Po Evropi z ikoničnim vlakom Orient Express

Ikonični Orient Express živi naprej. Potniki lahko z njim potujejo do najbolj priljubljenih evropskih mest, seveda po ekstremno visoki ceni.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona/Times of India
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona/Times of India

Včasih, ko še ni bilo zasebnih letal in drugih možnosti luksuznega prevoza, so člani visoke družbe potovali z vlakom. Najbolj znana železniška povezava je bila Orient Express, ki je od leta 1883 povezovala Pariz z Istanbulom, kasneje pa še ostala evropska mesta. Linija je tekla skozi alpski predor med Švico in Italijo, prečkala pa je tudi Slovenijo, Zagreb in Beograd. Povezavo so nato leta 1977 ukinili.

image_alt
Najbolj luksuzne hotelske blagovne znamke

Orient Express živi še danes. V 70. letih prejšnjega stoletja je ustanovitelj Belmonda James Sherwood na dražbi kupil več dotrajanih kočij in jim povrnil sijaj. Ko je našel vse originalne vagone, je oblikoval Venice Simplon Orient Express, ki deluje še danes, navaja CNBC.

Karte razprodane za leto vnaprej

Gre za izredno luksuzen vlak s prestižno opremo, ki je popolnoma primerljiv s hoteli s petimi zvezdicami. Vlak obsega 17 vagonov, vključno s tremi restavracijami, spalnimi vagoni in barom, zaradi česar je najdaljši potniški vlak v Evropi. Apartmaji s spalnico, bivalnim prostorom in osebno kopalnico so razkošno opremljeni z najkakovostnejšo opremo.

Kljub dragi vožnji so linije redno razprodane. Leta 2019 je podjetje zabeležilo rekord. Prihodki so se v primerjavi z leti prej povečali za kar 70 odstotkov, poroča CNBC.

Razkošna notranjost Venice Simplon Orient Expressa. Foto: Luyurycolumnist.com
Razkošna notranjost Venice Simplon Orient Expressa. Foto: Luyurycolumnist.com

Pandemija covida-19 je vlak začasno ustavila, junija letos pa so se prevozi ponovno začeli izvajati. »Opažamo oživitev železniškega potovanja po pandemiji. Pričakujemo, da bo povpraševanje vedno bolj naraščalo,« je povedal Gary Franklin, podpredsednik podjetja.

Do najbolj priljubljenih evropskih mest, kot so London, Pariz, Benetke, Amsterdam, Bruselj, Ženeva, Rim in Firence, lahko potniki potujejo med marcem in novembrom. Najbolj priljubljena je linija do Amsterdama, ki je razprodana do leta 2022.

Večina izletov traja eno noč, karta pa stane okrog 2000 evrov. Veliko dražja so daljša potovanja. Za dvoposteljno kabino na vožnji po zgodovinski poti od Pariza do Istanbula morajo potniki odšteti 41.000 evrov, medtem ko Suita stane vrtoglavih 130.000 evrov. Vsi apartmaji so za avgust 2022 že rezervirani, navaja CNBC.

image_alt
Najbolj razkošne jahte v lasti slavnih in bogatih

Potovanje z ikoničnim vlakom je kljub visoki ceni izredno priljubljeno. »Vožnja po francoskem podeželju z zajtrkom v postelji je izredna izkušnja, vredna svojega denarja,« pravijo poznavalci.

Več iz rubrike