Največje združitve in prevzemi podjetij do leta 2022

Večmilijardna podjetja, ki želijo zmanjšati konkurenco in ostati vodilni na trgu, se velikokrat odločajo za združitve ali celo prevzeme drugih podjetij.
Fotografija: Foto: Brendan McDermid/REUTERS
Odpri galerijo
Foto: Brendan McDermid/REUTERS

Večmilijardna podjetja, ki želijo zmanjšati konkurenco in ostati vodilni na trgu, se velikokrat odločajo za združitve ali celo prevzeme drugih podjetij. Po besedah poznavalcev gre za naraven proces prestrukturiranja podjetja, da osvoji širšo demografsko skupino in ostane v prednosti.

image_alt
9 zabavnih hobijev, ki so lahko dober vir dodatnega zaslužka

Prva velika znana združitev se je zgodila leta nazaj v času tako imenovane ekonomske velike depresije (The Great Depression), ko je J. P. Morgan Chase združil podjetje US Steel z več kot 700 malimi jeklarskimi podjetji in Carnegie Steel za 70- odstotni kontrolni delež.

Te združitve niso vključevale le prevzemov novih proizvodnih linij, temveč so odkrile nove geografske sektorje za boljši doseg in tako možnost za večji dobiček.

Spodaj navajamo nekatere milijarde dolarjev vredne združitve.

Amazon & Whole Foods (13,7 milijarde dolarjev)

V potezi, ki je pretresla sektor dostave živil, je Amazon leta 2017 kupil Whole Foods za 13,7 milijarde dolarjev in uvedel številne spremembe v posameznih trgovinah. Največja sprememba je bila priključitev Amazon Prime k Whole Foods, kar kupcem omogoča številne popuste na podlagi modela članstva. V marcu se je na račun partnerstva prodaja povečala za kar 7,5 odstotka, navaja portal The Richest.

image_alt
Musk ne želi prevzeti Twitterja zaradi lažnih profilov

AstraZeneca & Alexion Pharmaceuticals (39 milijard dolarjev)

Britansko-švedski farmacevtski gigant AstraZeneca je kupil Alexion Pharmaceuticals v vrednosti 39 milijard dolarjev. To AstraZeneci omogoča, da v svoj portfelj doda imunološka zdravila za redke bolezni. Farmacevtska družba namerava izpolniti štiriletni cilj prodaje v višini 40 milijard dolarjev.

Foto: Brendan McDermid/REUTERS
Foto: Brendan McDermid/REUTERS

Disney & 21st Century Fox (71,3 milijarde dolarjev)

Disney je leta 2019 naredil premišljeno potezo , ko je za 71,3 milijarde dolarjev kupil razvedrilno podjetje 21st Century Fox v lasti Ruperta Murdocha. 

Foto: DADO RUVIC/Reuters
Foto: DADO RUVIC/Reuters

Posel je Disneyju omogočil dostop do Fox Film in TV Studios, National Geographica, FX Networks in indijskega televizijskega velikana Star India. Prevzem bo Disneyju pomagal nadzorovati filme in televizijske oddaje na globalni ravni.

Amazon & MGM (8,5 milijarde dolarjev)

Maja 2021, je Amazon opravil še en velik nakup in sicer je postal lastnik medijske družbe Metro-Goldwyn-Mayer v vrednosti 8,5 milijarde dolarjev. 

Foto: DADO RUVIC/REUTERS
Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Prevzem je bil končan marca 2022 po prejemu dovoljenja protimonopolnega regulatorja Evropske unije, kot navajajo tuji mediji. Amazon ima 4000 filmov in 17 000 televizijskih epizod iz kataloga MGM, vključno s pomembnimi serijami, kot sta James Bond in Rocky.

Microsoft & Activision Blizzard (69 milijard dolarjev)

Da bi razširili Microsoftovo rastočo strategijo metaverse, je podjetje januarja 2022 objavilo načrte za prevzem vodilnega založnika video iger Activision Blizzard za 69 milijard dolarjev. Activision je znan po svojih priljubljenih igrah Call of Duty in Candy Crush. Predlagani posel je še vedno v odobritvi s strani delničarjev in notranjih predpisov ZDA in bo predvidoma zaključen do junija 2023.

Foto: DADO RUVIC/Reuters
Foto: DADO RUVIC/Reuters

Meta & WhatsApp (19 milijard dolarjev)

Meta je leta 2014 kupila WhatsApp za 19 milijard dolarjev, da bi se osredotočila na t.i mobile first koncept, da bi lahko sporočila postala osnovna storitev za stranke. 

Foto: Dado Ruvic/Reuters:
Foto: Dado Ruvic/Reuters:

Medtem ko WhatsApp sprva ni imel tržnega dosega zunaj ZDA, mu je pridobitev pomagala do globalne razširitve.

Elon Musk & Twitter

Najbogatejši Zemljan si je zaželel imeti v lasti tudi enega najbolj priljubljenih družabnih omrežij, zato je ponudil 44 milijard dolarjev za njegov odkup.

Foto: DADO RUVIC/Reuters
Foto: DADO RUVIC/Reuters

Posel naj bi bil sicer sklenjen že aprila, vendar je Musk prevzem zaradi morebitnih lažnih profilov zaustavil. Prevzem naj bi bil po poročanju nekaterih medijev zaključen do konca leta 2022.

image_alt
Najbogatejša družina na svetu izgubila 19 milijard

Več iz rubrike