Digitalno konkurenčne države zaznamuje vlaganje v talente in razvoj

Medtem ko nekatere države beležijo sunkovit digitalen razvoj, se druge soočajo s klavrnim razvojem, s tem pa izgubljajo konkurenčnost v svetu.
Fotografija: WEF v svoji analizi ugotavlja, da digitalno najbolj konkurenčne države zaznamuje primeren digitalen ekosistem, miselna naravnanost in pa investiranje v mlade talente. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
WEF v svoji analizi ugotavlja, da digitalno najbolj konkurenčne države zaznamuje primeren digitalen ekosistem, miselna naravnanost in pa investiranje v mlade talente. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Pregled digitalnega razvoja držav sveta v zadnjih treh letih, ki ga je izvedla organizacija Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), nakazuje, da nekatere države nikakor ne dohitevajo konkurenčnost, ki jo izražajo digitalno najbolj razvite.
 

Tehnologija spreminja razmere v svetu


V teku je tehnološka revolucija, ki jo zaznamuje nadaljnji razvoj umetne inteligence, 3D tiskanja, virtualne resničnosti in številnih drugih tehnologij. Takšen razvoj že vpliva na delovanje večine industrij in celotnih gospodarstev držav po svetu. Države se na tovrstne spremembe morajo odzivati, prilagojenost na nove razmere pa bo vplivala na geopolitičen položaj držav in blaginjo prebivalcev.

WEF je opravil obsežno analizo digitalne razvoja držav v zadnjih treh letih in skozi ugotovitve pregledal konkurenčnost posameznih držav v svetu. Analiza odgovarja na tri vprašanja: katere države so najbolj izboljšale svoj konkurenčni položaj, katere izgubljajo tla pod nogami in kaj se lahko naučimo od najboljših.
 

Rezultati raziskave


Vodilne države in podjetja na področju tehnoloških rešitev so danes vselej izpostavljena novim izzivom in dinamični konkurenci. Znotraj držav G7 se je zadnja tri leta novim razmeram najbolje prilagodila Francija, ki je na področju digitalnih rešitev vse bolj konkurenčna. Obenem pa sta znotraj iste skupine držav najbolj nastradali Italija in Nemčija.


Ob pogledu na skupino G20 je slika nekoliko drugačna. Hkrati se kaže tudi drugačen vzorec rasti med dvema največjima svetovnima velesilama ZDA in Kitajske. Slednja je namreč v zadnjih treh letih bistveno izboljšala svojo konkurenčnost v svetovnem gospodarstvu, medtem ko je konkurenčnost ZDA v istem obdobju celo upadlo. Upad ameriške konkurenčnosti pri WEF pripisujejo predvsem manjši privlačnosti okolja za mednarodne talente.

Znotraj G20 so med tremi najuspešnejšimi državami pri izboljšavah konkurenčnosti na digitalne področju Savdska Arabija, Francija in Indonezija. Presenetljivo je na repu lestvice Indija.
 

Celoten seznam:


1. Savdska Arabija
2. Francija
3. Indonezija
4. Kitajska
5. Argentina
6. Japonska
7. Kanada
8. Koreja
9. Avstralija
10. Rusija
11. Združeno kraljestvo
12. Mehika
13. ZDA
14. Južna Afrika
15. Brazilija
16. Nemčija
17. Italija
18. Indija

* Za Turčijo in EU ni podatkov.
 

Dobre prakse

Tehnološki razvoj že vpliva na delovanje večine industrij in celotnih gospodarstev držav po svetu, na kar se morajo države primerno odzvati. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Tehnološki razvoj že vpliva na delovanje večine industrij in celotnih gospodarstev držav po svetu, na kar se morajo države primerno odzvati. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Raziskava prav tako vključuje dve posebni dimenziji digitalne konkurenčnosti: državni digitalni ekosistem in miselno naravnanost države. Obe dimenziji temeljita na petih točkah, ki so zajete v poročilu WEF. Ta je analiziral napredek 140 držav, ob tem pa upošteval omenjeni dimenziji.

Analiza kaže, da so si konkurenčne države v številnih pogledih podobne, kar bi lahko smiselno upoštevale tudi ostale države. Med najvidnejšimi dobrimi praksami konkurenčnih držav je sistemsko investiranje v talente in krepitev inovacij ter podjetništva za domača podjetja. Prav tako konkurenčne države ob dolgoročnih vizijah zaznamuje še celovita in hitra izvedba zadanih načrtov.

Več iz rubrike