Analitiki: Kitajsko gospodarstvo se sesuva

Protikoronski ukrepi na Kitajskem povzročili močan upad industrijske proizvodnje in potrošniške porabe. Analitiki opozarjajo, da hitrega okrevanja ne bo.
Fotografija: Protikoronski ukrepi na Kitajskem povzročili močan upad industrijske proizvodnje. Foto: AFP
Odpri galerijo
Protikoronski ukrepi na Kitajskem povzročili močan upad industrijske proizvodnje. Foto: AFP

Drugo največje gospodarstvo na svetu poroča o šokantnem padcu prodaje na drobno in tovarniške proizvodnje. Rezultati močno odstopajo od pričakovanj analitikov, kar kaže na obsežno škodo, ki so jo v državi povzročili protikoronski ukrepi.

Po nedavnih podatkih kitajskega nacionalnega statističnega urada (NBS) se je aprila prodaja na drobno v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšala za 11,1 odstotka. Analitiki so sicer napovedovali 6,1 odstotni padec, medtem ko je bil padec v marcu 3,5 odstotka.

image_alt
Bruselj s prvo gospodarsko napovedjo po izbruhu vojne v Ukrajini

Tudi industrijska proizvodnja se je aprila nepričakovano zmanjšala za 2,9 odstotka v primerjavi z letom prej. Gre za najhujše zmanjšanje industrijske proizvodnje po februarju leta 2020, ko je kitajsko gospodarstvo med prvim izbruhom covida-19 skoraj zastalo. Strokovnjaki opozarjajo, da hitrega okrevanja ne bo.

Močan padec v avtomobilski industriji

Velik upad zaznavajo tudi v avtomobilski industriji. Po podatkih kitajskega združenja za osebne avtomobile se je proizvodnja osebnih avtomobilov na Kitajskem aprila na letni ravni zmanjšala za 41,1 odstotka. Po uradnih podatkih za leto 2018, ki jih je pripravilo ministrstvo za trgovino, avtomobilski sektor na Kitajskem predstavlja približno šestino delovnih mest in približno 10 odstotkov maloprodaje.

Podatki kažejo, da se je prodaja avtomobilov aprila v primerjavi z letom prej zmanjšala za 31,6 odstotka. Rezultati so bili sicer boljši kot v začetku leta 2020, ko je bil upad na letni ravni kar 37 odstotni.

Workers in protective suits walk through the gate of a barricaded residential area under lockdown, amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Beijing, China May 17, 2022. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS/Reuters
Workers in protective suits walk through the gate of a barricaded residential area under lockdown, amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Beijing, China May 17, 2022. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS/Reuters

V gostinstvu se je prodaja zmanjšala za 22,7 odstotka, kar je bolje od 31,1-odstotnega medletnega padca aprila 2020. Restavracije v Šanghaju so bile aprila v bistvu zaprte, medtem ko je prepoved prehranjevanja v restavracijah v Pekingu začela veljati šele v začetku maja.

Tako so v maloprodaji medletno rast beležili le v segmentu pijač, zdravil, hrane in naftnih derivatov, navaja CNBC.

V Šanghaju normalno življenje od junija naprej

»Čeprav se je število primerov Covida od vrhunca sredi aprila občutno zmanjšalo, je bilo odpravljanje ukrepov izredno počasno, deloma tudi zaradi previdnosti lokalnih vladnih uradnikov,« je dejal Ting Lu, glavni kitajski ekonomist pri Nomuri in dodal, da bodo po njegovem mnenju lokalne zapore maja še vedno močno vplivale na proizvodni del gospodarstva in da je hiter preobrat skoraj nemogoč. Po poročanju nekaterih medijev namerava Šanghaj normalno življenje vključno s proizvodnjo vzpostaviti do sredine junija.

image_alt
ZDA in Evropa za izboljšanje prehranskih verig

Socialna in politična stabilnost v nevarnosti

Po poročanju tujih medijev se je na drugo najvišjo raven povzpela tudi brezposelnost, aprila je bila namreč kar 6,1 odstotna, kar je več kot marca, ko je bila 5,8 odstotna. Stopnja brezposelnosti je bila na Kitajskem višja le februarja 2020.

Najbolj se je brezposelnost povečala pri mladih, saj je kar 18,2 odstotka oseb starih od 16 do 24 let brez dela. Poznavalci menijo, da je naraščajoča brezposelnost opozorilni znak za vladajočo komunistično partijo zaradi nevarnosti socialne in politične nestabilnosti.

Po drugi strani nekateri strokovnjaki napovedujejo, da se bo maja 'gospodarska uspešnost' izboljšala. »Ker so izbruhi pod nadzorom in se življenje ljudi počasi normalizira, se bo postopoma lahko sprostila tudi zadržana potrošnja,« je dejal Fu Linghui, tiskovni predstavnik NBS.

image_alt
Elon Musk: Recesija bo trajala do 18 mesecev in ni nujno slaba stvar

Več iz rubrike