Največja banka na svetu se sooča s pomanjkanjem denarja

Kitajske banke, vključno z največjo kreditno institucijo na svetu - Industrijsko in komercialno banko Kitajske (ICBC), se soočajo s pomanjkanjem denarja in se bodo rekordno zadolževale.
Fotografija: V tem mesecu nameravajo Kitajske banke izdati obveznice v vrednosti 29 milijard dolarjev. FOTO: Igor Plotnikov / Shutterstock
Odpri galerijo
V tem mesecu nameravajo Kitajske banke izdati obveznice v vrednosti 29 milijard dolarjev. FOTO: Igor Plotnikov / Shutterstock

Kitajske banke so pod pritiskom, saj morajo podpirati financiranje potrošnikov in podjetij, ki jih je prizadela pandemija koronavirusa, kapitalska rezerva bank, ki trpijo zaradi rekordnega povečanja slabih terjatev, pa postaja vse šibkejša.

Kapital bank je v času pandemije koronavirusa prizadelo ogromno povpraševanje po poceni posojilih lokalnih podjetij, pritisk oblasti na odpis dolgov in upad dobička zaradi zamudnikov plačil.


V tem mesecu nameravajo Kitajske banke izdati obveznice v vrednosti 29 milijard dolarjev, piše Bloomberg. Da bi stabilizirale svoj finančni položaj, sredstva nujno potrebujejo ICBC, BoCom in Guangfa.

Industrijska in komercialna banka Kitajske. FOTO: REUTERS/Tingshu Wang
Industrijska in komercialna banka Kitajske. FOTO: REUTERS/Tingshu Wang
»Pandemija je svetovno gospodarstvo pahnila v resno recesijo, kar je povzročilo močnejši pritisk na poslovanje bank in kakovost premoženja,« je v poročilu o dobičku navedla ICBC.

Pred tem je Bloomberg poročal, da se - zaradi rasti slabih dolgov in pomoči državnim organom pri spodbujanju gospodarskega okrevanja - največje kitajske banke soočajo z rekordnim padcem dobička v desetletju.

Po napovedih Mednarodnega denarnega sklada bo rast kitajskega gospodarstva do konca letošnjega leta 1-odstotna, kar bo najnižji rezultat v zadnjih 40 letih.
 
 

Več iz rubrike

finance

Hrvaška orožarja prevzela nadzor nad poznano lokalno banko

Znana karlovaška podjetnika Marko Vuković in Ivan Zabčić sta uradno prevzela vse delnice Karlovačke banke.

finance

Spletna banka Klarna postala najbolj obetaven evropski fintech

Vrednost banke Klarna je v tem tednu poskočila na več kot 10 milijard dolarjev, s tem pa je Klarna postala paradni konj evropske fintech industrije.

finance

Milijonarka: Biti premožen ni tako enostavno kot si mislite

Biti izjemno premožen ne pomeni, da imaš brezskrbno življenje, kakršnega si morda predstavljate - vsaj po mnenju te milijonarke in njenega moža.

finance

Kuba v pričakovanju prvega uradnega padca valute po kubanski revoluciji

Kubanski peso naj bi letos prvič po revoluciji leta 1959 doživel uraden padec vrednosti, s tem pa ne bo več izenačen z ameriškim dolarjem.

Komentarji: