Cene stanovanjskih nepremičnin še višje

Cene stanovanjskih nepremičnin v območju evra in EU so se v drugem četrtletju, ko so v veljavo stopili ukrepi za zamejitev širjenja koronavirusa - zvišale.
Fotografija: FOTO: leolintang / Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: leolintang / Shutterstock

Danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat kažejo, da so se stanovanjske nepremičnine v Sloveniji v drugem trimesečju na letni ravni podražile za 5,1 odstotka, na četrtletni pa za 1,9 odstotka.

V območju evra so se na letni ravni povečale za pet odstotkov, v EU pa za 5,2 odstotka. Na četrtletni ravni so se v državah z evrom povišale za 1,7 odstotka, v uniji pa za 1,5 odstotka.


Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so imele najvišje letne rasti Luksemburg (+13,3 odstotka), Poljska (+10,9 odstotka) in Slovaška (+9,7 odstotka), največje padce pa Madžarska (-5,6 odstotka) in Ciper (-2,9 odstotka).

V primerjavi s prvim četrtletjem pa so najvišje rasti beležili Luksemburg (+4,4 odstotka) in Italija (+3,1 odstotka), največje padce pa Madžarska (-7,4 odstotka) in Estonija (-5,8 odstotka).
 

Hrvaške cene nepremičnin v drugem četrtletju nad povprečje EU


Hrvaška je ena od držav članic Evropske unije z najvišjo rastjo cen nepremičnin v drugem četrtletju 2020 v primerjavi z enakim četrtletjem leta 2019.

Na Hrvaškem so se cene stanovanj letos zvišale za 9,1 odstotka, v drugem četrtletju pa za 1,8 odstotka.
 

Več iz rubrike

aktualno

Nova študija razkriva, da je bil lockdown napačna poteza

Žrtvovanje svobode, za dolgoročno skupno blaginjo, se ni izkazalo za pravi ukrep, piše v študiji.

aktualno

Vladimir Putin vse bolj vznemirjen

Vrnitev Alekseja Navalnega. Razkrita skrivna palača. Na desetine uličnih protestov. Na platformi Tiktok se trgajo plakati s Putinovo podobo. Športne zvezde o tem javno govorijo, … Putinu stvar…

aktualno

Davos 2021: Pred nami so neizogibne spremembe

Letos se odvija že 51. Svetovni gospodarski forum. Tokrat v virtualni obliki. Poudarek je predvsem na življenju po pandemiji.

aktualno

Študija razkriva posredne posledice boja proti epidemiji na otrocih

Ukrepi za boj proti širjenju epidemije covid-19 posredno povzročajo tudi poslabšanje vida, dokazuje raziskava med več kot 120.000 šolarji na Kitajskem, katerih vid se je lani poslabšal precej bolj ko…

Komentarji: