Huawei ogorčen nad ravnanjem slovenske vlade

Kitajski tehnološki velikan Huawei je nad novico, da naj bi ga slovenska vlada označila za dobavitelja z visokim tveganjem, presenečen in razočaran.
Fotografija: Novinarska konferenca Huawei. Ljubljana, 6. oktober 2020. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Novinarska konferenca Huawei. Ljubljana, 6. oktober 2020. FOTO: Leon Vidic/delo

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani prek video povezave dejal podpredsednik za regijo srednje in vzhodne Evrope ter nordijsko regijo pri Huawei Technologies Radoslaw Kedzia, so za domnevno namero vlade izvedeli iz medijev. »Zaradi takšne namere smo resno zaskrbljeni,« je poudaril. Slovenija je po njegovih besedah prva država v Evropi, ki naj bi se odločila za »tako strog in diskriminatoren ukrep«.

Novinarska konferenca Huawei. Ljubljana, 6. oktober 2020. FOTO: Leon Vidic/delo
Novinarska konferenca Huawei. Ljubljana, 6. oktober 2020. FOTO: Leon Vidic/delo
Pri Huaweiju so po njegovih besedah večkrat poskušali stopiti v stik s predstavniki vlade, da bi jim predstavili svoja stališča, a so vsakič naleteli na zaprta vrata. Očitkov, ki so jih deležni, ni poleg tega nihče podkrepil s kakršnimikoli dokazi, je izpostavil. »Način odločanja o tem, kdo je dobavitelj z visokim tveganjem, je nejasen,« je dodal.

Kot je dodala direktorica odnosov z javnostmi in komuniciranja pri Huaweiju za omenjeno regijo Mariann Krajczarne Gecse, se jim zdi samoumevno, da bi imeli pred takšno odločitvijo priložnost vladi predstaviti svoja stališča.


Kedzia je poudaril, da Huawei spoštuje vso zakonodajo, ustreznost svojih izdelkov pa dokazuje s številnimi certifikati. Pri svojem poslovanju je povsem transparenten in je ves čas odprt za pojasnila.

Kot je dodal generalni direktor Huawei Technologies Slovenia Histro Zhang (Qin), so v Sloveniji prisotni že kar nekaj časa in so pridobili številne reference. »Tudi v primeru, da bi vlada potrdila takšen sklep, tako Slovenije ne bomo zapustili,« je poudaril.

O možnih ukrepih proti takšni odločitvi vlade Kedzia danes ni želel govoriti. Kot je dejal, želijo najprej pridobiti uradno informacijo, nato pa se bodo odločali naprej. »Preučujemo pa več možnosti,« je dodal.

Novinarska konferenca Huawei. Ljubljana, 6. oktober 2020. FOTO: Leon Vidic/delo
Novinarska konferenca Huawei. Ljubljana, 6. oktober 2020. FOTO: Leon Vidic/delo
Vlada naj bi v prihodnjih tednih po neuradnih informacijah odločala o predlogu sklepa, s katerim bi Huawei označila za dobavitelja z visokim tveganjem. Kot je razvidno iz dokumenta, ki ga je pridobila STA, je predlog pripravilo ministrstvo za javno upravo in je še v usklajevanju. Kot dobavitelje z visokim tveganjem opredeljuje družbo Huawei in z njo kapitalsko, strukturno ali organizacijsko povezane družbe.

Ocena tveganja je pripravljena na podlagi evropskih meril za kibernetsko varnost tehnologije 5G. Če bo sklep sprejet, slovenski operaterji mobilnih telekomunikacijskih omrežij, ki zagotavljajo elektronske telekomunikacijske storitve in ki nabavljajo telekomunikacijsko infrastrukturo, te ne bodo smele več kupovati pri Huaweiju. Prav tako njegove opreme in storitev ne bodo smeli uporabljati obrambne in obveščevalne strukture, sistemi notranje varnosti ter sistemi zaščite in reševanja.

Na ministrstvu za javno upravo zadeve ne komentirajo. Kot so pojasnili za STA, je namreč interne narave.
 
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike