So Švedi edini pravilno razumeli covid-19?

Julija so mnogi trdili, da je Švedska storila hudo napako, ker ni »ugasnila« gospodarstva in izolirala državljane, kot so to storile druge države.
Fotografija: Švedska se je izognila ne le velikim nenamernim družbenim posledicam karantene - povečanju prevelikega odmerjanja drog, zlorab v družini, samomorih in socialnim nemirom -, njihova strategija je virus, za razliko od toliko drugih držav po vsem svetu, ukrotila. FOTO: natalia bulatova / Shutterstock
Odpri galerijo
Švedska se je izognila ne le velikim nenamernim družbenim posledicam karantene - povečanju prevelikega odmerjanja drog, zlorab v družini, samomorih in socialnim nemirom -, njihova strategija je virus, za razliko od toliko drugih držav po vsem svetu, ukrotila. FOTO: natalia bulatova / Shutterstock

»Odločitev [Švedske], da nadaljuje z normalnim življenjem kljub pandemiji, bo povzročila naraščanje števila smrtnih žrtev, ne da bi ohranila svoje gospodarstvo pred škodo« je denimo poročal The New York Times.

Podobno so pisali številni drugi mediji, med njimi Politico in Financial Times, ki so trdili, da Švedska s takim ravnanjem verjetno ne bo dosegla gospodarske koristi.

Ekonomisti so predstavili jasno sporočilo: Švedska bo kljub nevarnemu pristopu do covida-19. utrpela gospodarske pretrese kot vsi ostali. In res je. Švedska ni uspela rešiti svojega gospodarstva pred rekordnim upadom po letu 1980. Toda, medtem ko je Evropa padla v globoko recesijo, Švedska ni.

Kaj kažejo številke?


V nasprotju z drugimi evropskimi državami je švedsko gospodarstvo v prvem četrtletju dejansko nekoliko raslo; Čeprav so rezultati v drugem četrtletju slabši, Švedska izstopa na določenih področjih.

»Ostro krčenje švedskega gospodarstva v drugem četrtletju potrjuje, da Švedska ni imuna na učinke virusa. Vendar pa kriza v prvi polovici leta ni bila tako huda kot v drugih evropskih državah,« je za Bloomberg dejal znani ekonomist David Oxley.

Medtem ko je koronska kriza v večini držav - po obsežnih ustavitvah javnega življenja - povzročila na stotine milijonov izgub delovnih mest in milijone zapiranj podjetij, podatki kažejo, da je švedsko gospodarstvo prizadeto veliko manj kot preostali del Evrope.Švedska je sicer v drugem četrtletju zabeležila zgodovinski upad BDP-ja, a 8,6-odstotni padec predstavlja manj kot polovico upada v Združenem kraljestvu (-19,1 odstotka) in Španiji (-18,5). Mimogrede, Švedska je utrpela tudi manj smrtnih žrtev, pri katerih je bil prisoten covid-19, na prebivalca kot Španija in Združeno kraljestvo, čeprav sta se tako Španija kot Združeno kraljestvo, poslužili stroge karantene.

Padec BDP na Švedskem je precej blažji tudi od držav, kot so Portugalska (-14,1 odstotka), Francija (-13,8 odstotka), Belgija (-12,2 odstotka) in Italija (-12,4 odstotka) ter celo od Nemčije (-10,1 odstotka), ene od evropskih zgodb o uspehu s spopadanjem s covidom-19.

Na splošno je EU v drugem četrtletju zabeležila 11,9-odstotni padec BDP, približno 40 odstotkov višji od švedskega.


Kako je Švedska preživela brez karantene


Namesto da bi odredili karanteno, so na Švedskem šole ostale odprte, skupine ljudi pa se ves čas zbirajo v parkih, na bazenih, restavracijah in v barih. Švedska se je izognila ne le velikim nenamernim družbenim posledicam karantene - povečanju prevelikega odmerjanja drog, zlorab v družini, samomorih in socialnim nemirom -, njihova strategija je virus, za razliko od toliko drugih držav po vsem svetu, ukrotila.

Helsingborg / Švedska 06 25 2020: Medtem ko je drugje veljala stroga distanca in karantena, so se Švedi lahko brez omejitev družili. FOTO: itsflowingtothesoul / Shutterstock
Helsingborg / Švedska 06 25 2020: Medtem ko je drugje veljala stroga distanca in karantena, so se Švedi lahko brez omejitev družili. FOTO: itsflowingtothesoul / Shutterstock
Kritiki švedske strategije so mesece trdili, da »mehkejši« pristop Švedov ni pravilen. Kljub svoji politiki spodbujanja socialnega distanciranja - predvsem s prostovoljnimi ukrepi -, napovedi še vedno kažejo, da naj bi se BDP države leta 2020 zmanjšal za 7-10 odstotkov.

Seveda nikoli ni bilo vprašanje, ali bo švedsko gospodarstvo čutilo posledice. Gre za državo, ki je močno odvisna od izvoza, upadanje svetovnega povpraševanja pa je povzročilo gospodarske posledice, ne glede na to, kaj so naredili švedski voditelji. Vprašanje je bilo, koliko bo škodilo njihovemu gospodarstvu.

BDP pa je le polovica zgodbe. Morda še pomembneje, švedska strategija je pokazala, da lahko človeška družba kljub apokaliptičnim opozorilom modelarjev in medijev še vedno deluje v prisotnosti koronavirusa.

Medtem ko so modelarji napovedali, da bo do julija zaradi njihove politike umrlo 96.000 Švedov, danes (16. septembra) ta številka znaša 5851, kar je od sosednjih držav, kot so Norveška (265), Finska (337) in Danska (663), vendar boljše od Belgije (9930), Italije (35.633), in drugih. Številke okuženih s covidom-19 še naprej padajo. Smrti in hospitalizacije so se izravnale, poročila pa kažejo, da so v Stockholmu bolj ko ne – imuni.

Kljub temu, da mnogi strokovnjaki tega ne priznajo, se zdi, da je švedska strategija vedno bolj ekonomsko in znanstveno utemeljena.

Več iz rubrike

Komentarji: