Knjige o denarju, ki bi jih morali prebrati vaši otroci

Warren Buffett: »Nikoli ni prezgodaj, da začnete otroke učiti o denarju.«
Fotografija: Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Če znamo dobro upravljati z denarjem, si lahko pomembno izboljšamo kakovost življenja. Dejstvo je, da obstajajo številni posamezniki, ki imajo visoke prihodke, vendar kljub temu uspejo zapraviti vse. Po drugi strani so zmožni nekateri z nizko plačo tudi nekaj privarčevati in živeti umirjeno življenje brez stresa. Veščine upravljanja z denarjem se lahko priučimo. Dobro je, če začnemo dovolj zgodaj.

Številni starši so prepričani, da otroku ni smiselno razlagati o denarju, dokler ne doseže določene starosti. Tako s finančno vzgojo pogosto predolgo odlašajo. Prav slednje je po mnenju Warrena Buffetta, znanega investitorja in izvršnega direktorja Berkshire Hathaway, velika napaka. 
 
image_alt
30 najbolj inovativnih podjetij na svetu

»Včasih starši počakajo, da pridejo njihovi otroci v najstniška leta. Šele takrat začnejo govoriti o upravljanju z denarjem. Dejansko pa bi lahko začeli že v predšolski dobi[mv1] ,« je prepričan Buffett.
 
Otroke lahko o denarju podučimo prek knjig o financah, ki so primerne njihovi starosti. Na spletni strani Grow je bil objavljen seznam petih predlogov.
 

Rock, Brock and the Savings Shock, avtorica: Sheila Bair

 
Foto: Uros Hocevar / kolektiff
Foto: Uros Hocevar / kolektiff
Knjiga je primerna za otroke, stare od štiri do osem let. Napisana je bila že pred 15 leti, vendar so njene lekcije brezčasne. Sheila Bair je ena od vodilnih finančnih strokovnjakinj, ki je v času finančne krize leta 2008 predsedovala Zvezni družbi za zavarovanje vlog. Bairova v knjigi izpostavlja, kako pomembno je[mv2] , da se o financah izobražujejo ljudje vseh starosti.
 
Knjiga govori o Rocku in Brocku, dveh bratih, ki jima dedek zada zanimivo nalogo. Vsakemu [mv3] nameni določeno vsoto denarja in jima pove, da jima bo dal v prihodnje še več, če bosta uspela znesek prihraniti. Gre torej za pomembne lekcije o varčevanju.
 

Finance 101 for Kids: Money Lessons Children Cannot Afford to Miss, avtor: Walter Andal

 
Knjiga je primerna za starostni razpon med osem in 12 leti. Gre za eno najbolj prodajanih knjig o denarju za otroke na Amazonu. Andal je diplomiral iz mednarodnih financ in ekonomije upravljanja, poklicno pa je deloval na področju zavarovalništva, bančništva in nepremičnin.
Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Foto: Jože Suhadolnik/Delo

 
Ko je želel svoje otroke podučiti o denarju prek praktičnih situacij iz resničnega življenja, je ugotovil, da je ponudba tovrstnih knjig zelo omejena. [mv4] Posledično se je odločil, da jo napiše sam. V knjigi so razloženi osnovni pojmi vezani na denar in na upravljanje z njim.
 

Neale S. Godfrey’s Ultimate Kids’ Money Book, avtorica: Neale S. Godfrey

 
Knjiga je lahko koristen pripomoček za otroke med osmim in 12. letom starosti. Neale S. Godfrey je bila ena prvih žensk zaposlenih v JPMorgan Chase [mv5] banki. Leta 1989 je zapustila svet bančništva in ustanovila Children’s Financial Network, katerega namen je podučiti otroke in njihove starše o denarju. Vsebina knjige se dotika proračuna, ponudbe, povpraševanja, davkov in drugih zanimivih tem.
image_alt
Definicija uspeha: Uspeh skozi dominanten družbeni okvir

How to Turn $100 into $1,000,000: Earn! Save! Invest!, avtorji: James McKenna, Jeannine Glista in Matt Fontaine

 
Knjiga, namenjena otrokom [mv6] med 10 in 14 letom starosti, je dejansko izčrpen priročnik o zaslužku, varčevanju, porabi in vlaganju. Še posebej nudi vpogled v upravljanje z osebnimi financami.
 

“Go! Stock! Go!”, avtor: Bennett Zimmerman

 
Bennett Zimmerman je magistriral na poslovni šoli na Harvardu in je nekdanji svetovalec za strategijo pri Bain & Company. Njegova knjiga je primerna za širok starostni razpon. Namenjena je vsem, ki bi radi spoznali delovanje borze. Bralci bodo spoznali osnove delnic, obveznic, princip vlaganja, vzponov in padcev, tveganj in nagrade.
 

Več iz rubrike