Švedska bo verjetno prva opustila gotovino

Švedska je bila po obsegu brezgotovinskih plačil že prej ena izmed vodilnih držav. Pandemija koronavirusa pa je še pospešila opustitev bankovcev in kovancev v državi.
Fotografija: Se bodo Švedi znebili gotovine? FOTO: Novikov Aleksey / Shutterstock
Odpri galerijo
Se bodo Švedi znebili gotovine? FOTO: Novikov Aleksey / Shutterstock

Vodja švedske centralne banke Stefan Ingves je nedavno ugotovil, da nekateri mladi Švedi niti ne vedo več, kako izgleda gotovina. Toda po besedah ​​vodje regulatorja, brezgotovinska prihodnost prinaša določena tveganja.
 
Prehod na digitalne transakcije sicer nudi številne koristi, vključno s preglednostjo, kar zelo otežuje pranje denarja in utajo davkov. Kaj pa se zgodi, če digitalna omrežja ugasnejo? Upoštevati je potrebno tudi tveganja kibernetskih napadov. Takšni dogodki lahko naredijo veliko več škode kot staromodni ropi bank, za Bloomberg poudarja Ingves, ki vztraja, da Švedska potrebuje zalogo gotovine, če »se luči ugasnejo«.


Danes so Švedi zaradi pandemije začeli še bolj opuščati gotovino. Brezkontaktno plačevanje, pravijo, da je najprimernejši način plačila, saj predstavlja minimalno tveganje za zdravje. Švedska spletna banka Klarna ocenjuje, da je 73 odstotkov plačil s karticami svojih strank zdaj brezkontaktnih, medtem ko je bilo teh pred pandemijo 63 odstotkov. »Ljudje se nočejo dotikati denarja in računov ali celo pritiskati gumbov,« ugotavlja Klarna.
 
Brezkontaktna plačila so vse bolj priljubljena. FOTO: Lili Topa / Shutterstock
Brezkontaktna plačila so vse bolj priljubljena. FOTO: Lili Topa / Shutterstock
Po najnovejših podatkih gotovina predstavlja približno odstotek švedskega BDP. Za primerjavo, v ZDA je ta številka 8,2 odstotna, v evroobmočju - 10,9 odstotna. Po julijski študiji, ki jo je izvedel Bankomat, približno tri četrtine Švedov, starih od 18 do 34 let, nikoli ne uporablja gotovine ali pa le redko.
 
Na Švedskem izumira tudi eden zadnjih »varuhov« gotovine - žepnina otrok. Po raziskavi, ki jo je junija izvedla Sifo, le 16 odstotkov švedskih otrok prejema žepnino v obliki pravih bankovcev in kovancev.
 
Nedavna študija, ki jo je naročil GoCompare Money, je pokazala, da se tretjina odraslih v Združenem kraljestvu izogiba uporabi gotovine zaradi tveganja širjenja novega koronavirusa.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: