Švica ustanavlja banko, ki bo zasenčila vse v Evropi

V Švici se govori o novi banki, ki naj bi postala vodilni finančni gigant v celinski Evropi.
Fotografija: Največja evropska banka bo morda ustanovljena v Švici. FOTO: Maxx-Studio / Shutterstock
Odpri galerijo
Največja evropska banka bo morda ustanovljena v Švici. FOTO: Maxx-Studio / Shutterstock

Voditelji največjih švicarskih bank UBS in Credit Suisse raziskujejo možnost združitve, je poročal züriški Inside Paradeplatz. Če bodo pogajanja uspešna, bo združena banka postala največja v Evropi.
 
Glavni pobudnik projekta je predsednik upravnega odbora UBS Axel Weber, ki pričakuje, da bo predsedoval upravnemu odboru združene banke, predsednik uprave pa bo prišel iz Credit Suisse.
 
Weber pri projektu sodeluje s kolegom iz Credit Suisse Ursom Rohnerjem. Vodja UBS je o ideji združitve bank že razpravljal tudi s švicarskim finančnim ministrom Ulijem Maurerjem. Po navedbah virov objave je dogovor mogoče doseči do začetka naslednjega leta, do konca leta 2021 pa naj bi bilo skupno poslovanje že v teku.


Vir v svetovalnem podjetju Mckinsey je zagotovil, da bo združena banka »zasenčila vse, kar je do zdaj obstajalo v evropskem finančnem središču«, nova banka pa bo postala vodilni finančni gigant v celinski Evropi in bo konkurirala angloazijskim HSBC in ameriškim bankam. Na žalost lahko po združitvi pričakujemo zmanjšanje števila zaposlenih v bankah za 10 do 20 odstotkov, torej za najmanj 15 tisoč delovnih mest, pravi vir novinarja.
 
Leta 2018 je švicarski nadzorni organ pregledal finančna podjetja Credit Suisse in UBS, da bi preiskal domnevni bojkot mobilnih plačilnih sistemov Apple Pay in Samsung Pay. Uradniki za konkurenco so poskušali ugotoviti, ali banke posegajo v mobilne plačilne sisteme velikih tehnoloških podjetij, vendar na koncu niso dokazali nič.
 

Več iz rubrike

finance

Kuba v pričakovanju prvega uradnega padca valute po kubanski revoluciji

Kubanski peso naj bi letos prvič po revoluciji leta 1959 doživel uraden padec vrednosti, s tem pa ne bo več izenačen z ameriškim dolarjem.

finance

Švedska bo verjetno prva opustila gotovino

Švedska je bila po obsegu brezgotovinskih plačil že prej ena izmed vodilnih držav. Pandemija koronavirusa pa je še pospešila opustitev bankovcev in kovancev v državi.

finance

Prihaja regulacija in obdavčitev kriptovalut

Finančni ministri EU so se na neformalnem dvodnevnem zasedanju v Berlinu zavzeli za enostavno obdavčitev.

finance

EU v tem trenutku ni primerno opremljena za konkuriranje Kitajski

Vse od začetka koronakrize se med državami članicami EU veča skrb in zaskrbljenost nad izzivi, ki jih za staro celino predstavlja Kitajska.

Komentarji: