Okolju prijazni izdelki: stoli iz recikliranih ribiških mrež

JYSK je predstavil svojo novo kolekcijo stolov, ki so izdelani iz recikliranih ribiških mrež.
Fotografija: stoli iz ribiških mrež JYSK
Odpri galerijo
stoli iz ribiških mrež JYSK

Ob Svetovnem dnevu Zemlje je JYSK predstavil novo kolekcijo vrtnega pohištva, pri čemer še posebej izstopajo stoli, izdelani iz starih vrtnih mrež. Podjetje je s tem pokazalo, da se zavzema za okolju prijazne rešitve.
 

JYSK zasnoval stole iz recikliranih ribiških mrež


Z ozirom na to problematiko je JYSK predstavil novo serijo izdelkov, ki so narejeni iz recikliranih materialov. Med njimi izstopa stol SADBJERG, ki je izdelan iz recikliranih ribiških mrež. Zasnovalo ga je podjetje SCANCOM iz skupine Lars Larsen, v katero spada tudi JYSK.


Stare ribiške mreže je možno odkupiti v pristaniščih, s čimer se prepreči, da bi bile odvržene v ocean. Mreže se nato v reciklažnem centru preoblikuje v reciklirano surovino, iz katere je izdelan stol.

Konstrukcija stola je sicer izdelana iz aluminija, zaradi česar je ta trpežen, lahek in odporen na različne vremenske razmere. Po prenehanju uporabe ga je možno enostavno razstaviti, vsako komponento pa se da tudi ponovno uporabiti.

Poleg tega, da je stol SADBJERG okolju prijazen, je tudi elegantno oblikovan. Odlično se obnese tako na terasah in balkonih kot tudi v notranjih prostorih. Je zložljiv, praktičen za uporabo ter izdelan s posebno skrbjo za planet, na katerem živimo.
 

Odvržene ribiške mreže kot resna grožnja morskim živalim


Plastika v okolju predstavlja velik ekološki problem. Ta se namreč razgrajuje več 100 let, nikoli pa zares ne izgine, saj se zgolj postopoma razkraja na čedalje manjše delce. Večina plastične embalaže pristane v oceanih in morjih. Tam poleg splošne onesnaženosti predstavlja problem tudi za vodne živali, ki jo lahko nevede pogoltnejo ali se vanjo zagozdijo.

Tudi ribiške mreže predstavljajo pomembno motnjo v okolju. Te so bile včasih izdelane iz naravnih materialov, kot sta konoplja in bombaž, današnje pa so narejene predvsem iz sintetičnih vlaken. Ribiške mreže, ki so odvržene v morje, predstavljajo nevarnost za morske živali, kot so delfini in tjulnji. Ti se vanjo dostikrat zapletejo, kar je lahko usodno.

FOTO: JYSK
FOTO: JYSK
Po poročilu iz leta 2017, ki sta ga izdala Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo in Program Združenih narodov za okolje, se v svetovnih morjih nahaja približno 640.000 ton zavrženih ribiških mrež. Te naj bi predstavljale kar deset odstotkov vseh odpadkov v oceanih. Ob severni obali ameriške zvezne države Washington se nahaja ožina Puget Sound. Tam so v morje odvržene mreže usodne za smrt več kot pol milijona morskih bitij na leto.
 

Več iz rubrike