Podjetnica verjame, da bo z morskimi algami spremenila svet

Trajnostno gojene morske alge bi lahko pomagale zadovoljiti naraščajoče povpraševanje po rastlinski hrani in okolju prijazni embalaži, verjame podjetnica iz Velike Britanije.
Fotografija: Britanski biotehnološki startup Oceanium je razvil inovativno, »zeleno in čisto« tehnologijo biorafinerije. FOTO: Posnetek zaslona / Youtube
Odpri galerijo
Britanski biotehnološki startup Oceanium je razvil inovativno, »zeleno in čisto« tehnologijo biorafinerije. FOTO: Posnetek zaslona / Youtube

Povpraševanje po rastlinski hrani močno narašča. Trajnostno gojene morske alge bi lahko pomagale zadovoljiti to potrebo, hkrati pa bi nudile kompostirano embalažo, varno za okolje. Britanski biotehnološki startup Oceanium je razvil inovativno, »zeleno in čisto« tehnologijo biorafinerije, da bi omogočil obe stvari.
 
Z nepovratnimi sredstvi podjetja Innovate UK in semenskimi naložbami Sky Ocean Ventures in Katapult Ocean (zadnja dva sta VC za vpliv na ocean) se osredotoča na povečanje visokotehnološke, inovativne biorafinerije in razvoja izdelkov.
 
Trajnostno gojenje morskih alg pomaga ublažiti podnebne spremembe z absorpcijo ogljika in dušika. Po podatkih Svetovne banke lahko alge absorbirajo 47 kilogramov ogljika na mokro tono, kar ustreza približno eni toni ogljika na hektar letno.
 
Nabiranje morskih alg. FOTO: Shutterstock
Nabiranje morskih alg. FOTO: Shutterstock
Seveda se bo del ogljika vrnil v sistem. Tako startup izvaja analizo življenjskega cikla procesa in izdelkov, da lahko izboljša učinkovitost, hkrati pa meri in poroča o svojem vplivu na okolje.
 
Ribogojnice morskih alg ščitijo morsko dno pred komercialnim ribolovom in drugimi škodljivimi praksami ter ustvarjajo zavetje za morsko življenje. Gojenje morskih alg ima tudi druge izjemno pozitivne vplive na okolje, saj ne zahteva očiščene zemlje, sladke vode, insekticidov ali gnojil. Materiali na osnovi morskih alg lahko nadomestijo hrano in surovine, ki zahtevajo veliko virov, kar pogosto prispeva k krčenju gozdov. Poleg tega farme morskih alg spodbujajo odgovorno upravljanje obal in ustvarjajo morske zaščitena območja za morsko življenje, je za portal Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) pojasnila Karen Scofield Seal, soustanoviteljica in izvršna direktorica podjetja.
 
»Morske alge kot vir hrane bodo pomagale zagotoviti zanesljivo preskrbo s hrano. So neverjetno hranljive in polne vitaminov, mineralov in beljakovinsko pomembnih mikrohranil, zlasti antioksidantov,« navaja Scofieldova.
 

Po njenih besedah bomo na Zemlji do leta 2050 potrebovali 50–70 odstotkov več hrane, z vse hujšimi sušnimi razmerami in slabšo kakovostjo tal, alge predstavljajo trajnostno rešitev za ta izziv.
 
Morske alge lahko v bližnji prihodnosti pomagajo zapolniti »vrzel v beljakovinah«: Evropa trenutno uvozi 70 odstotkov beljakovin, vendar Oceanium načrtuje, da bo svojo proizvodnjo predelal in prodal na regionalni ravni, da bi tako zmanjšal kilometrino svojih izdelkov, še pojasnjuje izvršna direktorica in dodaja, da si pri podjetju prizadevajo prispevati h gospodarskemu razvoju in ustvarjanju delovnih mest v obalnih skupnostih s podporo malim kmetom pri nakupu morskih alg, promocijo najboljših praks kmetovanja in omogočanjem nastajajoče trajnostne industrije gojenja morskih alg v Združenem kraljestvu, EU in v državah v razvoju.
 
Gojenje morskih alg. FOTO: Shutterstock
Gojenje morskih alg. FOTO: Shutterstock
Oceanium je kljub pandemiji še napredoval. »Vedno imamo veliko dela, med pandemijo pa smo delali na razvoju odnosov v celotni vrednostni verigi, raziskovanju in analiziranju novih priložnosti ter izvajanju raziskav,« pravi.
 
V prihodnje se bodo osredotočili na nadaljnji razvoj materialov za embalažo, sledi povečanje učinkovitosti vseh vidikov proizvodnega procesa, od farme morskih alg do razvoja končnega izdelka.
 
»Prilagajamo naš inovativni postopek biorafinerije – decembra smo predelali približno 8 ton vlažnih morskih alg, v letu 2021 pa načrtujemo povečanje na 45 ton,« navaja soustanoviteljica.
 
Medtem startup še naprej gradi odnose s pridelovalci morskih alg v Veliki Britaniji, EU in Severni Ameriki. Prav tako zbira sredstva za nadaljnje raziskave in razvoj, prijave patentov in regulativne postopke, za nutracevtske izdelke, ki jih bodo lansirali naslednje leto.

Več iz rubrike