Deset let pred ostalimi: Švedi svoje domove spreminjajo v okolju prijazne elektrarne

Na Švedskem bliskovito narašča proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov. To se sklada s smernicami, ki jih je začrtala Evropska unija.
Fotografija: Göteborg, Švedska. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Göteborg, Švedska. FOTO: Shutterstock

V okoljskih planih, ki jih je Evropska unija sprejela leta 2018, je med drugim določeno, da naj bi bila do leta 2030 na njenem teritoriju kar tretjina proizvedene energije pridobljena iz različnih obnovljivih virov.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Švedska je zaenkrat vodilna na tem področju in bo že letos dosegla zahteve EU. Njeni cilji pa so še precej višji. Država si namreč prizadeva, da bi bila do leta 2040 iz obnovljivih virov proizvedena vsa električna energija. Tako se bivališča Švedov v čedalje večji meri spreminjajo v stavbe, ki hkrati proizvajajo in izrabljajo vso energijo, ki jo potrebujejo za delovanje.

Zaradi številnih rešitev v zvezi z izkoriščanjem obnovljivih virov energije je Švedska znana po najvišjem davku na ogljik ter po zelo ugodnih cenah električne energije. Katere rešitve torej uporablja ta skandinavska država v zvezi s proizvodnjo energije?


Sonaravno ogrevanje


Švedska ima bogate vire tekoče vode, njeno površino pa v 63 odstotkih pokriva gozd. Zato ni presenetljivo, da sta dva največja vira sonaravnega pridobivanja energije voda in biomasa.


Ogrevanje je na Švedskem zaradi hladnejše klime bistvenega pomena. V zadnjih letih so se davki na kurilno olje precej povišali. Zato so se elektroenergetska podjetja na tem območju preusmerila na izrabo obnovljivih virov energije kot je biomasa. Ta je namenjena oskrbi lokalnih »daljinskih toplarn«.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Taki sistemi so se na Švedskem pojavili leta 1948, ko je bila presežna toplotna energija elektrarn prvič uporabljena za ogrevanje stanovanskih hiš v bližini. Danes se po vsej državi nahaja približno 500 tovrstnih sistemov daljinskega ogrevanja. Ti potekajo tako po večjih mestih kot po odročnejših vaseh.

Če so včasih taki sistemi delovali predvsem na podlagi stranskih proizvodov elektrarn, pa je dandanes v tej mešanici večja vsebnost obnovljivih virov.
 

Pametni energetski sistemi


Kot primer izrabe obnovljivih virov energije omenimo še mesto Ludivika, kjer se nahajajo stanovanja iz 70. let. Ta so bila pred kratkim opremljena z najnovejšo pametno energetsko tehnologijo. Na številnih družinskih stanovanjih se zdaj nahajajo posebne sončne celice. Hiše so opremljene tudi s sistemi za shranjevanje toplotne energije in s sistemi toplotnih črpalk. Skupek povezav omogoča, da se na tak način čez noč polnijo tudi električni avtomobili prebivalcev.
 

Pametna omrežja


FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
V kraju Hyllie na jugu države, so Švedi postavili pametno omrežje. Viri proizvedene energije so tako veter, sonce, biomasa in odpadki. Pametna omrežja prilagodijo trenutnim vremenskim razmeram in delujejo na način, da lahko dostopne vire energije uporabljajo v kar največji meri. Ko je hladneje, se tako aktivira dodatna moč, ob lepem vremenu pa se višek energije shranjuje v posebnem hranilniku.

Ne gre zgolj za učinkovitejšo izrabo energije in skrb za okolje. Zaradi navedenih ukrepov so se pomembno znižali tudi stroški ogrevanja.
 

Več iz rubrike