30 najbolj inovativnih podjetij na svetu

Strokovnjaki za inovacije so sestavili lestvico 30 najbolj inovativnih podjetij v letu 2021.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Inovativnost je ključno gonilo podjetništva. Uspeh posameznega podjetja je velikokrat pogojen prav z njegovo zmožnostjo snovanja in implementacije novih idej v poslovanje. Te namreč predstavljajo pomembno konkurenčno prednost.

Boston Consulting Group je pozval 1600 svetovnih strokovnjakov za inovacije, da izdelajo lestvico najbolj inovativnih podjetij leta 2021.
image_alt
Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

Na prvih 10 mestih lahko najdemo znane tehnološke velikane, kot so Microsoft, Amazon, Samsung in Apple. Slednji prvo mesto ohranja že drugo leto zapored. Na lestvici sta se znašla tudi dva proizvajalca cepiv proti covidu-19; Pfizer in Johnson & Johnson.

Velik vzpon je glede na prejšnje leto doseglo podjetje Toyota; iz 41. mesta se je povzpela na 21. Za tak skok je najverjetneje zaslužena nedavna naložba podjetja, menijo strokovnjaki. V izdelavo letečih električnih avtomobilov so namreč vložili 400 milijonov dolarjev.
Prvo mesto lestvice je ponovno zasedel Apple. Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters
Prvo mesto lestvice je ponovno zasedel Apple. Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Na lestvici kar 14 tehnoloških podjetij


Inovativna podjetja ne odlikuje le zmožnost snovanja novih idej ampak tudi racionalizacija procesov. Primer za to je CocaCola, ki je na podlagi analize portfelja pijač v letu 2021 prepolovila nabor svojih izdelkov. Prav zmožnost racionalizacije in usmeritev v najbolj donosne izdelke je najverjetneje razlog za njen letošnji skok na 28. mesto. Lani se je namreč uvrščala 20 mest nižje.

Na lestvico se je uvrstilo kar 14 tehnoloških podjetij, devet jih spada med ponudnike potrošniških dobrin in storitev, tri podjetja se ukvarjajo s transportom in energijo, tri pa delujejo na področju zdravja.

Glede na rezultate raziskave družbe Boston Consulting Group je zgolj 20 odstotkov podjetij pripravljenih inovirati. Ugotovljeno je bilo, da imajo številna podjetja težave z vodenjem projektov in z realizacijo idej, ki bi bile hkrati učinkovite in skladne s splošno strategijo. To lahko pomembno ovira njihov napredek.
image_alt
To so najbolj obiskane hrvaške plaže

Boston Consulting Group za premagovanje omenjene prepreke predlaga bolj enotno delovanje podjetja. Več sodelovanja med posameznimi oddelki lahko pripelje do izboljšanja tega področja.
 
mesto podjetje
1. Apple
2. Alphabet
3. Amazon
4. Microsoft
5. Tesla
6. Samsung
7. IBM
8. Huawei
9. Sony
10. Pfizer
11. Siemens
12. LG Electronics
13. Facebook
14. Alibaba Group
15. Oracle
16. Dell
17. Cisco
18. Target
19. HP
20. Johnson & Johnson
21. Toyota
22. SalesForce
23. Walmart
24. Nike
25. Lenovo
26. Tencent
27. P&G
28. CocaCola
29. Abbott
30. Bosch
Vir: Boston Consulting Group
 

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.