Podvodna kmetija, na kateri gojijo kopenske pridelke

Koriščenje morskega habitata za pridelavo rastlin je eden izmed načinov, kako zadostiti naraščajočim potrebam po hrani v svetu.
Fotografija: Nemo's Garden. Foto: Nemo's Garden
Odpri galerijo
Nemo's Garden. Foto: Nemo's Garden

Na italijanski obali se nahaja podvodna kmetija, imenovana Nemo's Garden, na kateri v šestih edinstvenih podvodnih rastlinjakih pridelujejo sadje in zelenjavo. Kmetijo je leta 2012 zasnoval Sergio Gamberini, ustanovitelj Ocean Reef Group, podjetja za potapljaško opremo.

image_alt
V Kaliforniji sušo premagujejo s solarnimi paneli nad vodnimi kanali

Po uspehu z baziliko so pričeli gojiti še druge rastlinske vrste           

Gamberini se je že pred leti domislil, da bi začel pod vodo gojiti baziliko, s čimer bi združil svoji dve strasti - potapljanje in vrtnarjenje. Hitro se je podal v uresničevanje ideje in zbral okoli sebe ekipo ljudi. Skupaj so pričeli eksperimentirati s prozornimi kupolami, ki so jih potopili šest metrov pod morsko gladino. Gamberini je nekaj dni kasneje v strukturo postavil vazo s semeni bazilike in ta so vzklila že po 48 urah, poroča Random Times.

Pod vodo med drugim uspevajo tudi jagode. Foto: Nemo's Garden.
Pod vodo med drugim uspevajo tudi jagode. Foto: Nemo's Garden.

Iz tega se je kasneje razvil projekt Nemo's Garden, katerega cilj je pod vodo vzpostaviti trajnostno kmetijstvo. Korak za korakom so pričeli pridelovati tudi različne vrste solate, paradižnik, bučke, fižol, zeleni grah, aloe vero, gobe in jagode. Rastline gojijo s hibridno tehniko, pri čemer dopolnjuje koriščenje naravnih virov, kot je sončna svetloba, z električno energijo in sladko vodo, ki se s kopnega prečrpava preko cevi. 

image_alt
Na Grenlandiji v rubinu našli najstarejši dokaz življenja na Zemlji

Končni cilj je vzpostaviti samozadostno podvodno kmetijstvo

Vsako leto odkrivajo nove možnosti za koriščenje prozornih kupol. Uporabili bi jih lahko za ekološki turizem, ribogojstvo, gojenje morskih alg ter kot znanstveno-raziskovalne laboratorije ali podvodne postaje za spremljanje divjih živali. Fontanesi se je v času dela na projektu že skoraj tisočkrat potopil, da bi poskrbel za svojo podvodno kmetijo, poroča Random Times.

Končni cilj projekta Nemo's Garden je postaviti temelje samozadostnemu podvodnemu kmetijstvu. Zanimanje za tovrstni način kmetovanja je vse večje. Organizacija, ki se imenuje GreenWave, je razvila metodo vertikalnega podvodnega kmetovanja, ki je znano tudi kot regenerativno oceansko kmetovanje. To omogoča gojenje morskih alg in školjk.

Podvodna pridelava lahko zadosti potrebam po hrani

Koriščenje morskega dna za trajnostno pridelavo je eden izmed načinov, ki lahko zadosti potrebam po hrani v svetu. Gre tudi za eno od možnosti za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki jih proizvede kmetijstvo. Podnebje je vedno bolj nestabilno in pri Ocean Reef Group verjamejo, da bi lahko podvodne kmetije zagotovile vir hrane za obalne skupnosti.

image_alt
Sončni paneli: njihove dele lahko recikliramo in ponovno uporabimo

Več iz rubrike