Mega projekt zagrebškega župana splaval po vodi; domačini pomirjeni

Načrt župana glavnega mesta Hrvaške, Milana Bandića, je propadel. Projekt, ki so ga nekateri poimenovali Zagrebški Manhattan, ne bo realiziran.
Fotografija: FOTO: 24sata.hr
Odpri galerijo
FOTO: 24sata.hr

Kot poročajo osrednji lokalni mediji, so načrti zagrebškega župana Milana Bandića, da bi na območju Novega Zagreba vzpostavil megalomanski infrastrukturni projekt, propadli.


Zagrebški Manhattan bi pomenil privatizacijo velikega dela mesta


FOTO: Grad Zagreb
FOTO: Grad Zagreb
Približno pred letom dni je v medijih odjeknila novica, da Bandić ureja vse, kar je potrebno, da bi v hrvaški prestolnici zaživel obsežen infrastrukturni projekt. Na površini 110 hektarjev naj bi se uredilo območje z nebotičniki ter stanovanjskimi in poslovnimi stavbami. Temu so kritiki odločno nasprotovali, saj bi to hkrati pomenilo uničenje zelenih površin v mestu ter številnih kulturnih spomenikov. Pri tem bi prišlo tudi do privatizacije velikega dela mesta. Nekateri so načrtovani projekt primerjali s podobnim projektom, ki je bil realiziran v Beogradu na vodi.

Za to, da bi projekt zaživel, naj bi občina prispevala svoja zemljišča, z investicijskim zneskom pa naj bi pomagala skupina Eagle Hills iz Združenih arabskih emiratov.

Neuspeh projekta zmaga za državljane


Po poročanju hrvaških medijev do drastičnega posega v hrvaško glavno mesto vseeno ne bo prišlo. Civilna združenja, ki so vodila kampanjo proti njegovi izvedbi, so dejala, da neuspeh projekta hkrati pomeni zmago državljanov.

FOTO: Marin Tironi/Pixsell
FOTO: Marin Tironi/Pixsell
Vodja Mestnega urada za gospodarstvo Mirka Jozić je za Jutranji list potrdila, da načrti za vzpostavitev projekta ne obstajajo več, saj spremembe, ki bi v te namene morale biti zavedene v mestnem načrtu, niso bile sprejete.

Projekt pa ne bi predstavljal zgolj grožnje za uničenje zelenih površin in kulturnih spomenikov. Nasprotniki posega so izrazili tudi zaskrbljenost nad finančnimi posledicami tovrstne ureditve. Ni namreč izključeno, da bi bili prav davkoplačevalci tisti, ki bi morali kriti določene stroške projekta. Združenja so zato zahtevala, da se objavijo vse informacije o finančnih posledicah projekta.

Po navedbah dotičnega medija ne gre zgolj za propad ideje o Bandićevem projektu. S to potezo je namreč tudi izgubil zaupanje Zagrebčanov, ki ga v naslednjem letu, ko bodo potekale volitve, najverjetneje ne bodo več hoteli za svojega župana.
 
 

Več iz rubrike