V katerih občinah Slovenci služijo največ in kje najmanj?

Statistike kažejo, da so bili leta 2019 dohodki prebivalcev Slovenije za od 6,2 do 7,2 odstotka višji kot leta 2018.
Fotografija: V katerih občinah so lani zaslužili največ in v katerih najmanj?Foto: GettyImages
Odpri galerijo
V katerih občinah so lani zaslužili največ in v katerih najmanj?Foto: GettyImages

Po nedavno objavljeni statistiki so bili leta 2019 dohodki Slovencev za 6,2 do 7,2 odstotka višji kot leto poprej. Povprečni bruto dohodek je znašal 13.298 evrov na prebivalca, letni neto dohodek pa 10.252 evrov. Prvi je bil v primerjavi z letom 2018 višji za 836, drugi pa za 686 evrov.
image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Največ zaslužili v osrednjeslovenski regiji


Slovenci so leta 2019 lahko zapravljali več kot leto prej. Foto: GettyImages
Slovenci so leta 2019 lahko zapravljali več kot leto prej. Foto: GettyImages
Glede na regije so bili prihodki najvišji v osrednjeslovenski regiji, kjer naj bi bil najvišji neto dohodek na prebivalca za devet odstotkov višji od slovenskega povprečja. Najnižji pa so bili dohodki v pomurski regiji, in sicer so bili od državnega povprečja nižji za 15 odstotkov.

Manjša razlika je bila pri povprečnih neto dohodkih na prejemnika. Najvišji je bil za deset odstotkov višji, najnižji pa za 14 odstotkov nižji od državnega povprečja.
image_alt
Bitcoin nadaljuje bikovski trend

Največ naj bi po podatkih državnega statističnega urada zaslužili prebivalci občine Trzin in Šmarješke Toplice, najmanj pa prebivalci občine Kuzma in Hodoš.

Na ravni občin je bil najvišji neto povprečni dohodek na prebivalca za 27 odstotkov višji, najnižji pa za 42 odstotkov nižji od slovenskega povprečja. Od državnega povprečja je bil višji v 55 občinah.

Glede na dohodke prejemnikov pa je bila razlika nekolika manjša. Najvišji povprečni neto dohodek na prejemnika je bil od državnega povprečja višji za 29 odstotkov, po drugi strani pa je bil najnižji za 28 odstotkov nižji od slovenskega povprečja. Od slovenskega povprečja je bil višji v 57 občinah.
Polna denarnica. Foto: Shutterstock
Polna denarnica. Foto: Shutterstock

 

Največje plače v Trzinu, najmanjše v občini Kuzma


Po višini povprečnega neto dohodka na prebivalca so se v letu 2019 uvrstile občine Trzin, Šmarješke Toplice, Rečica ob Savinji, Mežica, Kranjska Gora, Log-Dragomer, Ankaran, Ljubljana, Škofljica in Vodice. V obratni smeri pa so se uvrstile občine Kuzma, Rogašovci, Grad, Apače, Hodoš, Sveta Ana, Solčava, Osilnica, Cankova in Cerkvenjak.
image_alt
Ob povprečni slovenski plači je mogoče (pri)varčevati. Kako?

Najvišji povprečni neto dohodek na prebivalca, ki je bil v občini Trzin, je znašal 13.069 evrov. Najnižji povprečni neto dohodek na prebivalca, ki je bil v občini Kuzma, pa je znašal 5936 evrov, še kažejo podatki državnega statističnega urada.

Več iz rubrike