrike