Osebje v švedski restavraciji nosi opravo, ki zajema CO2 iz ozračja

Na prvi pogled sicer izgleda kot navaden predpasnik, a delovna oprema, ki jo nosi osebje v restavraciji Fotografiska v Stockholmu, zajema CO2 iz ozračja.
Fotografija: Predpasniki so narejeni iz vpojne bombažne tkanine, ki pri segrevanju sprošča ogljikov dioksid. Foto: Bistro Fotografiska
Odpri galerijo
Predpasniki so narejeni iz vpojne bombažne tkanine, ki pri segrevanju sprošča ogljikov dioksid. Foto: Bistro Fotografiska

Na prvi pogled morda izgleda kot navaden predpasnik, a nova delovna oprema, ki jo nosi osebje v restavraciji Fotografiska v Stockholmu, dejansko zajema CO2 iz ozračja. Predpasniki so narejeni iz vpojne bombažne tkanine, ki pri segrevanju sprošča ogljikov dioksid.

image_alt
Ameriška tiktokerka, ki z Excelovimi tečaji služi milijone

V restavraciji po uporabi predpasnike segrejejo na 30-40 stopinj Celzija. Pri tej temperaturi se sprosti CO2, ki so ga shranili in zaključi cikel fotosinteze ter se nato uporabi v rastlinjaku restavracije za hranilo rastlinam.  

En predpasnik lahko absorbira približno tretjino tistega, kar dnevno absorbira drevo

Inovativno modno tehnologijo, imenovano Carbon Looper, je razvil raziskovalni inštitut za tekstil in oblačila (HKRITA) v povezavi s programom Planet First fundacije H&M.

Predpasnik, ki zajema CO2 iz ozračja. Foto: Bistro Fotografiska
Predpasnik, ki zajema CO2 iz ozračja. Foto: Bistro Fotografiska

Ekipo so navdihnile tehnike, ki se uporabljajo v dimnikih elektrarn na premog za omejevanje emisij. »Številne elektrarne morajo iz zraka očistiti čim več ogljikovega dioksida, preden se izpušni plini sprostijo. Pomislili smo, zakaj ne bi poskusili ponoviti tega kemičnega procesa na bombažnem vlaknu. Zmogljivost zajemanja ni visoka, vendar je tovrsten način precej poceni za izdelavo in enostaven, zato menimo, da obstaja velik potencial,« pravi Edwin Keh, izvršni direktor HKRITA.

Tudi modni velikani so na tapeti, da zmanjšajo onesnaževanje

Modni velikani so pod vse večjim pritiskom, da se spopadejo z ogromnim ogljičnim odtisom, ki ga povzročajo s hitro modo, saj se tudi kupci vse bolj zavedajo vpliva hitre mode in nenehne proizvodnje oblačil na okolje.

image_alt
Mate Rimac in Elon Musk skupaj v New Yorku

Švedska veriga hitre mode H&M je bila ostro kritizirana zaradi velikega negativnega vpliva, ki ga povzroča okolju. Pri H&M trdijo, da bi inovacija lahko spremenila tovrsten problem in pomagala pri zmanjševanju globalnih emisij CO2, navajajo Euro News.

Inovativno modno tehnologijo, imenovano Carbon Looper, je razvil raziskovalni inštitut KHRITA v povezavi s H&M.Foto: Fotografiska
Inovativno modno tehnologijo, imenovano Carbon Looper, je razvil raziskovalni inštitut KHRITA v povezavi s H&M.Foto: Fotografiska

Christiane Dolva, strateški vodja pri H&M, o sodelovanju pravi: »Želimo najti nove rešitve, ki bodo modni industriji omogočile, da postane planet čistejši. Ker se mora sprememba zgoditi zdaj, se osredotočamo na raziskave, ki hitijo z iskanjem rešitev. Naš program Planet First s HKRITA je odličen primer, kako želimo s predstavitvijo dokazov o različnih konceptih spodbuditi spremembe v celotni industriji. Nimamo časa za počasno ali tradicionalno, zato želimo izume čim prej spraviti iz laboratorija, da jih preizkusimo v resničnem življenju.«

Projekti za razvoj tekstila, ki absorbira CO2 so sicer še v zgodnji fazi in njihov potencialni prispevek k zmanjševanju vpliva tekstilne industrije na okolje je potrebno še videti. Toda inštitut bo še naprej razvijal tovrstno tehnologijo ter poskušal najti zanjo različne namene uporabe. 

image_alt
Hrvatica svojo strast pretvorila v posel s kozmetičnimi produkti

Več iz rubrike