Bruselj s prvo gospodarsko napovedjo po izbruhu vojne v Ukrajini

Umar v nedavno znižani oceni napoveduje 4,2-odstotno gospodarsko rast za letos. Bo drugačna od bruseljske?
Fotografija: Po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat je imelo 19 držav s skupno evropsko valuto aprila 7,5-odstotno inflacijo, potem ko je bila marca rast cen 7,4-odstotna. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat je imelo 19 držav s skupno evropsko valuto aprila 7,5-odstotno inflacijo, potem ko je bila marca rast cen 7,4-odstotna. Foto: Shutterstock

Evropska komisija bo predstavila spomladansko napoved gospodarske rasti in inflacije v Evropski uniji in evrskem območju. To bo prva gospodarska napoved komisije, pri kateri bo upoštevana tudi ruska invazija na Ukrajino, ki je cene energentov, hrane in drugih potrebščin pognala v nebo.

To se bo po pričakovanjih odrazilo tudi na napovedi komisije.

Komisija je februarja za območje evra in EU za letos napovedala štiriodstotno rast, za prihodnje leto pa 2,7-odstotno za evrsko območje in 2,8-odstotno za EU. Sloveniji je medtem za letos napovedala 3,8-odstotno rast, za prihodnje leto pa 3,6-odstotno.

Slovenske napovedi ne odstopajo bistveno. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v nedavno znižani oceni napoveduje 4,2-odstotno gospodarsko rast za letos, za prihodnje leto pa triodstotno, Banka Slovenije pa decembra lani štiriodstotno oziroma 3,3-odstotno.

Umar napoveduje 4,2-odstotno gospodarsko rast za letos, za prihodnje leto pa triodstotno, Banka Slovenije pa decembra lani štiriodstotno oziroma 3,3-odstotno.Foto: Eržen Jure
Umar napoveduje 4,2-odstotno gospodarsko rast za letos, za prihodnje leto pa triodstotno, Banka Slovenije pa decembra lani štiriodstotno oziroma 3,3-odstotno.Foto: Eržen Jure

Tudi tokrat bo v središču pozornosti inflacija, ki dosega rekordne ravni, saj vojna v Ukrajini še naprej spodbuja rast cen energentov in tudi hrane.

Po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat je imelo 19 držav s skupno evropsko valuto aprila 7,5-odstotno inflacijo, potem ko je bila marca rast cen 7,4-odstotna.

Komisija je februarja območju evra in EU za letos napovedala 3,5-odstotno oziroma 3,9-odstotno inflacijo, v prihodnjem letu pa 1,7-odstotno oziroma 1,9-odstotno. Sloveniji je za letos napovedala 3,7-odstotno inflacijo, za prihodnje leto pa 2,1-odstotno.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

Zimsko je letos objavila dva tedna pred sprožitvijo ruske invazije v Ukrajini, ki se je začela 24. februarja. Spomladanska napoved bo tako prva, pri kateri bodo upoštevane tudi posledice vojne.

 

Več iz rubrike