Pametne pisarne povečujejo udobje, produktivnost in tudi varnost

Ne le da pametna podjetja vedno bolj stavijo na sodobne pisarniške prostore, ki spodbujajo kreativnost in ugodno vplivajo na naše zdravje, ampak te tudi tehnološko pametno opremljajo.
Fotografija: Foto Pexels
Odpri galerijo
Foto Pexels

 Tako ne gre več le za pametne stavbe, ampak tudi pametne pisarne, ki pridobivajo pomen predvsem zaradi zagotavljanja tako fizične kot podatkovne varnosti. Kaj si sploh predstavljamo pod besedo pametna pisarna in kako razširjene so? Kakor kaže anketa med nekaj več kot tisoč Londončani, je o konceptu pametne pisarne na najvišji ravni organizacije nekaj slišalo že 96 odstotkov odločevalcev, 23 odstotkov jih pravi, da zanje vedo, vendar jih ne poznajo. Podjetja se glede na anketo v glavnem zdijo prepričana, da je pametna pisarna nekaj, kar bi morali v prihodnosti načrtovati: 90 odstotkov odločevalcev vidi v tem poslovni razlog, 87 odstotkov pa jih pravi, da bodo, ko se bodo preselili, v svoji pisarni potrebovali pametno tehnologijo. Po njihovem je glavna prednost pametnih pisarn povečanje produktivnosti in dobrega počutja.


Kaj si želijo delavci?


Anketiranci so dobili tudi seznam mogočih funkcij pametnih pisarn in vprašanje, katera od navedenih bi jim bila všeč. Najpogosteje izbrani odgovori so bili:
– samodejno prilagajanje odtenkov osvetlitve in oken (53 odstotkov te možnosti zdaj nima, vendar meni, da bi bilo to koristno)
– možnost prilagoditve temperature in svetlobe
– cirkadiani svetlobni sistemi, ki posnemajo naravno dnevno svetlobo
– sistemi ogrevanja in razsvetljave, ki se samodejno prilagajajo vremenu in zasedenosti prostora.
To kaže, da večino zaposlenih najbolj zanimajo funkcije, ki delovni prostor naredijo udobnejši.


Kaj si želijo nadrejeni?


Tistim, ki sprejemajo odločitve, pa se zdijo najbolj smiselne funkcije, ki bi lahko povečale učinkovitost. Tako so jim bile najbolj privlačne naslednje lastnosti pisarn:
– aplikacija za rezervacijo miz in dvoran za sestanke
– sejne sobe, kjer zasloni brezhibno delujejo z vašo napravo
– namizni ali sobni senzorji za spremljanje učinkovitosti
– možnost prilagoditve temperature in svetlobe
– sistemi ogrevanja in razsvetljava, ki se samodejno prilagajajo vremenskim razmeram in zasedenosti prostora.



Pametna pisarna, pišejo oblikovalci in strategi, ni zares pametna, dokler vsi njeni deli, od tehnologije do storitev, ne podpirajo drug drugega in vsakega posameznika, ki dela v njej. Ob tem pa se pojavljajo tudi potrebni razmisleki. Kakor opozarjajo pri Guardianu, pri sledenju posameznikom po prostoru s senzorji z namenom, da se prilagaja poraba energije za ogrevanje in hlajenje, se lahko pojavi občutek nadzorovanja ljudi, kar se lahko izrazi v uporu, kakor se je zgodilo v primeru zaposlenih na britanskem časopisu Daily Telegraph.

V Telekomu Slovenije, celovitem ponudniku komunikacijskih rešitev, kot eni redkih, če ne edini v Sloveniji ponujajo napredne storitve implementacije pametne pisarne na ključ. Pojasnjujejo, da se sodobna podjetja stalno razvijajo in spreminjajo, saj se spreminjajo tako demografija kot tehnološka pričakovanja zaposlenih. »Zato podjetja iščejo prebojnost. Nov, drugačen način poslovanja postaja standard, kar zaposlenim daje vedno večjo fleksibilnost, seveda z namenom, da so vedno bolj učinkoviti. To jim zagotavljajo tudi platforme za delitev in skupno delo pri dokumentih, kljub razpršenosti po različnih lokacijah.«

