Prihaja regulacija in obdavčitev kriptovalut

Finančni ministri EU so se na neformalnem dvodnevnem zasedanju v Berlinu zavzeli za enostavno obdavčitev.
Fotografija: Kakšna bo obdavčitev kritovalut? FOTO: GUEZ JACK / AFP
Odpri galerijo
Kakšna bo obdavčitev kritovalut? FOTO: GUEZ JACK / AFP

Na neformalnem zasedanju Sveta za ekonomske in finančne zadeve v Berlinu s finančnimi ministri držav članic unije so v petek in soboto razpravljali o učinkoviti in pravični obdavčitvi in izzivih, ki jih na finančnem področju prinaša digitalizacija 21. stoletja, so sporočili s finančnega ministrstva.

Slovenski finančni minister Andrej Šircelj je v Berlinu kot najboljšo rešitev izpostavil globalni dogovor, pri čemer pa je treba poskrbeti za to, »da bodo nova pravila enostavna in da ne bodo dodatno obremenila davkoplačevalcev«. Podobna mnenja so po navedbah finančnega ministrstva izrazili tudi ostali ministri.

Slivenski finančni minister Andrej Šircelj. FOTO: Igor Zaplatil / Delo
Slivenski finančni minister Andrej Šircelj. FOTO: Igor Zaplatil / Delo
Strinjali so se tudi, da je treba slediti smernicam, ki jih digitalizacija narekuje na finančnem področju, da javni sektor ne bo zaostajal za zasebnim. V sklopu razprave o okrevanju gospodarstva pa je veliko razpravljavcev menilo, da je zaradi financiranja programa za okrevanje smiselno razmišljati o novih lastnih virih EU, so še zapisali na ministrstvu.


Pet članic EU zahteva strožja pravila za kriptovalute


Nemčija, Francija, Italija, Španija in Nizozemska od Evropske komisije zahtevajo strožja pravila za kriptovalute, kot je na primer Facebookov projekt Libra, je ob robu neformalnega zasedanja dejal nemški finančni minister Olaf Scholz. Poudaril je, da si pridržujejo pravico do prepovedi takšnih valut.

Nemški finančni minister Olaf Scholz. FOTO: Kay Nietfeld / REUTERS
Nemški finančni minister Olaf Scholz. FOTO: Kay Nietfeld / REUTERS
»Obstaja preprosto načelo: samo centralna banka, Evropska centralna banka, ima lahko dovoljenje za izdajo valute,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Scholz.

Poudaril je, da projekt Libra tega načela ne bi smel ogroziti. Omenjena peterica držav je po njegovih besedah zelo zaskrbljena in čaka na predloge Evropske komisije glede jasnih pravil, ki bi poseben poudarek namenjala preprečevanju terorizma in pranja denarja.

Kritike na račun Libre in podobnih projektov že od samega začetka prihajajo tako iz vrst vlad, centralnih bank, regulatorjev in nadzornikov finančnega sistema kot tudi tehnoloških strokovnjakov z vsega sveta. Med najglasnejšimi vladami so francoska, nemška in italijanska, ki so že lansko jesen napovedale ukrepe za blokado Libre.


Kriptovalute se redko uporabljajo za pranje denarja


Bojazni nekaterih držav, glede pranja denarja se izkazujejo za neupravičene. Več študij namreč razkriva, da večji problem na tem področju predstavljajo prav tradicinonalne fiat valute. Tudi nedavna študija mednarodnega medbančnega sistema SWIFT je pokazala, da je vloga kriptovalut pri pranju denarja pogosto pretirana, za pranje pa se pogosteje uporabljajo papirnate oziroma tako imenovane fiat valute.


Analitiki pišejo, da je pranje denarja še vedno ena najresnejših težav svetovnega finančnega sistema. Samo v Združenih državah Amerike po podatkih organizacije Združenih narodov letno s fiat valutami operejo od 800 milijard do 2 bilijona dolarjev. Kriptovalute zasedajo izredno majhen delež tega »trga«.

»Odkriti primeri pranja denarja s pomočjo kriptovalut ostajajo razmeroma majhni v primerjavi z obsegom pranja denarja s tradicionalnimi metodami,« poudarja študija.

Po navedbah SWIFT se s kriptovalutami redko pere celo denar, pridobljen s kibernetskimi napadi in izsiljevanjem. Pogosteje se uporabljajo tradicionalne metode, na primer gotovinska podjetja ali trgovanje z drogami.

Bruselj naj bi predloge za regulacijo kriptovalut predstavil še ta mesec.
 
 

Več iz rubrike