Počitnic si ne more privoščiti skoraj 35 milijonov Evropejcev

Nedavna raziskava je pokazala, da si večina zaposlenih v Evropi z nizkimi dohodki ne more privoščiti enotedenskega oddiha.
Fotografija: Dopustniki na slovenski obali. Foto: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Dopustniki na slovenski obali. Foto: Foto: Jure Eržen/Delo

Dostopnost do počitnic se je povečala, vseeno pa si ogromno evropskih prebivalcev ne more privoščiti enotedenskih počitnic stran od doma, je pokazala nedavna raziskava Evropske konfederacije sindikatov (ETUC).
image_alt
V katerih občinah Slovenci služijo največ in kje najmanj?

Ob upoštevanju, da je veliko ljudi na pragu revščine – ta je nastavljen na 60 odstotkov nacionalne mediane razpoložljivega dohodka, se ta številka še poveča na 59,5 odstotka.
 

Danci na uro zaslužili 27,2 evra bruto, Slovaki samo 5,6


Mnogi, ki živijo na pragu revščine, so brezposelni ali upokojeni. Podatki pa vključujejo tudi na milijone delavcev z zakonsko določeno minimalno plačo. Šest držav članic (Avstrija, Ciper, Danska, Finska, Italija in Švedska) imajo plače, določene s kolektivnimi pogajanji, 21 članic pa ima zakonsko določeno politiko minimalne plače.

Povprečna bruto urna postavka v Evropski uniji je leta 2018 znašala 13,20 evra. Sicer pa se je med evropskimi članicami zelo razlikovala. Danci so na uro zaslužili 27,2 evra bruto, Slovaki pa samo 5,6 evra bruto.
image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Največ revežev je v Grčiji


Po podatkih Evropske komisije je bila več kot petina evropskih državljanov v letu 2019 na pragu revščine oziroma socialne izključenosti. Največ delavcev z nizkimi plačami je v Latviji, Litvi in Estoniji, najnižjo raven pa so imele Portugalska, Finska in Švedska.
Največ revežev je v Grčiji. Foto: Getty Images/iStockphoto
Največ revežev je v Grčiji. Foto: Getty Images/iStockphoto

Največ ljudi, ki živijo na pragu revščine, je v Grčiji, teh je kar 88,9 odstotka. Sledijo Romunija (86,8 odstotka), Hrvaška (84,7 odstotka), Ciper (79,2 odstotka) in Slovaška (76,1 odstotka).
 

Največje razlike na Hrvaškem


Kot kažejo podatki raziskave, si približno 35 milijonov Evropejcev ne more privoščiti enotedenskih počitnic. Od tega je največ Italijanov (7 milijonov), sledijo prebivalci Španije (4,7 milijona), prebivalci Nemčije (4,3 milijona), Francozi (3,6 milijona) in Poljaki (3,1).
image_alt
Minimalna plača - nekje 'de jure', nekje 'de facto'

Poleg tega podatki kažejo tudi, da se je neenakost med počitnicami v zadnjem desetletju povečala med tistimi z dohodkom pod 60 odstotkov mediane in tistimi z dohodkom nad tem pragom. Največje razlike med skupinama najdemo na Hrvaškem, v Grčiji, Bolgariji, na Češkem in v Franciji.

Povečanje neenakosti za možnost dopusta kaže, da koristi ekonomske rasti v zadnjem desetletju niso bile pošteno razdeljene, je prepričana namestnica generalnega sekretarja ETUC, Esther Lynch.
Dopust si ne more privoščiti 35 milijonov Evropejcev. Foto: Violeta Carlos/Getty Images/iStockphoto
Dopust si ne more privoščiti 35 milijonov Evropejcev. Foto: Violeta Carlos/Getty Images/iStockphoto

Po novi zakonodaji višje plače 24 milijonom Evropejcem


»Direktivo EU o ustreznih minimalnih plačah je treba okrepiti, da se zagotovi, da plače nikoli ne bodo tako nizke, da bi delavci živeli v revščini,« je povedala namestnica Lynch.
image_alt
Knjige o denarju, ki bi jih morali prebrati vaši otroci

Kot poroča Euro Examiner, naj bi sindikalno združenje trenutno sodelovalo s poslanci Evropskega parlamenta, da bi v zakonodajo uvedli »prag spodobnosti«, ki bi zagotavljal zakonsko minimalne plače večje od 60 odstotkov mediane plače in 50 odstotkov povprečne plače države članice. To bi pomenilo višje plače za skoraj 24 milijonov ljudi.

Več iz rubrike