Podvodna kmetija, na kateri gojijo kopenske pridelke

Na italijanski obali se nahaja podvodna kmetija, imenovana Nemo's Garden, na kateri v šestih edinstvenih podvodnih rastlinjakih pridelujejo sadje in zelenjavo. Kmetijo je leta 2012 zasnoval Sergio Gamberini, ustanovitelj Ocean Reef Group, podjetja za potapljaško opremo.
Po uspehu z baziliko so pričeli gojiti še druge rastlinske vrste
Gamberini se je že pred leti domislil, da bi začel pod vodo gojiti baziliko, s čimer bi združil svoji dve strasti - potapljanje in vrtnarjenje. Hitro se je podal v uresničevanje ideje in zbral okoli sebe ekipo ljudi. Skupaj so pričeli eksperimentirati s prozornimi kupolami, ki so jih potopili šest metrov pod morsko gladino. Gamberini je nekaj dni kasneje v strukturo postavil vazo s semeni bazilike in ta so vzklila že po 48 urah, poroča Random Times.

Iz tega se je kasneje razvil projekt Nemo's Garden, katerega cilj je pod vodo vzpostaviti trajnostno kmetijstvo. Korak za korakom so pričeli pridelovati tudi različne vrste solate, paradižnik, bučke, fižol, zeleni grah, aloe vero, gobe in jagode. Rastline gojijo s hibridno tehniko, pri čemer dopolnjuje koriščenje naravnih virov, kot je sončna svetloba, z električno energijo in sladko vodo, ki se s kopnega prečrpava preko cevi.
Končni cilj je vzpostaviti samozadostno podvodno kmetijstvo
Vsako leto odkrivajo nove možnosti za koriščenje prozornih kupol. Uporabili bi jih lahko za ekološki turizem, ribogojstvo, gojenje morskih alg ter kot znanstveno-raziskovalne laboratorije ali podvodne postaje za spremljanje divjih živali. Fontanesi se je v času dela na projektu že skoraj tisočkrat potopil, da bi poskrbel za svojo podvodno kmetijo, poroča Random Times.
Končni cilj projekta Nemo's Garden je postaviti temelje samozadostnemu podvodnemu kmetijstvu. Zanimanje za tovrstni način kmetovanja je vse večje. Organizacija, ki se imenuje GreenWave, je razvila metodo vertikalnega podvodnega kmetovanja, ki je znano tudi kot regenerativno oceansko kmetovanje. To omogoča gojenje morskih alg in školjk.
Podvodna pridelava lahko zadosti potrebam po hrani
Koriščenje morskega dna za trajnostno pridelavo je eden izmed načinov, ki lahko zadosti potrebam po hrani v svetu. Gre tudi za eno od možnosti za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki jih proizvede kmetijstvo. Podnebje je vedno bolj nestabilno in pri Ocean Reef Group verjamejo, da bi lahko podvodne kmetije zagotovile vir hrane za obalne skupnosti.
Več iz rubrike
Nova razkošna nepremičnina Jennifer Anniston
Zvezdnica serije Prijatelji Jennifer Anniston je nedavno kupila razkošno nepremičnino od Oprah Winfrey.
Kaj možgane ohranja aktivne in zmanjšuje tveganje za demenco?
Strokovnjaki so 11 let analizirali podatke o zdravstvenem stanju več kot 500.000 ljudi, ki ob zaposlitvi niso imeli demence.