Ovržen mit: Zdravnik ni pametnejši od natakarja

Raziskovalci so ugotovili, da visoko izobraženi ljudje na izjemno zahtevnih in odgovornih položajih niso nujno pametnejši od splošne populacije.
Fotografija: Visoko izobraženi ljudje so imeli v raziskavi boljše rezultate pri pozornosti in miselni manipulacij. FOTO: JURE ERZEN/Delo
Odpri galerijo
Visoko izobraženi ljudje so imeli v raziskavi boljše rezultate pri pozornosti in miselni manipulacij. FOTO: JURE ERZEN/Delo

Verjetno ste že slišali frazo: »To pa ni ravno raketna znanost…«, s katero se jasno in glasno pove, da je raketna znanost zapleteno in zahtevno področje. Seveda temu ne gre oporekati in tudi strokovnjaki, ki to počnejo, so običajno zelo pametni in visoko izobraženi ljudje, vendar očitno ne nujno pametnejši, kot 'običajni' ljudje.

image_alt
Mlada milijonarka se namerava upokojiti pri 42 letih

Raziskovalci so opravili študijo, delno tudi zaradi tega, da so razrešili dilemo, ali ima določen poklic intelektualno prednost pred ostalimi. V rezultate študije so bili vključeni podatki, ki so jih zbrali od približno 400 nevrokirurgov in raketnih inženirjev ter 18.000 predstavnikov britanske javnosti. Obstaja verjetnost, da vam njihovi izsledki vlijejo malce več samozavesti.

Pri določeni stvari izstopajo le nevrokirurgi

The Guardian je povzel ugotovitve študije '»It’s not rocket science« and »It’s not brain surgery« - »It’s a walk in the park«: prospective comparative study', ki jo je izvedla skupina raziskovalcev. Podatke so pridobili od 329 raketnih inženirjev in 72 nevrokirurgov iz Združenega kraljestva, Evrope, ZDA in Kanade, ter jih primerjali z rezultati, ki so jih predhodno zbrali pri več kot 18.000 članih britanske javnosti.

Violinistka Dagmar Turner je z igranjem na svoj instrument pomagala kirurgom, da med operacijo odstranitve tumorja niso poškodovali njenih možganov. Nov in inovativen pristop naj bi zagotovil, da med natančnim posegom ne bodo prizadeta področja možganov, ki so odgovorna za občutljivo gibanje rok, 19. februar 2020, King’s College Hospital, London, Velika Britanija. Foto: AFP photo / King’s College Hospital
Violinistka Dagmar Turner je z igranjem na svoj instrument pomagala kirurgom, da med operacijo odstranitve tumorja niso poškodovali njenih možganov. Nov in inovativen pristop naj bi zagotovil, da med natančnim posegom ne bodo prizadeta področja možganov, ki so odgovorna za občutljivo gibanje rok, 19. februar 2020, King’s College Hospital, London, Velika Britanija. Foto: AFP photo / King’s College Hospital

Udeleženci študije so na spletu opravili 12 nalog z uporabo testa Great British Intelligence Test (GBIT) s platforme Cognitron. Poleg tega so odgovorili na vprašanja o svoji starosti, spolu in stopnji izkušenj v svoji specialnosti. Naloge so preverjale različne vidike kognicije, vključno z načrtovanjem in sklepanjem, delovnim spominom, pozornostjo in sposobnostmi za obdelavo čustev. Ugotovitve so bile objavljene v praznični izdaji tedenske strokovne medicinske revije BMJ.

image_alt
Znanstveniki iznašli cepivo proti staranju

Ugotovitve razkrivajo, da so v primerjavi s splošno populacijo pomembno izstopali le nevrokirurgi, pri katerih je bila hitrost reševanja problemov večja, spominski priklic pa počasnejši. »Razlika v hitrosti reševanja problemov pri nevrokirurgih je lahko posledica hitrega tempa dela v nevrokirurgiji, ki privlači ljudi z že obstoječim talentom za hitro obdelavo podatkov ali pa je, čeprav manj verjetno, posledica usposabljanja za hitro odločanje v časovno kritičnih situacijah,« so zapisali raziskovalci.

Nekateri ljudje so boljši v določenih stvareh

Raziskovalci so pojasnili, da je bila študija delno izvedena z namenom, da se odpravi vprašanje ali ima eden od poklicev intelektualno prednost. To je sicer napetost, s katero se obremenjuje marsikdo in je postala znana iz skeča Mitchella in Webba, v katerem je nadobudnega nevrokirurga prizemljil strokovnjak za raketno znanost, ki je dejal: »Možganska kirurgija...to ni ravno raketna znanost, kajne?« Komičen prispevek si lahko ogledate spodaj.

Vendar je ekipa raziskovalcev dejansko ugotovila le malo razlik med kognitivnimi sposobnostmi obeh opevanih poklicev. Rezultati so sicer pokazali, da so imeli raketni inženirji boljše rezultate pri pozornosti in miselni manipulaciji, kot je vrtenje predmetov v glavi, nevrokirurgi pa so imeli boljše rezultate pri reševanju semantičnih problemov, kot so definicije redkih besed.

»V bistvu mislimo, da to kaže, da ima vsakdo vrsto spretnosti; da so nekateri ljudje boljši v nekaterih stvareh, drugi v drugih in da je zelo težko biti boljši v vsem,« je dejal Aswin Chari, pripravnik na nevrokirurgiji v bolnišnici Great Ormond Street in eden izmed avtorjev študije. Ob sklicevanju na dva poklica, omenjena v študiji, je Chari dodal: »Ne gre za to, da sta boljša v vsem, ampak sta boljša v določenih stvareh, zaradi katerih sta dobra v tem, kar počneta.«

image_alt
Definicija uspeha: norme za uspeh v družbi

Zato je morda najbolje, da se odpovemo idiomom o raketni znanosti in možganski kirurgiji in jih zamenjamo za fraze, kot je »to je sprehod v parku«, so dodali raziskovalci. »Možno je, da si tudi drugi poklici zaslužijo biti na tem piedestalu in cilj prihodnjega dela bi moral biti določitev skupine, ki si to najbolj zasluži,« so zapisali.

Več iz rubrike