Pet knjig, ki jih Bill Gates priporoča v poletno branje

Za letošnje poletje je Bill Gates pripravil seznam knjig, ki jih priporoča v branje.
Fotografija: Foto: Rick Wilking / Reuters
Odpri galerijo
Foto: Rick Wilking / Reuters

Bliža se čas poletja in brezskrbnih dni ob morju. Mnogi si ob poležavanju na plaži z užitkom privoščijo dobro knjigo. Branje bogati naš besedni zaklad, širi obzorja in nas popelje v druge svetove. CNBC je objavil seznam petih knjig, ki jih v branje priporoča uspešen ameriški programer in poslovnež Bill Gates.
 

Under a White Sky: The Nature of the Future, avtorica: Elizabeth Kolbert


Avtorica se v knjigi sprašuje, če inovacije, ki jih je zasnovalo človeštvo, lahko rešijo planet, ki smo ga že v precejšnji meri uničili. Knjiga obravnava problematike reševanja koralnih grebenov, geoinženiring in druge podobne teme.
image_alt
Potovanje: Evropske države z najmanj omejitvami

»Vesel sem, da nas inteligentni pisatelji, kot je Kolbertova, opozarjajo na tveganja, ki nastajajo z našim poseganjem v naravo. Želim si, da bi avtorica poleg tega tudi raziskala, če se splača tvegati in kakšne so druge možnosti,« je vsebino knjige komentiral Gates.
 

A Promised Land, avtor: Barack Obama


V knjigi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama na 768 straneh opisuje svoje življenje od otroštva do prvega predsedniškega mandata leta 2013. V ZDA in Kanadi so v prvem tednu po izdaji prodali že 1,7 milijona, v prvih 24 urah pa 890.000 izvodov.

»Za pisanje odkrite avtobiografije moraš biti samozavesten človek. Po tem politiki običajno niso najbolj znani. Na srečo Obama ni tak kot večina politikov. Gre za osvežujoče in iskreno delo, v katerem Obama ne trdi, da ni naredil nobene napake. To je čudovito čtivo, ne glede na to, kakšna je vaša politična usmeritev,« je o knjigi povedal Gates.
 

Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric, avtorja: Thomas Gryta in Ted Mann


Gates je o podjetju General Electric, na poslovanje katerega se nanaša tematika knjige, dejal, da gre za izjemno korporacijo. Omenil je, da je prodaja Microsoftove programske opreme močno poskočila, ko jo je začel uporabljati General Electric.
image_alt
Na Hrvaškem prodajajo hiše za eno kuno

Knjiga je ustanovitelju Microsofta dala vpogled v to, na kakšen način posluje omenjena družba; katere so njene prednosti in slabosti. Gates se je iz knjige naučil, da se je podjetje včasih trudilo narediti preveč stvari naenkrat in da to ni bilo dobro.
 

The Overstory, avtor: Richard Powers


Leta 2019 je delo prejelo Pulitzerjevo nagrado na področju leposlovja. Gre za hvalnico drevesom in povezuje devet zgodb likov, katerih življenja so bila na tak ali drugačen način prizadeta.
Foto: Sensay / Getty Images
Foto: Sensay / Getty Images

Bill Gates je povedal, da se je prek branja knjige naučil veliko o drevesih. Bralec naj pri branju ne bi potreboval kakšnega posebnega znanja. Gatesa je fasciniralo dejstvo, kako se drevesa prilagajajo svojim ekosistemom in njihova dolga življenjska doba.
 

An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives, avtor: Matt Richtel


Knjiga govori o delovanju človekovega imunskega sistema. Avtor prek štirih resničnih zgodb o ljudeh, ki so se soočali z zdravstvenimi težavami, ponazarja lastnosti in napake imunskega sistema. Poleg tega razloži, kako delujejo nekatere metode zdravljenja, je o knjigi napisal Gates.
image_alt
Musk se je prenaglil; Rimac je hitrejši od nove Tesle

Več iz rubrike