Kaj menijo Slovenci o obveznem cepljenju otrok in cepivu proti covidu-19

Namera za cepljenje proti covid-19 skozi čas upada, več pa je Slovencev, ki se namerava cepiti proti sezonski gripi.
Fotografija: Po sprejetju novele Zakona o nalezljivih boleznih, ki zaostruje okoliščine zavračanja cepljenja otrok za bolezni, za katere je cepljenje obvezno, je takšnih, ki se z omejitvami vpisa strinjajo, med vprašanimi 57 odstotkov. FOTO: maxbelchenko / Shutterstock
Odpri galerijo
Po sprejetju novele Zakona o nalezljivih boleznih, ki zaostruje okoliščine zavračanja cepljenja otrok za bolezni, za katere je cepljenje obvezno, je takšnih, ki se z omejitvami vpisa strinjajo, med vprašanimi 57 odstotkov. FOTO: maxbelchenko / Shutterstock

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana so ugotavljali, kakšne so namere za cepljenje proti gripi in covidu-19, prav tako pa tudi, kakšno je mnenje prebivalcev Slovenije o obveznem cepljenju predšolskih in šolskih otrok.

GRAF 1: Ali se boste v letošnjem letu cepili proti gripi?
GRAF 1: Ali se boste v letošnjem letu cepili proti gripi?


V letošnjem letu so namere za cepljenje proti sezonski gripi relativno visoke, – da se bodo cepili namreč napoveduje kar 18 odstotkov polnoletnih prebivalcev Slovenije. 69 odstotkov cepljenja ne bo izvedlo, dobra desetina pa je še neodločenih.

GRAF 2: Ali se strinjate ali se ne strinjate z omejitvijo vpisa v vrtce za otroke, ki po želji staršev niso cepljeni zaradi ne-medicinskih razlogov?
GRAF 2: Ali se strinjate ali se ne strinjate z omejitvijo vpisa v vrtce za otroke, ki po želji staršev niso cepljeni zaradi ne-medicinskih razlogov?Po sprejetju novele Zakona o nalezljivih boleznih, ki zaostruje okoliščine zavračanja cepljenja otrok za bolezni, za katere je cepljenje obvezno, je takšnih, ki se z omejitvami vpisa strinjajo, med vprašanimi 57 odstotkov. Z omejitvami se ne strinja tretjina vprašanih, desetina pa je neodločenih.

GRAF 3: Ali bi se cepili proti COVID-19, če bi obstajalo cepivo?
GRAF 3: Ali bi se cepili proti COVID-19, če bi obstajalo cepivo?


Na drugi strani raziskovalci ugotavljajo bistven upad v namerah za cepljenje proti novem koronavirusu. Od junija, ko so vprašanje anketirancem zastavili prvič, je delež tistih, ki bi cepljenje zagotovo opravili, s 24 odstotkov upadel na 13 odstotkov, tistih, ki se bi verjetno cepili, če bi cepivo obstajalo, pa z 32 odstotkov na 23 odstotkov - razlike so statistično pomembne. Precej več je takšnih, ki so trenutno glede cepljenja proti novemu koronavirusu neodločenih, in sicer kar 12 odstotkov, medtem ko je bilo v junijski raziskavi neodločenih le 4 odstotke anketirancev.
 
Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 2. in 4. oktobrom 2020 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 505 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji. 

Več iz rubrike