Najbogatejša družina na svetu izgubila 19 milijard

Inflacija neizprosna tudi do najbogatejših. Zaradi padca delnic Walmarta, je družina Walton izgubila zajeten kupček premoženja.
Fotografija: Walmart je priljubljen diskontni trgovec. Foto: PAUL RATJE/Reuters
Odpri galerijo
Walmart je priljubljen diskontni trgovec. Foto: PAUL RATJE/Reuters

Premoženje najbogatejše družine na svetu se je v torek zmanjšalo za skoraj 19 milijard dolarjev, po največjem padcu delnic Walmarta v zadnjih 35 letih, poročajo tuji mediji.

image_alt
Panika na newyorški borzi in ekstremen strah na trgu kriptovalut

Walmart, ki ga obvladuje družina Walton, je na Wall Streetu zaključil trgovanje za 11,4 odstotka nižje, potem ko je podjetje objavilo dobiček, ki je bil nižji od ocen analitikov, čemur naj bi botrovala predvsem neizprosno naraščajoča inflacija.  

Inflacija obremenila podjetje

Diskontni trgovec Walmart je zelo opazovano podjetje, saj vlagatelji in ekonomisti iščejo namige o tem, kako ameriški potrošniki prenašajo inflacijo.

»Rezultati poslovanja v prvem četrtletju so bili nepričakovani in odražajo nenavadno okolje«, je v torek zjutraj v sporočilu za javnost povedal glavni izvršni direktor Doug McMillon.

Inflacija v ZDA je sicer že skoraj štiri desetletja visoka. Po podatkih Ameriškega Urada za statistiko dela se je indeks cen življenjskih potrebščin, ki je široko merilo cen blaga in storitev, aprila v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 8,3 odstotka.

Po pričakovanjih so velik skok cen goriva, povišani stroški dela in agresivne zaloge obremenili podjetje. Glavni finančni direktor Brett Biggs je za CNBC povedal, da je nekaj blaga prispelo z zamudo, drugi izdelki, kot so rastline, žari in kemikalije za bazene pa se niso prodajali zaradi slabega vremena.

image_alt
Strah pred recesijo je dosegel vrh. To je zelo dober znak!

Pričakujejo močno leto, sicer z manj dobička

Padec delnic je po navedbah tujih medijev omajalo zaupanje Wall Streeta v sposobnost Walmarta v boju z naraščajočimi stroški.

Ob tem McMillon miri z besedami, da si bo podjetje prizadevalo uravnotežiti potrebe kupcev s ciljem zagotavljanja rasti dobička. Njegov cilj je dvigniti cene, pri čemer si prizadeva ostati pod cenami konkurentov in omejiti podražitve osnovnih živilskih izdelkov.

V Walmartu nameravajo dvigniti cene. Foto: KAMIL KRZACZYNSKI/Reuters
V Walmartu nameravajo dvigniti cene. Foto: KAMIL KRZACZYNSKI/Reuters

»Vodilni položaj na področju cen je zdaj še posebej pomemben, je McMillon povedal analitikom in hkrati obljubil, da bo razočaranje v tem četrtletju pustil za seboj in poskrbel za močno leto.

Podjetje pričakuje, da se bo čista prodaja v celotnem letu povečala za približno štiri odstotke v konstantni valuti, medtem ko so prej predvidevali 3-odstotno povečanje. Po drugi strani pa je Walmart znižal pričakovanja glede dobička. Po napovedih podjetja se bo dobiček na delnico v tem letu zmanjšal za približno en odstotek.

Walmartov čisti dobiček se je v prvem četrtletju že zmanjšal na 2,05 milijarde dolarjev oziroma 74 centov na delnico, medtem ko je pred letom dni znašal 2,73 milijarde dolarjev oziroma 97 centov na delnico. Prilagojeni dobiček podjetja je znašal 1,30 dolarja na delnico, kar je 18 centov na delnico manj, kot so pričakovali finančni analitiki, še navaja CNBC.

image_alt
Analitiki: Kitajsko gospodarstvo se sesuva

Več iz rubrike