Nesojena princesa noče biti otrok po znižani ceni

Ali bo Belgija dobila novo princeso, bo znano konec oktobra, ko bo sodišče objavilo odločitev.
Fotografija: Delphine Boël, nezakonska hči nekdanjega belgijskega kralja Alberta II. FOTO: Mark Renders/Getty Images
Odpri galerijo
Delphine Boël, nezakonska hči nekdanjega belgijskega kralja Alberta II. FOTO: Mark Renders/Getty Images

Danes 52-letna Delphine Boël​ je skušala vse od leta 2013 dokazati, da je nekdanji belgijski kralj Albert II. njen oče. Njena mati, baronica Sybille de Selys Longchamps naj bi namreč imela pred desetletji z njim ljubezensko razmerje. Nekdanji kralj je to zanikal in vztrajal, da ni oče Boëlove.

Delphine Boël želi, da belgijski kralj Albert II prizna, da je njegova hčerka. Zdaj bo to razkril test DNK, na katerega je nekdanji monarh končno pristal. FOTO: AFP
Delphine Boël želi, da belgijski kralj Albert II prizna, da je njegova hčerka. Zdaj bo to razkril test DNK, na katerega je nekdanji monarh končno pristal. FOTO: AFP
Test očetovstva je opravil šele, ko mu je bruseljsko prizivno sodišče lani zagrozilo s kaznijo v višini 5000 evrov dnevno. Ko je test pokazal, da je Albert resnično njen oče, je ta Boëlovo vendarle priznal za hčer.

A Boëlova s tem sodne bitke še ni končala. Želi si namreč enakih privilegijev in nazivov, ko jih imajo Albertovi preostali trije otroci, ki so se mu rodili v zakonu s soprogo Paolo - trenutni kralj Belgije Philippe, princ Laurent in princesa Astrid.

»Delphinino stališče ni, da hoče ali noče biti princesa. Noče biti otrok po znižani ceni, hoče imeti povsem enake privilegije, nazive in položaj kot njena brata in sestra,« je v četrtek dejal njen odvetnik Marc Uyttendaele.


Bruseljsko prizivno sodišče, ki je v četrtek še zadnjič prisluhnilo odvetnikom obeh strani, mora sedaj uradno potrditi neposredno linijo nasledstva in njene pravne posledice. O tem, katere pravice in nazivi ji pripadajo, bo odločilo 29. oktobra, poroča STA.

Albertov odvetnik sicer trdi, da sodišče Boëlovi ne more podeliti naziva princese, temveč lahko tega prejme zgolj prek kraljevega odloka. Če bo sodišče kljub temu razsodilo v njen prid, naj bi bili do kraljevih nazivov upravičeni tudi njeni otroci, navaja britanski BBC.

Več iz rubrike