Droge? Ne hvala!

Začenja se tudi pandemija zlorabe opioidov - prvi podatki zabeleženi v ZDA.
Fotografija: "Četrti val bo hujši, kot je bil kdaj koli prej." - Dr. Lori Ann FOTO: Delo
Odpri galerijo
"Četrti val bo hujši, kot je bil kdaj koli prej." - Dr. Lori Ann FOTO: Delo

Trenutno stanje v ZDA

Epidemija opioidov v ZDA je od leta 1999 napredovala v treh različnih fazah in do zdaj zahtevala najmanj pol milijona življenj. Zdaj smo sredi četrtega vala brez primere, ki so ga sprožili COVID-19 in nove oblike prepovedanih opioidov, zaradi česar bo število smrtnih primerov zaradi prevelikega odmerka naraslo kot še nikoli prej. Glede na to, da bo v države in občine prišlo približno 38 milijard dolarjev iz naslova poravnave za opioide, se moramo nemudoma spopasti z naraščajočo epidemijo opioidov s široko dostopnim zdravljenjem in množičnimi kampanjami ozaveščanja, poroča Ross Pomeroy za spletni portal Big Think.

Po najnovejših podatkih CDC je bilo v ZDA v 12-mesečnem obdobju, ki se je končalo aprila 2021, zabeleženih 75.673 smrti zaradi prevelikega odmerka opioidov, kar je za 35 % več kot leto prej, ko je bilo v istem obdobju 56 064 smrti. In kot zdaj v članku, objavljenem v reviji JAMA Network Open, napoveduje skupina strokovnjakov za javno zdravje v ZDA, se bo ta tragična statistika še poslabšala.

Postova in njeni sodelavci so ugotovili, da število prevelikih odmerkov opioidov strmo narašča v vseh delih ZDA FOTO: Reuters
Postova in njeni sodelavci so ugotovili, da število prevelikih odmerkov opioidov strmo narašča v vseh delih ZDA FOTO: Reuters

Na podlagi izčrpnih podatkov centra CDC o smrti zaradi prevelikega odmerka opioidov med letoma 1999 in 2020 so glavna avtorica Dr. Lori Ann Post, direktorica Buehlerjevega centra za zdravstveno politiko in ekonomijo na univerzi Northwestern, s sodelavci opisali, kako se je ameriška epidemija opioidov, ki je doslej zahtevala že več kot pol milijona življenj, odvijala v treh različnih valovih.

"Četrti val bo hujši, kot je bil kdaj koli prej." - Dr. Lori Ann Post

image_alt
Prepoved prodaje elektronskih cigaret razburja mnoge

Postova in njeni sodelavci so ugotovili, da število prevelikih odmerkov opioidov strmo narašča v vseh delih ZDA, od podeželskih mest do predmestij in mestnih središč. K temu strahovitemu porastu prispeva pandemija COVID-19, pa tudi dodajanje poživil, kot sta metamfetamin in kokain, k nezakoniti ponudbi opioidov ter vse večja zloraba še močnejšega opioida, karfentanila, ki ga veterinarji uporabljajo za anestezijo velikih živali, kot so sloni in medvedi. Karfentanil je 50 do 100 krat močnejši od fentanila, kar pomeni, da je približno 1000-krat močnejši od morfija.

Epidemija opioidov v ZDA je od leta 1999 napredovala v treh različnih fazah in do zdaj zahtevala najmanj pol milijona življenj. FOTO: Reuters
Epidemija opioidov v ZDA je od leta 1999 napredovala v treh različnih fazah in do zdaj zahtevala najmanj pol milijona življenj. FOTO: Reuters

Čeprav je napoved zdravnikov in farmacevtov o "množični smrti" res strašljiva, pozivajo k takojšnjemu ukrepanju in ne k obupu. "Nemudoma se moramo posvetiti odvisnosti od opioidov in preprečevanju prevelikih odmerkov," je dejal Post.

Ker so proizvajalci zdravil, kot so Johnson & Johnson, Purdue Pharma, Teva Pharmaceuticals in AbbVie, državam in lokalnim skupnostim nakazali približno 38 milijard dolarjev iz naslova poravnave za opioide, bi morali imeti na voljo veliko sredstev za zagotavljanje brezplačnega zdravljenja z zdravili tistim, ki trpijo zaradi odvisnosti od opioidov, ozaveščanje o ogromnih nevarnostih nezakonitih opioidov in zatiranje posameznikov, ki naše skupnosti preplavljajo s temi popolnoma uničujočimi zdravili. To je dejansko vprašanje življenja in smrti.

image_alt
Zadnji otrok v gozdu

Več iz rubrike