Nič več neznanih številk: Namesto imena se bo izpisal razlog klica

Googlova aplikacija za klice bi lahko v prihodnje precej spremenila področje glasovnih klicev, saj jo bo tehnološki velikan zdaj omogočil na več napravah.
Fotografija: Pri Googlu pravijo, da bo njihova aplikacija preverjala namene za klic, identiteto klicatelja, o obojem pa bo prejemnik tudi obveščen. FOTO: Tero Vesalainen / Shutterstock
Odpri galerijo
Pri Googlu pravijo, da bo njihova aplikacija preverjala namene za klic, identiteto klicatelja, o obojem pa bo prejemnik tudi obveščen. FOTO: Tero Vesalainen / Shutterstock

Applikacija Google Phone je bila še do nedavnega na voljo zgolj za Googlova Pixel in Android One, pri katerih so uporabniki imeli aplikacijo nameščeno že na napravi. Zdaj se nabor naprav, ki bodo lahko uporabljali omenjeno aplikaciji vztrajno veča.
 

Klasične klice uporabljamo vse manj


Uporabniki pametnih telefonov vse manj uporabljajo glasovne klice mobilnih operaterjev. Ne le, da se manj kličemo, tudi oglašanje na telefone postaja vse bolj nezaželeno. Eden od razlogov, zakaj ne maramo klicev je tudi ta, da ko telefon zazvoni, smo se prisiljeni hitro oglasiti. Razen tega imamo na voljo, da klic vrnemo pozneje ali da komuniciramo preko sporočil.


Drug velik razlog zakaj se oklepamo klasičnih klicev pa tiči v negotovosti, ki jo povzročajo. Zgodovina klicev je namreč prežeta z analogno zgodovino. To v praksi med drugim pomeni, da uporabniki pri klicih operiramo s številkami - v kolikor številke nimamo shranjene v imeniku, nam je številka lahko neznana. V primeru klica neznane številke, ne vemo ali gre za dejansko smiselen klic ali zgolj za potegavčino ali celo prevaro.
 

Prihajajo spremembe


Vse zgoraj opisano pa se lahko v prihodnje korenito spremeni, piše Forbes. Aplikacija Google Phone, ki je bila do zdaj že v osnovi nameščena na naprave Pixel in na Andorid One, bo na voljo tudi za druge naprave, ki uporabljajo sistemsko različico Android Pie. Tako bo na voljo za naprave izdelovalcev LG, OnePlus in Samsung, ki bodo lahko aplikacijo namestili preko trgovine Google Play.
Veliki brat 21. stoletja širi nabor naprav, ki lahko uporabljajo aplikacijo Google Phone, katera naj bi končala sago neznanih številk in nezaželjenih glasovnih klicev. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Veliki brat 21. stoletja širi nabor naprav, ki lahko uporabljajo aplikacijo Google Phone, katera naj bi končala sago neznanih številk in nezaželjenih glasovnih klicev. FOTO: Getty Images/iStockphoto


Aplikacija bo lahko nameščena kot osnovna aplikacija za oprvljanje klicev, končna ideja pa je, da se tudi v glasovne klice uvede identifikacijo klicatelja (ta bo potrejena preko Googla), logo klicatelja in pa tudi krajše sporočilo, ki vsebuje razloge za klic.

Na Googlu pravijo, da bo avtorizacija klicateljev potekala preko njihovega ping mehanizma, ki bo preprečeval zlorabe. Tako bo server pred vzpostavitvijo klica preveril telefonsko številko, končnega prejemnika in pa razlog za klic. Google še poudarja, da bodo tovrstne informacije iz njihovega serverja izbrisane že po nekaj minutah, prejemniku klica pa bodo ponudili prave informacije zakaj ga nekdo kliče.
 

Neznane številke še vedno del vsakdana


Sicer zdaj obstajajo razlogi, zakaj bi se oglasili na neznano številko: lahko nas kliče nekdo, ki nas nujno potrebuje, lahko nam sporočajo, da smo presegli zgornjo omeijtev porabe na kartici ali pa nas kliče letalska agencija, ki bi sporočila, da je naš let prestavljen.

Neznane številke so tako vselej prisotne v našem življenju, Googlova nova funkcija pa bi bila koristna in tudi dobrodošla. Hkrati pa funkcija ne bi koristila zgolj tistemu, ki prejema klice, temveč bi zaradi jasnih razlogov namena klica, lažje poslovala tudi podjetja.

Več iz rubrike