Največja banka na svetu se sooča s pomanjkanjem denarja

Kitajske banke, vključno z največjo kreditno institucijo na svetu - Industrijsko in komercialno banko Kitajske (ICBC), se soočajo s pomanjkanjem denarja in se bodo rekordno zadolževale.
Fotografija: V tem mesecu nameravajo Kitajske banke izdati obveznice v vrednosti 29 milijard dolarjev. FOTO: Igor Plotnikov / Shutterstock
Odpri galerijo
V tem mesecu nameravajo Kitajske banke izdati obveznice v vrednosti 29 milijard dolarjev. FOTO: Igor Plotnikov / Shutterstock

Kitajske banke so pod pritiskom, saj morajo podpirati financiranje potrošnikov in podjetij, ki jih je prizadela pandemija koronavirusa, kapitalska rezerva bank, ki trpijo zaradi rekordnega povečanja slabih terjatev, pa postaja vse šibkejša.

Kapital bank je v času pandemije koronavirusa prizadelo ogromno povpraševanje po poceni posojilih lokalnih podjetij, pritisk oblasti na odpis dolgov in upad dobička zaradi zamudnikov plačil.


V tem mesecu nameravajo Kitajske banke izdati obveznice v vrednosti 29 milijard dolarjev, piše Bloomberg. Da bi stabilizirale svoj finančni položaj, sredstva nujno potrebujejo ICBC, BoCom in Guangfa.

Industrijska in komercialna banka Kitajske. FOTO: REUTERS/Tingshu Wang
Industrijska in komercialna banka Kitajske. FOTO: REUTERS/Tingshu Wang
»Pandemija je svetovno gospodarstvo pahnila v resno recesijo, kar je povzročilo močnejši pritisk na poslovanje bank in kakovost premoženja,« je v poročilu o dobičku navedla ICBC.

Pred tem je Bloomberg poročal, da se - zaradi rasti slabih dolgov in pomoči državnim organom pri spodbujanju gospodarskega okrevanja - največje kitajske banke soočajo z rekordnim padcem dobička v desetletju.

Po napovedih Mednarodnega denarnega sklada bo rast kitajskega gospodarstva do konca letošnjega leta 1-odstotna, kar bo najnižji rezultat v zadnjih 40 letih.
 
 

Več iz rubrike

finance

Koliko je treba privarčevati za dostojno pokojnino?

Koliko denarja bi sploh potrebovali, da bi lahko rekli, da gre za udobno upokojitev?

finance

Inflacija v ZDA se je aprila končno malce umirila

Poročilo ameriškega ministrstva za delo je pokazalo, da se je rast inflacije v ZDA prejšnji mesec prvič po avgustu 2021 upočasnila, vendar le za odtenek.

finance

Vrednost bitcoina prepolovljena, 40 % investitorjev globoko pod vodo

Bitcoin je upadel za skoraj 55 %. Je to bankrot številnih investitorjev? In še: zdaj se ve, kriptovalute ne deluje kot varovalka pred inflacijo.

finance

Panika na newyorški borzi in ekstremen strah na trgu kriptovalut

Osrednji borzni indeksi Wall Streeta so v petek, 6. maja, sklenili že peti zaporedni negativni teden, kar je posledica panike vlagateljev.

Komentarji: