Nekoč vzhajajoča zvezda evropskega gospodarstva danes bije težke bitke

Potem ko je špansko gospodarstvo med letoma 2015 in 2019 doživelo hiter vzpon, je trenutno v precej slabem stanju.
Fotografija: Španija je trenutno še v slabšem stanju kot Italija, ki je bila kot žrtev pandemije v medijih v zadnjih mesecih najpogosteje omenjena. FOTO: REUTERS/Jon Nazca 
Odpri galerijo
Španija je trenutno še v slabšem stanju kot Italija, ki je bila kot žrtev pandemije v medijih v zadnjih mesecih najpogosteje omenjena. FOTO: REUTERS/Jon Nazca 

The Wall Street Journal poroča, da je v primerjavi z drugimi evropskimi državami Španija trenutno v precej slabšem gospodarskem stanju. Poziva, naj bodo vlagatelji, ki nameravajo svoje delnice vložiti na območju Južne Evrope, še posebej previdni.


Proizvodne dejavnosti okrevajo veliko hitreje od storitvenih


IHS Markit je objavil pregled nad indeksi na področju potrošnje in potrdil dva trenda, ki sta iz njega razvidna. Ugotovoljeno je bilo, da v času covida-19 svetovna proizvodnja okreva veliko hitreje od storitvenih dejavnosti. Poleg tega pe je bilo zaznano, da se je špansko gospodarstvo znašlo še v posebej velikih težavah.


Španija je trenutno še v slabšem stanju kot Italija, ki je bila kot žrtev pandemije v medijih v zadnjih mesecih najpogosteje omenjena. Država naj bi po navedbah nekaterih strokovnjakov prepozno ukrepala, ko se je začel širiti virus. Po tem, ko je bilo proti koncu pomladi konec najhujšega, pa se je z delovanjem prehitro vrnila v normalno stanje. Med najbolj prizadetimi mesti je bil Madrid. Sprejeti so bili novi zajezitveni ukrepi, ki so neposredno vplivali na storitveni sektor.


Turizem predstavlja kar 12 odstotkov španskega bruto domačega proizvoda


Razlog za izjemno poslabšanje španskega gospodarstva je med drugim v tem, da turizem predstavlja okoli 12 odstotkov španskega bruto domačega proizvoda. Na tem področju tako prekaša vse druge evropske države. Turizem hkrati zaposluje kar 14 odstotkov prebivalstva.

Razlog za izjemno poslabšanje španskega gospodarstva je med drugim v tem, da turizem predstavlja okoli 12 odstotkov španskega bruto domačega proizvoda. FOTO: REUTERS/Susana Vera 
Razlog za izjemno poslabšanje španskega gospodarstva je med drugim v tem, da turizem predstavlja okoli 12 odstotkov španskega bruto domačega proizvoda. FOTO: REUTERS/Susana Vera 
Po uradnih podatkih naj bi bilo 500.000 delovnih mest, ki so bila izgubljena v najhujšem obdobju pandemije, že obnovljenih. Še vedno pa je približno 700.000 ljudi, ki so zaposleni v nedelujočih dejavnostih, na čakanju. Tako bi bil verjetno bolj pravilen podatek, da stopnja brezposelnosti v Španiji trenutno znaša okoli 20 odstotkov in ne 15 odstotkov, kot je to razvidno iz uradne statistike.


Padec povpraševanja lahko pomeni skok v obdobje recesije


Pandemija se bo nekoč končala in dejavnosti, ki zdaj mirujejo, se bodo ponovno zagnale. Vendar pa to ne pomeni nujno rešitve za špansko gospodarstvo in gospodarstva drugih držav. Odločilen faktor pri tem, kako hitro se bodo stvari lahko povrnile v normalo, bo tudi finančno stanje, ki ga bodo imeli na voljo potrošniki. Če bo prišlo do splošnega padca dohodka, bi se lahko za precej časa zmanjšalo povpraševanje. Slednje vodi v še globijo recesijo.
 

Več iz rubrike

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.

Slovenska senatorka brani ameriške medije pred tehnološkimi velikani

ZDA pripravljajo zakonodajo, po zgledu avstralske, ki bo omejila tržno premoč Googla in Facebooka.

Zgodovina potrjuje: spet je čas za naložbo v plemenite kovine

Naložba v plemenite kovine v času krize zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti. Z naraščanjem inflacije namreč denar izgublja vrednost.