Pet knjig, ki jih Bill Gates priporoča v branje

Bill Gates je strasten bralec knjig in vsako leto objavi seznam njegovih najljubših. Katere knjige so ga v letu 2021 najbolj pritegnile?
Fotografija: Bill Gates. Foto: POOL /REUTERS
Odpri galerijo
Bill Gates. Foto: POOL /REUTERS

Bill Gates je že od nekdaj strasten bralec knjig. Ko je bil otrok, je bil ves čas zatopljen v knjige, zato sta mu morala starša omejiti čas branja, navaja Forbes. Nedavno je na svojem blogu Gates Notes razkril, da je bil v mlajših letih obseden z znanstveno fantastiko, zadnje čase pa ga spet privlačijo knjige z vznemirljivimi zgodbami o premikanju mej mogočega.

image_alt
Kriza dezinformacij in nezaupanje v vlade lahko uniči svet

Katere knjige so ga v lanskem letu najbolj navdušile?

A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence, avtor: Jeff Hawkins

Knjiga soizumitelja dlančnikov PalmPilot Jeffa Hawkinsa po Gatesovih besedah predstavlja novo teorijo inteligence, katere cilj je pomagati razvoju tako imenovane splošne inteligence strojev oziroma njihovemu razvoju sposobnosti razumeti svet kot ljudje.

Gatesu je še posebej všeč nežen pristop do teme, za katero trdi, da nam bo kmalu pomagala pri soočanju z določenimi izzivi, kot je napredovanje v medicini.

The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race, avtor: Walter Isaacson

Najnovejša knjiga Walterja Isaacsona, biografa Steva Jobsa, Alberta Einsteina in Benjamina Franklina, je veliko več kot le portret znanstvenice Jennifer Doudna, meni Gates. Nobelova nagrajenka je pomagala odkriti tehniko CRISPR.

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Gre za tehniko genskega inženiringa v molekularni biologiji, s katero se lahko spreminjajo genomi živih organizmov. Po Gatesovem mnenju Isaacson v knjigi dobro poudari najpomembnejša etična vprašanja glede uporabe tehnike.

image_alt
Bill Gates napoveduje, da bomo kmalu sestankovali povsem drugače

Klara and the Sun, avtor: Kazuo Ishiguro

Roman o robotu, umetnem prijatelju bolnega dekleta, je Gatesa navdušil predvsem zaradi izjemne zgodbe, ki po njegovem mnenju riše sliko naše verjetne prihodnosti. Zgodba govori o hudo bolni deklici Josie, ki tolažbo najde v umetnem prijatelju, ki pogosto briše meje med robotom in človekom. Knjiga je Gatesa spodbudila k razmišljanju o tem, kako bi lahko bilo videti življenje z inteligentnimi roboti.

Hamnet, avtorica: Maggie O’Farrell

Knjiga govori o življenju Williama Shakespeara in o tem, kako je tragična smrt njegovega 11-letnega sina Hamneta vplivala na pisanje ene njegovih najbolj znanih del. Hamlet je namreč napisan le dve leti po smrti otroka, kar je O’Farrellova izkoristila za razlago, kako je Shakespeare svojo žalost usmeril v pisanje.

Project Hail Mary, avtor: Andy Weir

Roman je divja zgodba o srednješolskem učitelju naravoslovja, ki se zbudi v drugem zvezdnem sistemu, ne da bi se spomnil  kako je tja sploh prišel. Zgodba v nadaljevanju govori o prigodah učitelja, ki se je spoprijateljil z vesoljcem, da bi rešil sončni sistem pred mikroorganizmom, ki je jedel sonce.

image_alt
Milijarderji, ki so v času pandemije postali še bogatejši

Čeprav je zgodba izmišljena, Gates priznava, da je razburljivo razmišljati o tem, da obstaja še kakšna druga čuteča vrsta. Kot je še zapisal na svojem blogu, ga je knjiga tako pritegnila, da jo je prebral v dveh dneh.

Več iz rubrike