Od kdaj ljudje eksperimentiramo z drogami?

Kako ljudje z drogami in alkoholom spreminjamo svoj notrani miselni svet
Fotografija: Glede na ljubezen človeštva do drog in alkohola bi lahko domnevali, da je opijanje starodavna, celo prazgodovinska tradicija. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Glede na ljubezen človeštva do drog in alkohola bi lahko domnevali, da je opijanje starodavna, celo prazgodovinska tradicija. FOTO: Delo

Življenje v pleistocenu

Glede na ljubezen človeštva do drog in alkohola bi lahko domnevali, da je opijanje starodavna, celo prazgodovinska tradicija. Nekateri raziskovalci domnevajo, da so prazgodovinske jamske poslikave ustvarili ljudje, ki so doživljali spremenjena stanja zavesti. Drugi, ki jih morda bolj kot trdni dokazi navdihujejo halucinogeni, domnevajo, da so droge sprožile razvoj človeške zavesti. Vendar je arheoloških dokazov o uporabi drog v prazgodovini presenetljivo malo.

Ko so se lovci pred 30.000 leti odpravili čez Beringov kopenski most na Aljasko in proti jugu, so našli kemični raj izobilja. Lovci so odkrili tobak, koke in maté. FOTO: Delo
Ko so se lovci pred 30.000 leti odpravili čez Beringov kopenski most na Aljasko in proti jugu, so našli kemični raj izobilja. Lovci so odkrili tobak, koke in maté. FOTO: Delo

Afriški lovci in nabiralci - Bušmani, Pigmejci in ljudstvo Hadzabe - so verjetno živeli podobno kot predniki človeških kultur. Najprepričljivejši dokaz za uporabo drog pri teh zgodnjih ljudeh je potencialno halucinogena rastlina !kaishe, ki so jo uporabljali bušmenski zdravilci in zaradi katere naj bi ljudje "za nekaj časa pobesneli". Vendar se o tem, koliko so Bušmani v preteklosti uporabljali droge, razpravlja, sicer pa je dokazov o uporabi drog pri lovcih in nabiralcih malo.

image_alt
Kdaj se vzbudi čut za okus?

Iz tega sledi, da so kljub raznolikim afriškim rastlinam in gobam zgodnji ljudje droge uporabljali redko, morda za povzročanje transa med obredi, če sploh. Morda so zaradi svojega načina življenja redko čutili potrebo po pobegu. Vadba, sončna svetloba, narava, čas s prijatelji in družino - to so močni antidepresivi. Droge so tudi nevarne; tako kot ne smete voziti pijani, je tvegano uživati droge, ko v grmovju prežijo levi ali ko vas eno dolino naprej čaka sovražno pleme.

Afrika včasih, Evropa še pozneje

Ljudje so se pred 100.000 leti izselili iz Afrike, raziskovali nove dežele in se srečevali z novimi snovmi. V Sredozemlju so odkrili opijev mak, v Aziji pa konopljo in čaj. Arheologi so našli dokaze o uporabi opija v Evropi do leta 5700 pred našim štetjem. Semena konoplje so se pojavila v arheoloških izkopavanjih 8 100 let pred našim štetjem v Aziji, starogrški zgodovinar Herodot pa je poročal o Skitih, ki so se opijali s travo leta 450 pred našim štetjem. Na Kitajskem so čaj kuhali že 100 let pred našim štetjem.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Možno je, da so naši predniki eksperimentirali s snovmi, še preden so to dokazali arheologi. Kamni in keramika se dobro ohranijo, rastline in kemikalije pa hitro razpadejo. Po vsem, kar vemo, bi lahko bili neandertalci prvi, ki so kadili travo. Toda arheologija kaže, da sta se odkritje in intenzivna uporaba psihoaktivnih snovi večinoma zgodila pozno, po neolitski revoluciji 10.000 let pred našim štetjem, ko smo izumili kmetovanje in civilizacijo.

image_alt
Ali se človeško telo vsakih 7 let obnovi?

Ameriška psihadelika

Ko so se lovci pred 30.000 leti odpravili čez Beringov kopenski most na Aljasko in proti jugu, so našli kemični raj izobilja. Lovci so odkrili tobak, koke in maté. Toda iz nekega razloga so bili avtohtoni Američani bolj navdušeni nad psihedeliki.

Med ameriškimi psihedeliki so bili kaktus pejotl, kaktus San Pedro, jutranji slak, datura, salvija, anadenantera, ayahuasca in več kot 20 vrst psihoaktivnih gob. To je bil predkolumbovski Burning Man. Domorodni Američani so izumili tudi nosno dajanje tobaka in halucinogenov. Bili so prvi, ki so smrčali droge - prakso, ki so si jo pozneje sposodili Evropejci.

image_alt
Droge? Ne hvala!

Ta ameriška psihedelična kultura je starodavna. Gumbi pejotla so bili karbonsko datirani na 4.000 let pred našim štetjem, kipci mehiških gob pa kažejo na uporabo Psilocybe 500 let pred našim štetjem. V 1.000 let stari shrambi, najdeni v Boliviji, so bili kokain, anadenanthera in ayahuasca - in to je moralo biti pravo potovanje.

Več iz rubrike