Duplikat jedrske elektrarne Krško na Filipinih bodo oživeli slovenski inženirji

Jedrska elektrarna Bataan na Filipinih bo ponovno začela obratovati. Pri vzpostavitvi delovanja bodo pomagali tudi slovenski inženirji iz Krškega.
Fotografija: Jedrska elektrarna Krško. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jedrska elektrarna Krško. FOTO: Jože Suhadolnik

Po poročanju portala Daily Express naj bi jedrska elektrarna Bataan, ki je bila zgrajena že pred več kot 30 leti, končno začela delovati. Ker na Filipinih primanjkuje strokovnjakov s tega področja, bodo pri njenem ponovnem zagonu na pomoč priskočili tudi slovenski inženirji iz Krškega.

Razlog za tako zakasnitev s pričetkom obratovanja je v černobilski nesreči, ki se je zgodila leta 1986. Zaradi najhujše nesreče v zgodovini jedrske energije, ki se je pripetila v Ukrajini, je bilo preseljenih kar 300.000 ljudi. Po poročilu Združenih narodov iz leta 2005 naj bi nesreča povzročila 56 neposrednih smrti, ocenjuje pa se, da naj bi bilo z nesrečo posredno povezanih tudi do 9000 smrti. Do teh je prišlo zaradi dolgotrajnih bolezni, ki so nastale kot posledica sevanja. Ena izmed pogostejših je rak ščitnice.

Elektrarna Bataan ni nikoli začela z obratovanjem


Istega leta je bil načrtovan začetek obratovanja jedrske elektrarne Bataan na Filipinih, vendar pa ta ni bil nikoli realiziran. Razširila se je namreč bojazen, da bi se v primeru nepravilnostih v delovanju pojavila podobna nesreča, ki bi lahko imela strahotne posledice. Poleg tega se v bližini obstoječe jedrske elektrarne nahaja tudi - sicer mirujoč - vulkan Mount Natib, kar bi lahko še dodatno vplivalo na zmanjšanje varnosti delovanja elektrarne.

Jedrska elektrarna Bataan, Filipini. FOTO: Wikipedia
Jedrska elektrarna Bataan, Filipini. FOTO: Wikipedia
Kljub temu, da omenjena jedrska elektrarna ni še nikoli delovala, pa naj to ne bi bila ovira pri tem, da bi bila vzpostavljena v prihodnje, so ugotovili pri Filipinskem inštitutu za jedrske raziskave (PNRI).

Med drugim naj bi bila to edina jedrska elektrarna na svetu, kjer lahko obiskovalci posnamejo selfi znotraj reaktorja, kot je povedal direktor Inštituta, Carlo Arcilla. Ta je poudaril, da je omenjena elektrarna še vedno dosti mlajša od 98 podobnih elektrarn, ki se nahajajo v Ameriki. Poleg tega ima v varnostne namene nameščen pokrov oziroma zadrževalno konstrukcijo, ki pa v primeru Černobila ni bila prisotna. Zato naj ne bi predstavljala posebne nevarnosti.


Jedrska energija kot najcenejša in najčistejša energija


Na Filipinih si prizadevajo, da bi v kratkem vzpostavili delovanje elektrarne Bataan. Pomemben razlog je v nizkih stroških jedrske energije v primerjavi z energijo, ki jo proizvajajo elektrarne na premog.

Carlo Arcilla je razložil, da je električna energija na Filipinih še posebej draga. Povprečno filipinsko gospodinjstvo namreč za elektriko prispeva kar 10 odstotkov svojih celotnih prihodkov. Stroški proizvodnje energije so v primeru jedrske elektrarne precej nižji. Po navedbah Arcilla je jedrska energija najcenejša in najčistejša, saj ne proizvaja emisij.
 

Več iz rubrike