Očarljivo samooskrbno mestece kmalu zgrajeno na obrobju Pariza

V bližini Pariza je načrtovana izgradnja trajnostnega mesteca atraktivnega videza, ki bo zelo povezan z naravo.
Fotografija: Garden City of the Crescent Moon, Foto: Marco Rinaldi
Odpri galerijo
Garden City of the Crescent Moon, Foto: Marco Rinaldi

Vse več ljudi se odloča za selitev iz mesta v naravo. V naravnem okolju se lažje sprostimo, življenje se nekoliko umiri. Poleg tega ima čistejši zrak blagodejne učinke na zdravje, na podeželju si tudi lažje sami pridelamo hrano. Življenje v mestu ima po drugi strani bolj praktično vrednost, saj je vse na dosegu rok. Čedalje več arhitektov snuje projekte, ki združujejo prednosti obeh svetov.
image_alt
To so najčistejša jezera na svetu

Na vzhodnem obrobju Pariza v Bois de Vincennes, največjem javnem parku v Parizu, naj bi bil v prihodnje izveden unikaten ekološko – urbani projekt. Imenuje se Garden City of the Crescent Moon, za njim pa stoji arhitekturni studio Rescubika, kot poroča Yanko Design.

Projekt je zaenkrat še na nivoju osnutka, vendar je že precej jasno, kako bo izgledal in deloval. To mini mesto se bo nahajalo ob naravnim jezerom Lac des Minimes. Imelo bo značilno obliko polmeseca, konstrukcija bo objemala namišljene otoke. Kot je dejal glavni arhitekt Benoit Patterlini, sta glavni tematiki mesteca bližina in trenutnost.
Garden City of the Crescent Moon, Foto: Marco Rinaldi
Garden City of the Crescent Moon, Foto: Marco Rinaldi

Bližina se kaže v samooskrbnosti mesteca, saj naj bi prebivalci dobili vse, kar potrebujejo, na tem območju. Sem spada tudi lastna pridelava hrane v obliki mestnega kmetijstva. Kot je razložil Patterlini, je smiselno vse razpoložljive površine uporabiti za pridelavo hrane. To so lahko dvorišča, strehe ali javni prostori. Take površine naj bi služile pridelavi zelenjave, kot sta koruza in fižol, pa tudi zelišč in začimb. Neposredno v mestecu bi potekala tudi vzreja goveda in proizvodnja mleka, je pojasnil Patterlini.
 

Mestno kmetijstvo bo pripomoglo k nižji onesnaženosti zraka


»Zaradi tega bi se krepila ponudba lokalnih trgovin in tržnic, ki bi prebivalce oskrbovali s potrebnimi dobrinami v neposredni bližini. Mestno kmetijstvo bi pripomoglo tudi k izboljšanju kakovosti tal in zmanjšanju onesnaženosti zraka. Hkrati bi pripomoglo k bolj zdravem načinu življenja,« je idejo predstavil Patterlini.
image_alt
Počitnic si ne more privoščiti skoraj 35 milijonov Evropejcev

Garden City of the Crescent Moon bo svojim prebivalcem ponudil pisarne, hiše, rekreativne površine, športne objekte in kulturne ustanove. Vsi objekti se bodo nahajali v neposredni bližini.

To, da se bo projekt nahajal na obrobju Pariza, je zgovorno dejstvo samo po sebi. Ni šlo zgolj za izbor območja, ki je dovolj prostoren za njegovo izvedbo. Simbolično bo šlo tudi za oživitev mesta, kakršnega poznamo.
 

Več iz rubrike