IKEA se je otresla škandala

Švedski proizvajalec pohištva in stanovanjske opreme IKEA je zaključil neodvisno revizijo obtožb, da je v svoji dobavni verigi uporabljal nezakonito pridobljen les iz Ukrajine.
Fotografija: FOTO: Vidic Leon
Odpri galerijo
FOTO: Vidic Leon

»Rezultati neodvisne preiskave, ki jo je s pomočjo družbe Legallis LLC izvedla organizacija Earthsight in je vključevala obiske gozdov, pa tudi naša interna preiskava skupine strokovnjakov za nabavo lesa in gozdarstva, niso razkrili nobenih znakov, da je nezakonito posekan les prišel v našo dobavno verigo,« so sporočili iz podjetja.

Uradniki švedskega velikana so poudarili, da sta obe preiskavi okoljske dobrodelne organizacije Earthsight opozorili na zapleteno razlago zakona o sanitarni sečnji izven sezone.


»Podpiramo ukrepe FSC (Forest Stewardship Council) za reševanje tega vprašanja in nasprotujoče si zakonodaje za nadaljnje izboljšanje odgovornega gospodarjenja z gozdovi v Ukrajini in zunaj nje. Prav tako verjamemo, da je FSC danes najbolj zanesljiv svetovni certifikat za gozdove med vsemi, ki še delujejo na trgu,« so še dodali iz podjetja.
 
FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec
Po navedbah proizvajalca pohištva se je podjetje zavezalo, da bo izkoristilo svoje globalne zmogljivosti za spodbujanje pozitivnih sprememb v gozdarskem sektorju.
 
Z obtožbo se je IKEA soočila, ko je Earthsight našel dokaze o nezakoniti sečnji v Ukrajini v obdobjih pomladi in zgodaj poleti (v tem času je prepovedano podiranje dreves zaradi razmnoževanja ptic in divjih živali) od leta 2018 do 2020. Eko-organizacija je takrat sporočila, da je del nezakonito posekanega gozda pristal pri dobaviteljih švedskega proizvajalca pohištva IKEA.
 
Podjetje se je na očitke odzvalo z izjavo, da ne sodeluje z dobavitelji, ki kršijo okoljske predpise, in redno izvaja lastne preiskave.
 

Več iz rubrike