Švedski gigant za skoraj milijardo kun prevzel družbo hrvaških mladeničev

Skupina Stillfront je kupila zagrebško družbo Nanobit za nekaj manj kot milijardo kun oziroma okoli 125 milijonov evrov.
Fotografija: Alan Sumina (levo) in Zoran Vučinić (desno) - ustanovitelja podjetja Nanobit. FOTO: Nanobit
Odpri galerijo
Alan Sumina (levo) in Zoran Vučinić (desno) - ustanovitelja podjetja Nanobit. FOTO: Nanobit

Nanobit je postal del švedske skupine Stillfront Group, ene vodilnih svetovnih igralniških družb v segmentu brezplačne igre. Transakcija bo izvedena v dveh tranšah, Stillfront pa je sprva kupil 78-odstotni delež za približno 85 milijonov evrov. Po dveh letih bo Stillfront kupil preostali delež v Nanobitu po ceni, ki bo odvisna od zaslužka Nanobita pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) v letih 2021, 2022. Skupni znesek, ki ga bo Stillfront plačal ob koncu posla, bo do 125 milijonov evrov, prilagojeno gotovinskemu stanju.
 
Stillfront je vodilno podjetje na področju brezplačnih iger, ki združuje 14 igralniških studiev po vsem svetu. Zaposluje več kot 800 ljudi, glavni trgi pa so ZDA, Nemčija, Bližnji vzhod in Severna Afrika ter Francija in Kanada. Družba je s sedežem v Stockholmu javno uvrščena na trg na borzi Nasdaq First North Premier Growth. Njihov bogat portfelj iger zaznamujejo zvesti uporabniki in igre, ki so aktualne že vrsto let.
 

Nanobit sta pred 12 leti v Zagrebu ustanovila Alan Sumina in Zoran Vučinić brez kapitala, brez pisarne in le z dvema računalnikoma. Danes je Nanobit s svojimi igrami prisoten v več kot 150 državah po vsem svetu, zaposluje 125 visoko izobraženih zaposlenih in je eden najbolj zaželenih hrvaških delodajalcev. Igre Nanobit so skupaj prenesli več kot 145 milijonov krat, mesečno pa jih igra več kot 10 milijonov aktivnih igralcev z vseh celin sveta. Najbolj priljubljene igre so My Story, Hollywood Story in Tabou Stories.
 
Ekipa Nanobit na sestanku. FOTO: Nanobit
Ekipa Nanobit na sestanku. FOTO: Nanobit
Najvplivnejši svetovni mediji že vrsto let uvrščajo Nanobit na seznam najhitreje rastočih evropskih podjetij. Nanobit je samo letos svoje igre lokaliziral v kar šestih novih jezikih, in sicer v nemščini, francoščini, španščini, italijanščini, ruščini in japonščini ter standardni angleščini, s čimer je prodrl na več kot 15 novih trgov.
 
Danes je Zagreb globalno središče ene najhitreje rastočih industrij na svetu, poudarjata Alan Sumina in Zoran Vučinić iz Nanobita.
 
»Industrija iger na srečo hitro raste in se globalizira, in če želimo ostati številka 1, moramo iti naprej. S pridružitvijo skupini Stillfront, bo Nanobit dobil dodaten zagon, ki nam bo omogočil nadaljnjo rast in razvoj novih ambicioznih načrtov in projektov. Povsem naravno je, da lahko izberemo strateškega partnerja, ki ustreza naši kulturi in dolgoročni viziji. Vse tiste lastnosti, ki jih negujemo znotraj - podjetniški duh, neodvisnost in inovativnost - smo videli v vodstvu skupine Stillfront,« sta ob razglasitvi novice dejala Sumina in Vučinić in dodala: »Veselimo se sodelovanja z drugimi uspešnimi studii znotraj podjetja Stillfront, ki bodo še pospešili razvoj tako Nanobita kot skupine Stillfront, naši zaposleni pa bodo imeli priložnost sodelovati z najboljšimi na svetu«.
Ekipa Nanobit med odmorom. FOTO: Nanobit
Ekipa Nanobit med odmorom. FOTO: Nanobit
 
Nanobit bo še naprej deloval kot prej, vendar je zdaj v lasti skupine Stillfront. Sedež ostaja v Zagrebu, družba pa bo tudi v prihodnje izvajala ambiciozne razvojne načrte.
 
»S pridobitvijo nadarjene ekipe pri Nanobitu se Stillfront širi v narativni igralni žanr, nadalje krepi svoj igralni portfelj in povečuje doseg pri igralniškem občinstvu. V zadnjih 12 letih sta Alan in Zoran skupaj s svojo ekipo pri Nanobitu zgradila impresiven igralniški studio s trdno nišo v vznemirljivem žanru iger življenjskega sloga. Veselimo se sodelovanja z njimi, da bi podjetje dvignili na višjo raven. Osnovni portfelj igralništva je v zadnjem letu dosegel impresivno rast. Opažamo močen potencial rasti v prihodnosti, vključno z obetavnimi novimi igrami v razvoju,« je za Index.hr povedal Jörgen Larsson, izvršni direktor podjetja Stillfront.

Več iz rubrike