Največja banka na svetu se sooča s pomanjkanjem denarja

Kitajske banke, vključno z največjo kreditno institucijo na svetu - Industrijsko in komercialno banko Kitajske (ICBC), se soočajo s pomanjkanjem denarja in se bodo rekordno zadolževale.
Fotografija: V tem mesecu nameravajo Kitajske banke izdati obveznice v vrednosti 29 milijard dolarjev. FOTO: Igor Plotnikov / Shutterstock
Odpri galerijo
V tem mesecu nameravajo Kitajske banke izdati obveznice v vrednosti 29 milijard dolarjev. FOTO: Igor Plotnikov / Shutterstock

Kitajske banke so pod pritiskom, saj morajo podpirati financiranje potrošnikov in podjetij, ki jih je prizadela pandemija koronavirusa, kapitalska rezerva bank, ki trpijo zaradi rekordnega povečanja slabih terjatev, pa postaja vse šibkejša.

Kapital bank je v času pandemije koronavirusa prizadelo ogromno povpraševanje po poceni posojilih lokalnih podjetij, pritisk oblasti na odpis dolgov in upad dobička zaradi zamudnikov plačil.


V tem mesecu nameravajo Kitajske banke izdati obveznice v vrednosti 29 milijard dolarjev, piše Bloomberg. Da bi stabilizirale svoj finančni položaj, sredstva nujno potrebujejo ICBC, BoCom in Guangfa.

Industrijska in komercialna banka Kitajske. FOTO: REUTERS/Tingshu Wang
Industrijska in komercialna banka Kitajske. FOTO: REUTERS/Tingshu Wang
»Pandemija je svetovno gospodarstvo pahnila v resno recesijo, kar je povzročilo močnejši pritisk na poslovanje bank in kakovost premoženja,« je v poročilu o dobičku navedla ICBC.

Pred tem je Bloomberg poročal, da se - zaradi rasti slabih dolgov in pomoči državnim organom pri spodbujanju gospodarskega okrevanja - največje kitajske banke soočajo z rekordnim padcem dobička v desetletju.

Po napovedih Mednarodnega denarnega sklada bo rast kitajskega gospodarstva do konca letošnjega leta 1-odstotna, kar bo najnižji rezultat v zadnjih 40 letih.
 
 

Več iz rubrike