EU in Kitajska korak pred novim sporazumom; ZDA dogajanje spremlja na nogah

Evropska unija in Kitajska sta na robu preboja v pogajanjih o investicijskem sporazumu, ki trajajo že skoraj sedem let.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Evropska gospodarska zbornica na Kitajskem je v petek sporočila, da »bo v naslednjih dneh sklenjen politični sporazum.« Kitajska je potrdila pomemben napredek pogajanj. »Pogajanja so prišla do končne faze,« je novinarjem v Pekingu dejal tiskovni predstavnik tamkajšnjega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

V Bruslju so po diplomatskem poročilu komisije EU povedali, da imajo države članice EU zelo široko podporo za vstop v »končno fazo pogajanj.« Tiskovni predstavnik je dejal, da je dosežen očiten napredek.

Do nedavnega še vedno ni bilo jasno, ali se bo Kitajska zavezala, da bo spoštovala temeljne delovne standarde Mednarodne organizacije dela. Poleg tega nekatere države EU zahtevajo bolj restriktivne predpise o kitajskih naložbah v evropski energetski sektor.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Glavni cilj sporazuma je večje odpiranje trga in poštena konkurenca na Kitajskem. Predsednik zbornice v Pekingu Jörg Wuttke je za nemško tiskovno agencijo dejal: »Počakati moramo na podrobnosti, vendar domnevam, da bo sporazum obravnaval številne točke, ki jih je EU predstavila v zadnjih letih.«
 
Investicijski sporazum je za evropska podjetja zelo pomemben, meni Wuttke. Idealni sporazum bi evropskim podjetjem izboljšal dostop do najhitreje rastočega trga na svetu, je dejal. Prav tako bi moral ustvariti okvir, ki jim omogoča enake konkurenčne pogoje na Kitajskem, in obratno - za kitajska podjetja v EU.
 
Približevanje zaključku sporazuma poteka v ozadju trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, dvema največjima svetovnima gospodarstvoma. Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden se želi držati trde poti proti Kitajski in za zdaj ohraniti dodatne carine, ki jih je uvedel odhajajoči predsednik Donald Trump, da ne bi omejeval svojih možnosti. Biden, ki je že napovedal široko mednarodno koalicijo z zavezniki - med drugim tudi z Evropejci - z budnim očesom spremlja dogajanje, poročajo lokalni mediji. 


EU in Kitajska sta namreč že potrdili namero, da se bosta do konca leta dogovorili. Poudarek je na boljšem dostopu do trga in poštenih pogojih v konkurenci s kitajskimi podjetji. Politični sporazum bi bil nekakšen načelni dogovor, ki mu mora slediti nadaljnje preučevanje natančnega besedila pogodbe s strani odvetnikov na obeh straneh. Dokončna potrditev bi vsekakor strnila zavezništvo med velesilama. 
 
Tudi visoki diplomat EU v Pekingu je »prepričan«, da bo kmalu prišlo do preboja. Wuttke poudarja, da bi med dvema velikima gospodarskima silama moral nastati enak dostop do trga in ne neravnovesje. Če bo sklenjen, bi bil to drugi večji gospodarski sporazum med EU in Kitajsko po julijskem sporazumu o geografskih označbah porekla blaga.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Medtem je nemški Institut der Deutschen Wirtschaft (IW) opozoril, da EU ne sme delati prenagljenih kompromisov. Berlin in Bruselj se ne smeta zadovoljiti z zavezami, ki ne bi bistveno spremenile poslovnih praks, v zapisu opozarja Jürgen Matthes, vodja področja IW International International Order and Business Cycle. »Težko si je predstavljati, da bi sporazum resnično rešil globoke probleme nelojalne konkurence kitajskih državnih podjetij in subvencioniranih zasebnih podjetij, ki imajo koristi od intenzivnega financiranja industrijske politike. Poleg tega sporazum s Kitajsko žali vlado Bidna,« še navaja Matthes, ki se boji zaostritev razmer EU z ZDA. 
 
Po informacijah South China Morning Posta obstaja »temeljni dogovor« o naložbenem sporazumu s Kitajsko znotraj EU. Časopis iz Hongkonga se je skliceval na diplomatski vir v Bruslju. V zvezi z drugim informatorjem je časnik zapisal tudi, da bosta kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron potrdila sklenitev sporazuma.
 
Kitajska naj bi na več področjih popustila pri odpiranju trga. Predpostavlja se, da to vključuje finančne storitve ter proizvodni in nepremičninski sektor. V zameno EU odpira obnovljive vire energije za Kitajce. Če bo investicijski sporazum končno obrodil sadove, EU lahko pričakuje reakcijo Bidnove vlade, ki najverjetneje ne bo milostna. 
 

Več iz rubrike