Foto Pexels
Foto Pexels


Trend razvoja pametnih pisarn po njihovem mnenju ni presenetljiv. Z gospodarsko rastjo, razvojem in digitalizacijo se namreč spreminjajo tudi pričakovanja in način poslovanja podjetij. »Razvoj interneta stvari in poenostavljanje poslovnih opravil ali zgolj nadzora odpirata nove ideje in trge, eden od njih je tudi t. i. pametna pisarna.«

V Telekomu Slovenije so kot prvi slovenski operater letos svoje omrežje v celoti nadgradili s tehnologijo NB-IoT (Narrowband Internet of Things), ki podpira nemoten razvoj rešitev tudi za pametne pisarne. »Gre za standardizirano tehnologijo za učinkovito množično komunikacijo naprav (povezanih v internet stvari), ki ustvarjajo nizek podatkovni promet. Tehnologija NB-IoT odpira nove priložnosti za razvoj inovativnih rešitev z visoko dodano vrednostjo za optimizacijo procesov, upravljanje virov, zagotavljanje visoke stopnje varnosti, pa tudi višje kakovosti bivanja. Hkrati predstavlja nadaljnji mejnik v smeri razvoja pete generacije mobilnih omrežij (5G).

Ob tem pa tudi pri malih in srednje velikih podjetjih vedno bolj raste zavedanje o pomembnosti tehnologije, tako da jih čedalje več v svoje pisarne vpeljuje pametno tehnologijo.« Nekatere raziskave navajajo, da se pametne pisarne na globalni ravni za zdaj najhitreje širijo v Evropi, vendar bi jo utegnila kmalu prehiteti Kitajska, ki ima najvišjo stopnjo letne rasti na področju pametnega poslovanja.

Foto Pexels
Foto Pexels


Kakšne so potrebe slovenskih podjetij?


V Telekomu Slovenije podrobno spremljajo navade in potrebe svojih uporabnikov, kar velja tudi za mala in srednje velika podjetja. »Tako prepoznavamo njihove nakupne navade in potrebe ter hkrati s spremljanjem trendov in razvoja tehnologije sami razvijamo nove rešitve. Z razvojem platforme za pametno življenje NEO smo tako tudi storitve za pisarno nadgradili v pametno pisarno, v okviru katere ponujamo storitve za varen, varčen in učinkovit poslovni prostor. Rešitev je modularna, tako da se lahko vsako podjetje odloči le za tiste rešitve, ki jih potrebuje za bolj učinkovito, varno in varčno poslovanje.«

V Sloveniji smo po njihovih navedbah še na začetku, kar zadeva zavedanje, kakšne rešitve in prednosti prinaša pametna pisarna. »Mala in srednje velika podjetja v svoje poslovanje počasi vpeljujejo, kar jim tehnologija danes omogoča. Jih je pa po naši oceni približno pet odstotkov že v naslednji fazi nakupnega procesa, torej razmišljajo o vpeljavi pametne pisarne. V naslednjih letih lahko pričakujemo vedno večje zavedanje in razvoj tudi na tem področju, seveda pa se bodo razvijale tudi ponudba in rešitve.« Pri tem je potrebno zavedanje, da sodobne tehnološke rešitve podpirajo tudi varno in zanesljivo delovanje pametne pisarne; omogočajo neprekinjeno poslovanje, varovanje zaupnosti poslovanja in varno hrambo podatkov podjetja.

Več iz rubrike

Kako pravočasno poskrbeti za kibernetsko varnost v podjetju

Zakaj je pomembna varnostna zaščita pred kibernetskimi napadi in kakšno škodo lahko takšni varnostni incidenti povzročijo podjetju?

VIDEO: Če se oziraš za konkurenco, te hitro prehiti

»Če opazuješ konkurenco, načeloma zapravljaš čas. Če atlet pri teku na sto metrov samo obrne glavo, ga bodo drugi prehiteli. Torej, ne gledamo konkurence, ampak imamo vizijo in pogum, da jo ure…

Izgorelost – vse prepogosta bolezen moderne dobe

Kaj se lahko zgodi, če se prepustimo prehitremu življenjskemu tempu in dinamiki, ki nas potegneta v vrtinec čustvenih in telesnih naporov, v katerem se nimamo časa ustaviti?

Zaostrujemo kreditiranje, namesto da bi zahtevali odgovornost

Izvršna direktorica in odgovorna partnerica pri Deloitte Slovenija Barbara Žib­ret Kralj  meni, da sta trajnost in odgovornost ne poslovna priložnost, ampak nuja.