Ključni elementi sodobnega poslovnega prostora

Kako pomembna sta prezračevanje in pravilno dihanje za naše delo? Kakšno svetlobo imate v pisarni? Kateri so ključni elementi sodobnega poslovnega prostora?
Fotografija: Koncept kvalitete bivanja naj se upošteva tudi pri postavljanju poslovnih prostorov. Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Koncept kvalitete bivanja naj se upošteva tudi pri postavljanju poslovnih prostorov. Foto Shutterstock

Pisarne, ki spodbujajo kreativnost, so primerne za naše zdravje in se v njih počutimo dobro, imajo nekaj skupnih točk. To so:
  • Čim več naravne svetlobe.
  • Kakovosten in svež zrak.
  • Veliko zelenja.
  • Različni namenski kotički (tihi prostor, kotiček za druženje, prostor za sestanke).
  • Pohištvo iz naravnih materialov.
  • Redna nega in čiščenje prostora.
  • Odprt, prostran poslovni prostor (tip pokrajinske pisarne).
  • Šef, ki zaposlenim dovoli, da sledijo lastnemu bioritmu, in jim kdaj pa kdaj omogoči delo od doma.


​Oceanske pisarne niso neorganizirane velike hale, napolnjene z mizami. Še boljše pa so t. i. landscape pisarne, to so odprte pisarne, ki posnemajo podobo krajine. Foto Janez Marolt
​Oceanske pisarne niso neorganizirane velike hale, napolnjene z mizami. Še boljše pa so t. i. landscape pisarne, to so odprte pisarne, ki posnemajo podobo krajine. Foto Janez Marolt


Ali veste, da obstaja veliko skupnih točk med naravo in ustvarjalnostjo?

Narava nas resetira in napolni z energijo. Veliko študij kaže, da imajo ljudje več navdiha, ko so v naravi. Razdelite pisarne na soseske, ki naj se med seboj popolnoma razlikujejo, kot je to v zunanjem svetu.



 

Kako pomembna sta prezračevanje in pravilno dihanje za naše delo?

Na tretjem Veluxovem zajtrku za arhitekte so prav tako govorili o pomenu prezračevanja notranjih prostorov. Ti naj bodo, če le da, v energijsko učinkovitih stavbah, v katerih je kakovost bivanja višja. Dr. Matjaž Perk, predavatelj na Fakulteti za strojništvo, je priporočil dobre prezračevalne naprave, ki jih je mogoče vgraditi v stavbe, sicer pa svetuje redno zračenje, predvsem po dežju ali vetru, ko je zrak tudi zunaj bolj čist. Kakor dr. Oseland je ljubljanski profesor priporočil opremo iz naravnih materialov, kot so kamen, neobdelan les, steklo, kovina, tudi keramika. V t. i. bolnih stavbah se hitro pojavijo nizka produktivnost, slabo počutje, glavobol, suhe sluznice in pekoče oči. Licenčni inštruktor dihanja Janez Hudavernik je obiskovalcem dogodka proti stresu svetoval metodo dihanja 4-7-8, kar pomeni, da približno dve minuti dihamo počasneje in globlje: štiri sekunde traja vdih skozi nos, zrak zadržimo v sebi sedem sekund, nato pa ga skozi usta izdihujemo osem sekund.

Kako je videti sodobna pisarna? Primer slovenske prakse, delo podjetja Kragelj arhitekti. Foto Janez Marolt
Kako je videti sodobna pisarna? Primer slovenske prakse, delo podjetja Kragelj arhitekti. Foto Janez Marolt

 

Kakšno svetlobo imate v pisarni?

V istem ciklu dogodkov so se dotaknili tudi tematike zdrave svetlobe. Prof. dr. Romana Rozman (Medicinska fakulteta) svetuje, naj bo v pisarni čim več naravne svetlobe, pri nočnem delu pa priporoča toplo svetlobo, v kateri je poudarjen rdeči del spektra. Takšna ne prekine sinteze hormona teme melatonina. Na severu Evrope se ljudje pogosteje odločajo za toplejše tone svetlobe kot pri nas, saj so z raziskavami precej pred nami, kar pa je zelo logično glede na slabše svetlobne razmere, v katerih živijo. Obiskovalcem je svetovala, naj doma in v pisarni posnemajo sončno svetlobo ter bodo pri tem pozorni na jakost in temperaturo svetlobe ter njeno količino. Arhitektura svetlobe prihaja v ospredje predvsem s konceptom kakovosti bivanja, pri katerem je nujno sodelovanje zdravniške in arhitekturne stroke. Ljudem, ki velikokrat delajo ponoči ali v izmenah, dr. Rozmanova toplo priporoča tudi gibanje najmanj trikrat na teden in več spanca.
 


PREBERITE ŠE:
Sodobno delo od doma ali pisarne še ne bodo izumrle
Pisarna v kavarni ali na 10.000 metrih v zraku
»New age« ločnice med prostim in delovnim časom

 

Več iz rubrike