Panika na newyorški borzi in ekstremen strah na trgu kriptovalut

Osrednji borzni indeksi Wall Streeta so v petek, 6. maja, sklenili že peti zaporedni negativni teden, kar je posledica panike vlagateljev.
Fotografija: Kip 'neustrašnega dekleta' pred newyorško borzo (NYSE), 26. maj 2020. Foto: Mike Segar / Reuters
Odpri galerijo
Kip 'neustrašnega dekleta' pred newyorško borzo (NYSE), 26. maj 2020. Foto: Mike Segar / Reuters

Vlagatelje namreč skrbi, da bo ameriška centralna banka (Fed) v boju proti inflaciji pretiravala in s prekomernim zviševanjem obrestnih mer zavrla gospodarsko rast. Fed je sicer v sredo, 4. maja, že drugič letos zvišal ključno obrestno mero za 0,5 odstotka, poleg tega pa je nakazal, da bo s 1. junijem sprejel še nekatere druge ukrepe v boju proti inflaciji.

Vzporedno z negotovostjo na delniških trgih pa je ekstremen strah, glede na 'Indeks strahu in pohlepa', prisoten tudi na trgu kriptovalut. Bitcoin je sicer v ponedeljek, 9. maja, padel na najnižjo raven po januarju in dopoldne dosegel najnižjo točko pri 33.150 dolarjih.

Strah pred dodatnim višanjem obrestnih mer

Borzni indeksi so najprej v sredo, 4. maja, ko je Fed objavil pričakovano odločitev o povišanju ključne obrestne mere za 0,5 odstotne točke, skokovito narasli, nato pa naslednji dan globoko padli, čeprav se od srede do četrtka ni spremenilo nič, navaja Slovenska tiskovna agencija (STA). V petek, 6. maja, ko je bilo objavljeno poročilo o aprilskem zaposlovanju v ZDA, ki je bilo boljše od pričakovanj, so indeksi še dodatno zdrsnili.

image_alt
Fed je izvedel največji dvig obrestnih mer v zadnjih dvajsetih letih

Indeks S&P 500 je tako prejšnji teden padel za 3,56 odstotka, industrijski Dow Jones za 3,12 odstotka in tehnološki Nasdaq za skoraj pet odstotkov. Ker ima Fed še naprej namen višati obrestne mere, da bi zavrl inflacijo, vlagatelje očitno skrbi, da bi lahko s tem pretiraval in posledično zavrl gospodarsko rast ali pa da ukrepi sploh ne bodo imeli učinka in bo inflacija »norela naprej«, navaja STA.

Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters

S&P 500 je sicer letos izgubil že 13,5 odstotka, Dow Jones 9,5 odstotka, Nasdaq pa kar 22,4 odstotka. Danes zjutraj so se terminske pogodbe na Nasdaq v azijskem trgovanju znižale še za dodatnih 0,8 odstotka.

Bitcoin sledi borznim indeksom

»Mislim, da je vse znotraj kriptovalut še vedno uvrščeno med tvegana sredstva, in podobno kot smo videli pri Nasdaqu, je večina kriptovalut pod udarom,« je po navedbi CNBC-ja dejal Matt Dibb, operativni direktor kriptoplatforme Stack Funds s sedežem v Singapurju.

image_alt
Kako so povezani inflacija in dvigi obrestnih mer?

Bitcoin je namreč v ponedeljek, 9. maja, padel na najnižjo raven po januarju, saj je padec delniških trgov še naprej negativno vplival na kriptovalute, ki trenutno trgujejo v skladu s tako imenovanimi bolj tveganimi sredstvi, kot so tehnološke delnice. Bitcoin je v jutranjem trgovanju padel na 33.150 dolarjev, s čimer je preizkusil najnižjo vrednost iz januarja, ki je znašala 32.951 dolarjev. Padec pod to raven bi bil zanj najnižji od julija lani, povzema CNBC.

Borzni posrednik na trgovalni ploščadi newyorške borze (NYSE) na Manhattnu v New Yorku, ZDA, 5. maj 2022. Foto: Andrew Kelly / Reuters
Borzni posrednik na trgovalni ploščadi newyorške borze (NYSE) na Manhattnu v New Yorku, ZDA, 5. maj 2022. Foto: Andrew Kelly / Reuters
Dibb je dejal, da so bili drugi dejavniki padca med vikendom še razvpita nizka likvidnost trga kriptovalut med vikendi, pa tudi kratkotrajni strahovi, da bi algoritemski stablecoin, oziroma stabilni kovanec, imenovan Terra USD (UST), lahko izgubil svojo vezavo na dolar. Stabilni kovanci sicer so digitalni žetoni, vezani na druga tradicionalna sredstva, pogosto na ameriški dolar.

Skupnost kriptovalut UST pozorno spremlja tako zaradi novega načina ohranjanja vezave na dolar v razmerju 1:1 kot tudi zato, ker so njegovi ustanovitelji pripravili načrte za oblikovanje rezerve bitcoinov v vrednosti 10 milijard dolarjev, s katero bi podprli UST, kar pomeni, da bi se lahko nestanovitnost omenjenega stablecoina potencialno zmanjšala.

image_alt
Kripto: Bitcoin je v Srednjeafriški republiki postal uradna valuta

Ether, druga največja kriptovaluta na svetu, ki je osnova omrežja Ethereum, je v ponedeljek padel do 2421 dolarjev, kar je najnižja vrednost od konca februarja. Sicer pa so v rdečih številkah posledično več ali manj vse kriptovalute, panično stanje na trgu kriptovalut pa kaže tudi 'Indeks strahu in pohlepa', katerega vrednost je v ponedeljek znašala 11, kar je prav tako najnižja vrednost od januarja.

Latest Crypto Fear & Greed Index

Več iz rubrike