Pametne pisarne niso le roboti in računalniki

Na Veluxovem dogodku v Parizu je mednarodno priznana raziskovalka Vivian Loftness prikazala, kako trajnostni pogled pozitivno vpliva na razvoj inteligentnega delovnega mesta.
Fotografija: Pametna pisarna je zelena pisarna. Foto Pixabay
Odpri galerijo
Pametna pisarna je zelena pisarna. Foto Pixabay

Avtorica knjige Sustainable Built Environments (Trajnostno zgrajena okolja) je pri delu  osredotočena na okoljsko zasnovo, trajnostni razvoj, podnebje, racionalno arhitekturo ter vključevanje naprednih gradbenih sistemov za zdravje in produktivnost.
Z več kot trideset let izkušenj v vladnem raziskovanju delovnih prostorov, financiranja ter industrije je ključna članica vodstva ameriške univerze Carnegie Mellon prispevala veliko k razvoju t.i. inteligentnih delovnih mest. Njeno delo je vplivalo na državno politiko in gradbene projekte, lahko se pohvali tudi z uresničenim predlogom prilagodljivega delovnega mesta pri ameriški upravi za splošne storitve. Na Veluxovem dogodku, posvečenemu dnevni svetlobi, je pametne pisarne poimenovala kar živ laboratorij inovacij v komercialnih stavbah.


Ogrevanje s pomočjo sonca

Tokrat se je osredotočala na dnevno svetlobo ter njene vplive na delovne procese. Povedala je, da je svetloba pomemben faktor pri delu, saj močno vpliva na aktivnost ter kreativnost zaposlenih. Sončna energija lahko za delodajalca predstavlja tudi možnost prihranka, saj je s pravilno in pametno postavitvijo oken možno precej privarčevati v smislu ogrevanja prostora. »Bolj, kot je prostor odprt za vdor sončne svetlobe, bolj bo ogret z njeno pomočjo. Pomembno je, da pride do vdora svetlobe ravno v času delovnika zaposlenih, saj se delodajalec na ta način izogne povečanim stroškom ogrevanja.«

Primer slovenske prakse, delo podjetja Kragelj arhitekti. Foto Janez Marolt
Primer slovenske prakse, delo podjetja Kragelj arhitekti. Foto Janez Marolt


Drevesa kot senčna zavesa

V krajih, kjer se večji del leta spopadajo z vročino, lahko lastniki poslovnih prostorov veliko naredijo s senco dreves. Ta proces je sicer daljši, a ta korak pozitivno vpliva na zaposlene tako v smislu hlajenja kot v smislu lepšega razgleda. Slednji je namreč »krivec« za marsikateri kreativni utrinek, ki ga doživi zaposleni.

Kako je videti sodobna pisarna? Delo biroja Kragelj Arhitekti. Foto Janez Marolt
Kako je videti sodobna pisarna? Delo biroja Kragelj Arhitekti. Foto Janez Marolt


Triangel prednosti upoštevanja naravne svetlobe

Vivian Loftness je na predavanju razloži, da upoštevanje naravne svetlobe prinaša prednosti pri profitu, prinaša prednosti za zdravje ljudi ter za planet.
Profit: S pametno arhitekturo in notranjim oblikovanjem lahko veliko denarja privarčujemo pri elektriki, ki jo porabimo za svetlobo, ogrevanje, hlajenje, pozitivno pa vpliva tudi na vrednost nepremičnine.
Ljudje: Ob primerni svetlobi in zračenjem prostora imajo ljudje bolj zdrav dihalni sistem, boljši vid, dlje in bolj kvalitetno spijo, poveča se produktivnost in izvedba dela, motivacija je povišana, utrdi se občutek za skupnost in občutek varnosti.
Planet: Steklo je material, ki se ga da reciklirati, je trajnosten, z zelenjem pred stavbami ublažimo nenadzorovano segrevanje zraka v mestnih središčih.

Več iz rubrike

Komentarji: