Na Otoku vlada kaos brez primere

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je zaradi kaosa, ki je nastal v cestnem prometu po zaprtju mej z Veliko Britanijo zaradi odkritja novega seva koronavirusa, tja prepeljal 80 ton sadja in zelenjave, saj so bile druge transportne poti prekinjene.
Fotografija: FOTO: Oli SCARFF/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Oli SCARFF/AFP

Doslej so sveže sadje in zelenjavo iz Nemčije v Veliko Britanijo večinoma vozili s tovornjaki ali pa v tovornih delih potniških letal, vendar pa so se zaradi ustavitve cestnega tovornega prometa morali prilagoditi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Želeli so preprečiti, da bi sadje in zelenjava zgnila v skladiščih.

Na tisoče tovornjakov je namreč ostalo ujetih na meji med Francijo in Veliko Britanijo, potem ko je Francija v nedeljo za 48 ur zaprla mejo, da bi preprečila širjenje novega seva koronavirusa.

Zaradi zaprte meje pa so se v Veliki Britaniji krepili tudi strahovi, da bi v trgovinah pred božičnimi prazniki zmanjkalo hrane.
 

Bruselj in London v zadnjem poskusu za sklenitev dogovora o brexitu


Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je pred včerajšnjim srečanjem z veleposlaniki držav članic dejal, da se še naprej trudijo za sklenitev dogovora o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom. A je poudaril, da je to zadnji poskus.

»Resnično smo v ključnem trenutku, to je zadnji poskus,« je dejal novinarjem ob prihodu na srečanje z veleposlaniki članic EU v Bruslju. »V desetih dneh bo Združeno kraljestvo zapustilo enotni trg. Nadaljeval bom delo ob popolni transparentnosti z Evropskim parlamentom in državami članicami,« je še poudaril Barnier.

FOTO: REUTERS/Peter Nicholls 
FOTO: REUTERS/Peter Nicholls 
Glavni pogajalec EU za brexit je veleposlanikom predstavil stanje v pogajanjih o prihodnjih odnosih med Združenim kraljestvom in unijo po koncu prehodnega obdobja, ki se izteče čez 31. decembra. O stanju v pogajanjih je poročal tudi skupini Evropskega parlamenta za usklajevanje glede pogajanj z Združenim kraljestvom.

Barnier je po navedbah diplomatskih virov veleposlanikom dejal, da ne more jamčiti, da bo dogovor dosežen, da pa bodo vrata EU ostala odprta, poroča AFP. EU je zavrnila zadnji predlog Londona glede ribolova, a je pripravljena nadaljevati pogajanja do konca leta, pa tudi po 1. januarju, je dejal.

Velika Britanija je po navedbah diplomatskih virov predlagala, da bi se dostop EU do staležev rib v vodah Združenega kraljestva postopoma v treh letih zmanjšal za 35 odstotkov. EU je predlagala, da bi se zmanjšal za 25 odstotkov v obdobju več kot šestih let, poroča AFP.

Strani morata dogovor skleniti najkasneje do konca meseca, saj bosta v nasprotnem primeru od 1. januarja trgovali po pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), kar pomeni kvote in carine.


Tudi če dogovor dosežeta še pred iztekom prehodnega obdobja, je zelo malo časa za ratifikacijo. V tem primeru se omenja možnost, da bi 1. januarja dogovor začel začasno veljati, vzporedno pa bi tekel ratifikacijski proces.

Več evropskih diplomatov je sicer opozorilo, da morata strani tudi za začasno uveljavitev dogovor skleniti najkasneje do srede zvečer, poroča spletni portal Politico. Obenem priznavajo, da je možno, da bi dogovor sklenili še naslednji teden, ratificirali pa bi ga z nekaj dnevno zamudo. Tako bi EU in Otok januarja nekaj dni trgovala po pravilih WTO.
 

Evropske borze so se odzvale v upanju na dogovor 


Indeksi na osrednjih evropskih borzah so se včeraj zvišali. Vlagatelje so spodbudila poročila, da naj bi bili Velika Britanija in EU blizu dogovora o odnosih bo brexitu. Nafta se je podražila, potem ko je v začetku tedna zaradi odkritja novega seva koronavirusa beležila velike padce.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 1,19 odstotka.

FOTO: REUTERS/John Sibley 
FOTO: REUTERS/John Sibley 
V Londonu je FTSE 100 pridobil 0,66 odstotka, v Parizu CAC 40 1,11 odstotka in v Frankfurtu DAX 1,26 odstotka.

V Zürichu se indeks SMI okrepil za 0,08 odstotka. Dunajski ATX je pridobil 1,04 odstotka, v Milanu pa je FTSE MIB trgovanje sklenil 1,31 odstotka nad izhodiščem.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure pred koncem trgovanja na 0,79 odstotka višji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,57 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 0,12-odstotno rast.

Tečaj evra se je okrepil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2184 dolarja, kar je 0,22 odstotka nad izhodiščem. ECB je včeraj opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2166 dolarja, potem ko ga je v torek pri 1,2239 dolarja.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena februarja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 48,12 dolarja, kar je 1,10 dolarja nad izhodiščem. V Londonu so se februarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,16 dolarja na 51,24 dolarja.
 

Več iz rubrike